Incliva desenvolupa un kit de detecció ràpida de COVID-19 d’alta sensibilitat

519

Actualitat Diària

L’Institut de Recerca Sanitària (Incliva), de l’Hospital Clínic de València ha desenvolupat un kit de detecció ràpida del COVID-19, ja disponible per a ser utilitzat, que permet determinar en molt poc temps la presència del virus.

Aquest kit parteix dels resultats del projecte ‘Detecció i caracterització ràpida de COVID-19 i del pacient’, que va obtenir a l’abril de 2020 finançament de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII) en el marc de la convocatòria de ‘Sol·licitud urgent d’expressions d’interès per al finançament extraordinari de projectes de recerca sobre SARS-COV-2 i la malaltia COVID-19’.

El projecte té com a investigador principal a Felipe Javier Chaves, director de la Unitat de Genòmica i Diabetis de Incliva, en col·laboració amb el Servei de Microbiologia i Parasitologia de l’Hospital Clínic de València, sota la direcció de David Navarro.

En el projecte també ha participat el Servei de Pneumologia del mateix Hospital, dirigit per Jaime Signes Costa, i el Grup de JC. Martín-Escudero, del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Riu Hortega de Valladolid.

Els principals avantatges del kit desenvolupat són la seva alta sensibilitat (molt pròxima a la PCR), la seva especificitat del 100% (no hi ha falsos positius, no detecta com a positius cap cas negatiu), que evita també els falsos negatius, l’absència d’extracció d’ARN (la mostra es diposita en un tampó i es pot utilitzar directament amb la qual cosa s’estalvien costos i temps) i la seva rapidesa (en 20-30 minuts es tenen els resultats).

La manipulació necessària és molt senzilla i sense equipament complex que facilita la seva utilització en diferents àmbits, com a centres de salut i urgències. La sensibilitat i especificitat obtinguda és superior a la que presenten els test d’antígens i una mica inferior a la de la PCR, si bé aquest kit és molt més ràpid i senzill de fer.

Els kits poden utilitzar-se a partir de mostres de diferent origen (exsudat nasal, mostra nasofaríngia o raspat bucal) mitjançant un procediment molt senzill i de mínima manipulació, tant per al processament de la mostra com per a l’anàlisi de resultats. Els resultats poden determinar-se a simple vista.

Els kits es basen en amplificació isoterma de regions específiques del virus i d’un gen humà que produeixen un canvi de color en la reacció quan la mostra és positiva. L’ús d’un control intern permet determinar si les mostres s’han pres i processament correctament, evitant-se que mostres que no s’han pres o conservat bé puguin interpretar-se com a mostres negatives.

El projecte mitjançant el qual s’ha desenvolupat aquest procediment, al llarg de dotze mesos, ha inclòs diverses activitats: determinació de les seqüències d’interès necessàries per a l’amplificació; desenvolupament de sistemes d’amplificació; obtenció de mostres, desenvolupament de sistemes mitjançant PCR ràpida i convencional; desenvolupament de sistemes d’amplificació isoterms i la seva validació.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací