Actualitat Diària
El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha visitat aquest dijous el que serà el Centre d’Innovació Digital Avançat de la Formació Professional (CIDA), que està duent endavant la Conselleria al Districte Digital d’Alacant. El responsable d’Educació ha estat acompanyat pel director general d’FP i ERE, Manuel Gomicia; i el director territorial de la Conselleria a Alacant, David Vento.
Segons Vicent Marzà, “el CIDA naix per a ser el centre referent de la digitalització de l’FP valenciana. Volem que siga un espai impulsor de la innovació aplicada en l’FP, el desenvolupament de noves metodologies d’aprenentatge i de l’excel·lència en les competències dels alumnes d’FP”.
En aquests moments, el centre disposa d’un primer equip de disseny de les línies de desenvolupament del CIDA conformat per 13 persones. Aquest equip està organitzant el model de funcionament i treball que tindrà el CIDA en quatre àrees: actius digitals, usos digitals, innovació digital i internacionalització.
En les línies d’actius i usos digitals es busca desenvolupar un model d’aplicació als centres docents de les tecnologies emergents que sorgisquen en l’àmbit de l’ensenyament, així com impulsar entorns de formació avançats, en els quals la digitalització puga millorar els processos d’aprenentatge i ajude a disminuir la bretxa digital en l’àmbit de l’FP.
Quant a la innovació, l’objectiu és fomentar la investigació en l’àmbit de la digitalització i la innovació de l’FP, per a impulsar així la relació dels centres educatius amb les empreses, amb els centres tecnològics, amb els diferents departaments d’investigació universitaris i amb el Districte Digital de la Generalitat.
El grup de treball en internacionalització de l’FP col·laborarà amb entitats educatives i organitzacions internacionals per a la millora de la digitalització dels ensenyaments.
Conveni entre la Conselleria i Accenture
En aquest context, el titular d’Educació ha mantingut, a les instal·lacions del CIDA, una reunió amb el mànager de la companyia Accenture, Juan Carlos Gutiérrez, situada a Alacant Districte Digital.
Accenture va ser una de les primeres empreses a instal·lar-se al Districte Digital d’Alacant, on ha obert un Centre de Tecnologies Avançades. És una companyia global líder en serveis i solucions en estratègia i consultoria digital i tecnològica. Amb més de mig milió de professionals que presten servei a clients en més de 120 països, Accenture té a Espanya més de 12.000 professionals i cada any n’incorpora uns 2.700 més.
El conseller Marzà ha anunciat que “hem signat un conveni amb Accenture que considerem molt important, ja que col·laboraren amb aquesta companyia internacional de consultoria i transformació digital per a potenciar els cicles d’FP de la família d’Informàtica i Comunicacions”.
Marzà ha afegit que la transformació del model productiu valencià «requereix una bona connexió entre formació i les empreses líders en el sector de les TIC. Incrementar la vinculació i corresponsabilitat del teixit empresarial amb la Formació Professional és fonamental no sols per a millorar l’ocupabilitat valenciana, sinó també per a eixir enfortits del difícil context a què ens ha sotmés la crisi sanitària”.
Entre les accions concretes que s’expliciten en el conveni destaca la realització de jornades divulgatives per a l’alumnat d’ESO i Batxillerat sobre l’activitat professional en les branques d’Informàtica i Comunicacions.
Un altre dels eixos de l’acord és incrementar l’ocupabilitat dels alumnes diplomats i assegurar els coneixements i competències, tant professionals, com personals i socials, a fi de facilitar-ne la mobilitat dins de l’empresa o entre empreses.
La cooperació entre la Conselleria i Accenture també permetrà treballar en l’adequació dels plans d’estudis dels diferents mòduls professionals dels cicles formatius de la família professional d’Informàtica i Comunicacions, i es faran propostes d’actualització de les programacions didàctiques corresponents.
Un altre pilar del conveni és potenciar la relació del professorat d’FP amb Accenture, per a afavorir la necessària transferència de coneixements, així com la investigació, el desenvolupament tecnològic i la innovació. Accenture col·laborarà en la formació permanent del professorat d’FP, i els proporcionarà accés gratuït als seus cursos de formació i actualització tecnològica, així com els facilitarà estades de formació dels docents a les seues instal·lacions.
D’aquesta manera, Educació de la Generalitat i Accenture aniran de la mà a l’hora de fomentar actituds investigadores i innovadores, amb la finalitat d’iniciar canvis lligats als processos d’ensenyament-aprenentatge, al desenvolupament de tecnologies emergents, de nous productes i eines que donen resposta a diferents situacions susceptibles de canvi o millora que tinguen relació amb el sector de les TIC.
El conveni és molt beneficiós per a l’alumnat de la família professional d’Informàtica i Comunicacions, perquè Accenture es compromet no solament a impartir sessions de classes magistrals (‘masterclass’) en tendències de futur a l’alumnat, sinó també a facilitar pràctiques de l’alumnat i el seu accés laboral a l’empresa una vegada que acaben els seus estudis.
Cal recordar que en aquest curs 2020-2021 estudien cicles d’FP d’Informàtica i Comunicacions als centres educatius valencians sostinguts amb fons públics més 12.600 alumnes, uns 4.800 d’ells a les comarques d’Alacant. Respecte al curs passat, en el sistema educatiu valencià l’alumnat d’aquesta família ha augmentat un 22 %, ja que la matrícula ha crescut en 2.280 persones més.
Aquest augment ha estat possible gràcies a l’oferta extraordinària de places en nous cicles realitzada en el marc del Pla de modernització de l’FP valenciana, que aquest curs disposa de 37 milions d’euros extraordinaris i que ha permés crear vora 8.000 noves places d’FP.