Les cinc universitats públiques valencianes creen el consorci de biblioteques BUVAL

602

Actualitat Diària

Les universitats públiques valencianes han constituït el Consorci de Biblioteques Universitàries Valencianes (BUVAL) per tal de coordinar activitats, combinar recursos i compartir experiències amb l’objectiu de millorar l’eficiència en els processos i la qualitat dels seus serveis. Les cinc universitats públiques han subscrit un conveni que ha estat ratificat en l’acte públic de signatura, celebrat a la Universitat Jaume I de Castelló, per Eva Alcón, rectora de l’UJI; Amparo Navarro, rectora de la Universitat d’Alacant; Juan José Ruiz, rector de la Universitat Miguel Hernández; Virginia Vega, vicerectora de Recursos Digitals i Documentació de la Universitat Politècnica de València, i Carlos Hermenegildo Caudevilla, vicerector d’Investigació de la Universitat de València.

El Consorci de Biblioteques Universitàries Valencianes estableix un marc de cooperació estable. Amb la seua posada en marxa, les biblioteques universitàries valencianes amplien el seu camp d’acció, milloren la seua visibilitat i guanyen eficiència, amb professionals amb millor formació i més motivació, tot amb l’objectiu de donar suport d’excel·lència i qualitat a la investigació i docència de les cinc universitats.

Entre les accions previstes per BUVAL, destaquen consolidar i millorar el programari de gestió bibliotecària que comparteixen les cinc universitats i crear un catàleg únic o col·lectiu, optimitzar els fluxos de treball entre les cinc biblioteques, dissenyar un pla de formació específica per al seu personal, establir un programa d’estades del personal bibliotecari i realitzar compres consorciades per a l’adquisició de llibres i revistes digitals.

Durant l’acte de signatura, la rectora ha destacat que «amb aquest conveni comença una nova relació interbibliotecària que ens permet operar de manera diferent i amb una visió més àmplia de la gestió». «Avui es produeix una fita important per a les nostres universitats. La creació del Consorci de Biblioteques Universitàries Valencianes és la culminació del treball cooperatiu que, des de fa anys, esteu portant a terme», ha afegit.

A l’acte també han assistit la majoria dels vicerectors i vicerectores i directors i directores de les biblioteques de cadascuna de les universitats: Victoria García Esteve, directora de la Biblioteca de la Universitat de València; Elías Chumillas Jiménez, director de la Biblioteca de la UPV; Reme Blanes Gran, directora de la Biblioteca de la Universitat d’Alacant; per la Universitat Jaume I, el vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis Sáez, i el director de la Biblioteca, Vicent Falomir Delcampo, i per part de la Universitat Miguel Hernández, el vicerector d’Investigació, Domingo Luis Orozco Beltrán.

Antecedents de BUVAL
Al llarg d’aquests últims anys s’han establert, de manera esporàdica, alguns acords cooperatius. Un dels primers acords va ser el que es va signar l’any 2014, el conveni específic de col·laboració de préstec interuniversitari valencià dins del marc Campus Habitat 5U que permetia i permet al personal docent i investigador i al personal d’administració i serveis el préstec de material bibliogràfic en qualsevol de les biblioteques participants.

L’any 2019 es va traure a concurs públic la subscripció conjunta de la implementació, suport i manteniment d’una plataforma de serveis de gestió bibliotecària i eina de descobriment per a les biblioteques. El resultat ha sigut que les cinc biblioteques compten amb un mateix programa informàtic de gestió bibliotecària, anomenat «Alma», i amb l’eina de descobriment «Primo».

A banda de traure a concurs el programa informàtic, paral·lelament es va redactar una proposta d’estatuts i el conveni per a la constitució del Consorci BUVAL, el protocol subscrit per les universitats públiques de la Comunitat Valenciana. Aquests dos documents, conveni i estatuts, han passat pels consells de govern i consells socials de les cinc universitats i han estat aprovats.

Per últim, les direccions de les biblioteques van acordar, per unanimitat, el passat 20 de gener, que la coordinació de BUVAL es porte inicialment des de l’UJI.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací