Antonio Lorenzo dimiteix com a regidor i diputat de Castelló per la investigació de la Subdelegació de Govern

1142

El tinent d’alcalde ha presentat la seua renúncia recolzat per l’alcaldessa i acompanyat per tots els seus companys socialistes i de Compromís

Dimissió en el si de l’equip de Govern de Castelló a quatre mesos de les eleccions. Antonio Lorenzo dimiteix com a regidor i diputat provincial per la investigació de la Subdelegació de Govern. El tinent d’alcalde ha presentat la seua renúncia recolzat per l’alcaldessa i acompanyat per tots els seus companys del grup socialista i Compromís.

EM/SN/ Actualitat Diària

Acabava la roda de premsa de la portaveu de l’equip de Govern, Verónica Ruiz, per a donar compte de les decisions de la Junta de Portaveus.

L’ambient estava enrarit i Ruiz, amb cara molt seriosa es va dirigir als periodistes: “Han de comentar-vos una cosa important”.

La sala s’havia anat omplint amb els regidors del grup Socialista, amb els ulls enrogits i cares serioses, al costat d’ells, molts dels companys de l’Equip de Govern, de Compromís.

Al capdavant, l’alcaldessa, Amparo Marco, també molt seriosa, al costat de Toni Lorenzo, bastant aclaparat, però amb el cap molt alt.

Què està passant ací?, es preguntaven els periodistes… Es dóna la circumstància que Lorenzo no va estar ahir en el ple de l’Ajuntament, es va dir que per malaltia, i alguns dels companys de mitjans de comunicació van pensar si la malaltia podia ser tan greu com per a provocar el que semblava – i després es va confirmar- la renúncia de Toni Lorenzo.

Potser per això, quan Lorenzo, finalment va llegir el seu discurs de comiat, els sentiments van ser contraposats: alleujament, no hi havia un motiu de malaltia, però també un gran pes i una gran dosi de solidaritat, no exempta d’admiració amb el regidor socialista.

La renúncia d’Antonio Lorenzo, exemplar en tots els sentits, es deu a un motiu clar. La investigació judicial que es duu a terme des de fa quasi dos anys, després de descobrir-se una trama de falsificació de factures en la Subdelegació de Govern de Castelló.

Una investigació en la qual ja hi ha una persona (un funcionari investigat i suspés d’ocupació) i una altra, també investigada, funcionari jubilat.

Toni Lorenzo va afirmar que no ho havien cridat a declarar, però estava convençut que, d’una forma o una altra es veuria afectat per ella per la més evident de les raons: va ser subdelegat del Govern durant un període en el qual, presumptament, també s’haurien produït aquestes irregularitats. És cert que tenia delegada la signatura, és cert que no s’assega culpable, però també ho és que el seu lloc de responsabilitat el situa dins d’aqueixa investigació que es duu a terme.

“Jo, que en la vida m’he portat ni la punta d’un bolígraf, que sóc incapaç de demanar que em colen en una visita al metge de capçalera”… comentava amb amargor als seus afins…

Però precisament per això, Lorenzo no volia que es fera pública la investigació i qualsevol poguera dubtar de la seua honestedat com a regidor socialista o com a diputat provincial. Per això, per a poder defensar-se, per a poder ser honest amb si mateix, per a no perjudicar el seu partit ni al govern de la ciutat, entenia que havia de retirar-se com més prompte millor. Per més amarg que fora el glop…

Després de les paraules de Lorenzo, l’alcaldessa de Castelló li va donar les gràcies per la seua honradesa, pel seu comportament, per la seua gestió, i ja es van succeir les abraçades i els comiats. Alguns dels regidors socialistes esclataven en llàgrimes. Lorenzo, amb prou faenes podia aguantar el tipus.

I encara després, una vegada realitzat l’anunci i quan descendia per les escales per a eixir al carrer, molts funcionaris li abraçaven, uns altres li desitjaven sort i d’altres li encaixaven la mà. I els seus no van ser els únics a encaixar-li la mà. Des de l’executiva del PP, també li reconeixien el valor i el treball.

Aquesta decisió ha sigut dura per a Lorenzo, que ja pensava en això dilluns passat, quan es va aprovar el pressupost municipal. Difícil va ser comentar-ho amb els seus, amb la seua família, dels quals ha rebut tot el suport, però comparéixer hui davant els periodistes ha sigut una prova de foc, de la qual Lorenzo eixia exhaust.

Abraçades amb els periodistes, comentaris personals i fora de micròfon, els moments es van succeir fins que va abandonar l’antic edifici Consistorial i es va traslladar a l’altre immoble, situat en la plaça Major, per a acomiadar-se també allí del personal municipal.

Lorenzo renuncia a la seua acta de personal. Ens tracta de mai aplicació del Codi de Bon Govern, perquè en aquest moment Lorenzo no està investigat. Però no ha volgut entrar en cap circ mediàtic. Això és el que li toca, per amarg que siga. Deixar de ser regidor implica automàticament també, el seu cessament com a diputat provincial i portaveu del seu grup, el socialista en Diputació.

El futur immediat de Lorenzo passa per retornar al seu lloc de treball, i sol·licitar el seu reingrés com a funcionari de la Generalitat, on li toque, a Castelló o on es trobe una vacant a la qual puga tornar, per a després, intentar acollir-se a un concurs de trasllats per a tornar a Castelló si és que li toca marxar-se fóra.

La marxa de Lorenzo obliga a l’equip de Govern de l’Ajuntament a reajustar tot l’equip, i al Grup Socialista en la Diputació a fer un altre punt. Per a començar, la renúncia de Lorenzo haurà de ser aprovada pel ple de l’Ajuntament i el ple de Diputació. La Junta Electoral haurà de determinar el nomenament de la persona de la candidatura del PSOE que li substituïsca i determine que un altre membre del seu Partit judicial reculla la seua acta també en la Diputació. I després aquesta persona haurà de jurar el càrrec en sessió plenària. Tot això quan a penes falten quatre mesos per a les eleccions.

El Grup Socialista haurà de determinar com dels seus regidors assumeix el paper de primer tinent d’alcalde, en substitució de Lorenzo… però potser el més important serà el pes de l’absència, perquè una de les majors habilitats d’Antonio Lorenzo ha sigut la capacitat d’equilibrar posicions, no solament en el seu grup, sinó en les relacions, a vegades més que tibants, de l’equip de govern i del Pacte del Grau.

Discurs de comiat de Toni Lorenzo

“Habiendo tingut coneixement que l’administració de Justícia ha posat en marxa una investigació que concerneix a la meua etapa en la Subdelegació del Govern d’Espanya a Castelló entre els anys 2007 i 2011 he pres la decisió de renunciar a la meua acta de regidor i, conseqüentment, a l’acta de diputat provincial.

En data de hui desconec els detalls d’aqueix procediment encara que, després d’haver declarat davant la Policia fa unes setmanes, pot quedar qüestionada la gestió de determinats tràmits administratius en la Subdelegació en aqueixes dates.

Quan vaig decidir entrar en la política institucional ho vaig fer amb una màxima per a mi irrenunciable: que mai haguera de baixar la mirada en creuar-me amb els meus veïns, que mai haguera d’explicar-li a les meues filles per què el seu pare havia actuat contra els interessos de l’administració pública i de la ciutadania. Aqueixa determinació m’ha acompanyat sempre, així en la vida pública com en la meua vida privada.

Fa 33 anys que vaig segellar el meu compromís amb l’Administració. He recorregut tots els escenaris que un servidor públic pot transitar en la seua carrera professional. I sempre, sempre ho he fet amb la convicció d’obrar honestament.

Vull, amb la meua dimissió, que aquesta situació genere el menor mal possible al meu partit, el PSPV, i al projecte de regeneració pública i modernització política i social que lidera al costat de la resta de les esquerres a la nostra ciutat i el conjunt del País Valencià. Així li ho he traslladat a l’alcaldessa Marco, a les meues companyes i companys dels grups socialistes municipal i provincial, i als secretaris generals local, provincial i nacional del PSPV. També als qui durant aquests anys han compartit il·lusions i projectes en la majoria progressista que governa la nostra ciutat.

Tornaré al meu treball com a funcionari de la Generalitat Valenciana. A continuar exercint el meu compromís públic a través de la meua dedicació professional com a documentalista. I, en el personal, a defensar la meua honradesa. Perquè aquest és el meu únic patrimoni, la meua honestedat personal i la meua reputació. Això i, per descomptat, l’afecte immens de la meua família i de moltes amigues i amics.

Res més. Vull en aquest moment dur personal, professional i políticament, agrair enormement la confiança que punts han posat en mi en tantes ocasions. Espere que no se senten defraudats. A les empleades i empleats públics que m’han acompanyat en l’acompliment de les meues tasques, per la seua lleialtat, el seu compromís i la seua professionalitat. A elles i a ells dec el que haja pogut aportar de positiu a la vida pública. I a les i els periodistes que sempre m’heu permés traslladar a la societat el meu treball, pel vostre respecte i la vostra complicitat. Moltes gràcies a totes i a tots. Molta sort i fins sempre.

Suport total a Toni Lorenzo de l’Executiva Provincial i del Grup Socialista en la Diputació

L’Executiva Provincial del PSPV-PSOE i el Grup Socialista en la Diputació, volen mostrar el seu reconeixement i suport total cap a la persona de Toni Lorenzo, qui en el dia de hui, ha tornat a donar una nova mostra de l’exemplaritat que ha caracteritzat tota la seua singladura política des que en 2007 accedira a l’exercici d’un càrrec públic. Amb la màxima generositat, sense que existisca investigació judicial en curs, però sent conscient que existeix una investigació policial que coincideix amb el període en el qual va estar al capdavant de la Subdelegació del Govern, ha decidit renunciar a tots els seus càrrecs per a no perjudicar ni al Partit Socialista ni al projecte de canvi iniciat a la ciutat de Castelló en 2015 amb Amparo Marco, i el que es produirà a partir del 26 de maig en la Diputació de Castelló.

El secretari general, Ernest Blanch, i el portaveu adjunt del Grup Socialista en la Diputació, Santi Pérez, volen agrair “el lliurament, racionalitat i ‘joc net’ de Toni Lorenzo, una persona honesta per damunt de tot, com ha quedat acreditat durant els seus anys en la Subdelegació del Govern i l’Ajuntament de Castelló, on és de sobres coneguda la seua rigorositat econòmica i la seua permanent preocupació per realitzar un ús escrupolós dels diners públics”.

“Toni Lorenzo és una d’aqueixes persones que ha arribat a la política per a dignificar-la, i des del Partit Socialista volem reconéixer-lo i agrair-ho. Per això li expressem tot el nostre suport des del convenciment que una vegada que acaben les investigacions, quedarà clar que es tracta d’una persona honesta”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací