L’UJI ret homenatge a la figura de Diego López Olivares en el XXII Congrés Internacional de Turisme

742

Actualitat Diària

La Universitat Jaume I ha iniciat avui el XXII Congrés Internacional de Turisme Universitat-Empresa, que enguany se centra en el valor de les persones en el turisme. La inauguració ha comptat amb la presència de la rectora de l’UJI, Eva Alcón; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i el responsable del congrés, Rafael Lapiedra, i també han assistit familiars del professor Diego López Olivares, qui va faltar el passat any, i va ser l’impulsor dels estudis turístics i la investigació en aquest àmbit a la Universitat pública de Castelló.

Durant la inauguració, la Universitat ha rendit un emotiu homenatge a López Olivares, qui va afavorir la relació entre els diferents agents implicats en la gestió turística de la província, i va promoure aquest congrés internacional que és un referent en aquesta àrea de coneixement. Per això, s’ha projectat un vídeo en què companys i companyes de la universitat i altres centres educatius i representants de diferents institucions han plasmat en frases el que significava el professor en l’àmbit acadèmic, professional i personal.

En el torn d’intervencions, el responsable del congrés, Rafael Lapiedra, ha explicat que el títol del congrés «Turisme ets tu: el valor de les persones» al·ludeix directament al professor per la seua contribució i especialment «per la passió i il·lusió que posava en tot allò que feia».

Per al secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, el catedràtic «sempre estarà en la nostra memòria intel·lectual quan parlem de turisme» i considera molt encertat el lema d’aquesta edició perquè «situa a l’ésser humà en el centre de totes les coses». Colomer ha al·ludit al lema de la campanya autonòmica de turisme, l’hospitalitat, per assegurar que «els valors, l’ètica i l’hospitalitat fan caure els murs més alts que existeixen entre les diferents cultures, els mentals» i ha reclamat el benestar tant de les persones tant en la demanda com en l’oferta.

Per la seua part, el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha ressaltat la capacitat del professor López Olivares de «sumar a persones que pensaven de formes diferents». En la seua opinió, la demanda turística ha canviat i ja no és suficient amb tenir recursos, sinó que «cal aportar tecnologia que aporte valor» i «convertir a les persones en el centre del relat turístic».

Finalment, la rectora de l’UJI Eva Alcón ha assegurat que el professor «serà sempre un referent en l’àmbit del turisme» perquè «va saber unir com ningú l’humanisme a l’activitat econòmica, social i territorial que és el turisme». Alcón ha destacat que «l’UJI continuarà apostant pel desenvolupament d’aquesta activitat econòmica en el nostre entorn» promovent especialment els valors de la sostenibilitat i de l’hospitalitat perquè «el turisme són les persones, els individus» però també l’entorn perquè siga «perdurable en el temps».

A continuació, Rasa Pransküniené, de la Vytautas Magnus University, ha oferit la conferència inaugural en la qual ha abordat el sobreturisme i els drets dels viatgers front als drets del residents. Segons ha explicat, el terme «sobreturisme» s’utilitza intensivament des de fa menys de dos anys, no obstant, el problema no és nou i s’està analitzant des de fa temps atès que cada vegada més destinacions turístiques s’estan enfrontant a aquest fenomen.

Quant a la relació dels drets dels viatgers i els drets de la població local en el context del sobreturisme, Pransküniené ha assenyalat que els drets dels viatgers són més clars i estan més protegits mentre que la interpretació dels drets de la població local és molt àmplia i no està expressada de forma tan efectiva. En aquest sentit, ha afegit que el sobreturisme està associat al fet que els drets dels viatgers, como a turistes que es mouen per entreteniment i propòsits de consum, no són equivalents als drets dels residents. Per aquest motiu, ha afirmat que «cal repensar el concepte de sostenibilitat en el turisme com a principi holístic de democràcia i com a moviment de decreixement. S’ha de treballar conjuntament per a desenvolupar un turisme sostenible que equilibre el dret a viatjar i el dret dels residents».

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací