Desarticulada una xarxa dedicada al comerç de bivalves no aptes per al consum humà

510

Actualitat Diària

La Guàrdia Civil en el marc de l’operació bivalve-Tagus Clam, sota la coordinació d’EUROPOL, ha procedit a la recerca d’una xarxa criminal dedicada al comerç de bivalves no aptes per al consum humà.

Han estat detingudes 8 persones com a presumptes autors de delictes de Pertinença a Organització Criminal, Contraban, Blanqueig de Capitals, Falsedat Documental, Delicte Fiscal i contra la Salut i investigat a 7 societats mercantils. Igualment, s’ha procedit a la confiscació de 1,5 tones de bivalves (majoritàriament cloïssa japónica), 120.000 euros, 25 vehicles, 12 embarcacions, material relacionat amb l’activitat de pesca, així com equip tecnològic i documentació fiscal i bancària.

Extracció de bivalves

Els investigats es dedicaven a l’extracció de bivalves (principalment cloïssa japónica) de la ria del Tajo, la qual sol presentar alts índexs de Toxina i de contaminació microbiològica, però declarats com a procedents del riu Sado més lliure de contaminació.
Les cloïsses eren comprades per depuradores espanyoles, emparada amb documents falsos i venudes després i exportades a altres països de la Unió Europea sense haver passat pel sistema de descontaminació obligatori.
L’activitat comercial desenvolupada per les diferents empreses se sustentava sobre l’ocultació a l’administració tributària de transaccions estimades en al voltant de 5 milions d’euros, que, a més de defraudar a l’Estat portuguès en termes de diferents impostos com l’IVA, els va permetre obtenir il·lícitament importants avantatges patrimonials.
Àmbit internacional

L’activitat de les empreses investigades se centrava en Espanya, Portugal i Itàlia, tota la cloïssa procedia del marisqueig furtiu en la costa de Portugal, raó per la qual es va treballar amb GNR (Guàrdia Nacional Republicana- Fiscal), la qual va dur a terme un gran nombre de serveis coordinats amb Policia Judicial i el SEPRONA, aprehenent-se 1,5 tones de cloïssa japónica contaminada en sòl lusità.

Seguretat Agroalimentària

El desenvolupament d’aquesta operació ha permès augmentar, més si cap, la vigilància i control dels mol·luscos contaminats que es comercialitzen des de Portugal a la resta de països europeus amb entrada a Espanya i distribució des del nostre país.

Amb aquestes actuacions, es pretén garantir la procedència i traçabilitat dels mol·luscos bivalve, evitar possibles fraus en la comercialització d’aquests aliments i protegir els interessos i la salut dels consumidors.

A Espanya s’han practicat 5 registres en centres de depuració, situats 4 d’ells a Pontevedra i 1 en Guetxo (Biscaia).

L’operació ha estat desenvolupada per participat la Unitat Tècnica de Policia Judicial i la Unitat Central Operativa de Medi Ambient (UCOMA) de la Guàrdia Civil en coordinació amb la Guàrdia Nacional Republicana de Portugal i el Cos de Carabinieri d’Itàlia. Les diligències estan sent instruïdes pel jutjat nº4 de Cambados (Pontevedra) provinents d’un auxili judicial europeu dimanant de Portugal.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací