Mig centenar d’experts ajuden a la redacció de l’Agenda Urbana Valenciana

437

Actualitat Diària

Un panell de 50 experts i expertes ha elaborat el document basi per a la redacció participada de l’Agenda Urbana Valenciana que, impulsada per la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i la Vicepresidència segona i Conselleria de Vivienday Arquitectura Bioclimàtica, coordina la Secretaria Autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge.

El conseller de Política Territorial, Arcadi España, ha valorat el treball de “aquest panell d’especialistes, professionals de diferents camps com a arquitectura, urbanisme, geografia, sostenibilitat, estudis de gènere i sociologia que han definit les directrius de l’Agenda Urbana Valenciana, AUV”.

Així, entre altres, han participat Ximo Farinós. Càtedra de Cultura Territorial Valenciana; Josepa Cucó Giner, antropòloga urbana; Carles Dolç, arquitecte urbanista; Fernando Gaja i Díaz, arquitecte urbanista; María José Viñals geògrafa-turisme; Joan Olmos, enginyer-mobilitat; Bruno Sauer, arquitecte-sostenibilitat; Ramón Navarro Vera, arquitecte urbanista-àrea Alacant; Antonio Miguel Nogués Pedregal, antropòleg-turisme Elx; Andreu Escrivà, ambientòleg-territori i sostenibilitat; Inés Novella, arquitecta-perspectiva de gènere, Francesc Arechavala, geògraf-mobilitat, Joan Romero, Carlos Gómez Gil, José Luis Miralles i Tomás Ruiz Sánchez, de la UPV, així com Marta Ribó, Beatriz Santamaría, Antonio Aledo, Julia Salom, María Dolores Pitarch i Ismael Fernández.

Segons ha explicat el conseller, “la funció d’aquest grup d’experts i expertes ha estat afegir, complementar i diversificar les seves perspectives i incloure les seves aportacions al procés ja iniciat de l’Agenda Urbana Valenciana”.

A més, s’ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments d’Alacant, València, Elx i Castelló, col·legis professionals, personal tècnic de diferents àrees de l’Administració de la Generalitat, associacions i responsables d’altres agendes urbanes de diferents territoris de l’estat com Extremadura, País Basc, Andalusia i Catalunya.

D’aquesta manera, ha afegit el conseller, “s’ha elaborat el treball col·laboratiu amb el qual concretar l’estructura, els temes crítics i la metodologia que haurà de definir la redacció de l’Agenda Urbana Valenciana”. L’objectiu d’aquesta fase ha estat generar un document de referència per als plecs de condicions del concurs, i proporcionar als participants un marc sobre el qual plantejar les seves propostes.

Així mateix, Arcadi España ha recordat que aquest procés, previ a la licitació de la redacció de la AUV, va començar amb un intens treball transversal entre les diferents direccions generals implicades de les conselleries de Política Territorial i d’Habitatge, a les quals se’ls ha sumat en aquesta fase la resta de direccions generals del Consell relacionades amb la AUV.

Com ha assenyalat el conseller, “l’Agenda Urbana Valenciana està concebuda com un instrument útil, rigorós i participatiu que determini una planificació de les ciutats de la Comunitat perquè aconsegueixin la resiliència necessària i puguin adaptar-se als grans reptes que es presentin i garantir la seva sostenibilitat”.

En aquest context, el conseller de Política Territorial ha reivindicat el dret a la ciutat, “el dret de tots els ciutadans a viure a la seva ciutat d’una manera digna, amb accés a l’habitatge, a l’educació, als serveis públics, a les polítiques de benestar, a la mobilitat, aquest dret a la ciutat és un dels objectius principals que cal aconseguir amb l’Agenda Urbana”.

Una vegada aprovada, l’Agenda Urbana Valenciana podrà servir de guia per al conjunt de polítiques urbanes en la Comunitat Valenciana a través de plans, projectes o canvis normatius que resultin necessaris per a aconseguir els objectius que es proposen.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací