Nissan lidera els avanços en la producció de peces amb fibra de carboni

630

Actualitat Diària

Un material utilitzat en la fabricació d’avions, coets i cotxes esportius podria fer-se un buit entre els models generalistes gràcies a una nova tecnologia de producció desenvolupada per Nissan.

Aquesta nova tecnologia consisteix en un nou procés productiu que accelera la fabricació de peces fetes de plàstics reforçats amb fibra de carboni o CFRP per les seves sigles en anglès. Lleuger i molt resistent, aquest material pot utilitzar-se per a fabricar cotxes que siguin més lleugers, segurs i eficients. Avui dia, Nissan empra la fibra de carboni de manera exclusiva en l’icònic superdeportivo GT-R Nismo 2020. Utilitzar la fibra de carboni en parts altes del cotxe, com ara el sostre o el capó, contribueix a rebaixar el centre de gravetat del vehicle, amb la qual cosa aquest es torna més àgil i emocionant de conduir.

La meta de Nissan és aplicar els nous processos en la fabricació en massa de peces de CFRP i implementar-les en més models per a arribar a cada vegada més clients. La innovació pot reduir el temps necessari per a fabricar aquests components fins a la meitat, i la durada del cicle per a modelar-les en un 80% respecte als mètodes convencionals.

Mentre que els seus avantatges són ben conegudes, la fibra de carboni és cara en comparació amb altres materials com l’acer. Al costat de la dificultat de modelar peces de CFRP, aquest fet ha obstaculitzat la fabricació en massa de components d’automoció fets d’aquest material i l’ha limitat a l’àmbit dels cotxes de competició i els esportius d’altes prestacions.

Nissan ha desenvolupat una nova tecnologia per al mètode de producció existent coneguda com a emmotllament per transferència de resina de compressió. El mètode actual requereix donar-li la forma correcta a la fibra de carboni i deixar-la en un motlle amb una petita separació entre el motlle superior i les fibres de carboni. Després s’injecta la resina en la fibra i es deixa perquè endureixi.

Els enginyers de Nissan han desenvolupat tècniques per a simular correctament la permeabilitat de la resina en la fibra de carboni. Han observat el comportament de la resina líquida en un motlle mitjançant un sensor de temperatura intern i un motlle transparent. El resultat de la reeixida simulació va ser un component de gran qualitat en menor temps de desenvolupament.

Gràcies a aquest important avanç obtingut pels tècnics de Nissan que permet liderar la tecnologia de construcció de peces en fibra de carboni, en un futur la marca serà capaç de construir cotxes més lleugers, eficients i segurs per a tots els clients, estenent la més alta tecnologia pròpia de l’icònic GT-R Nismo a la resta de models de la gamma.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací