L’actriu valenciana Rosana Pastor serà la comissionada de l’Any García-Berlanga

460

Actualitat Diària

L’actriu valenciana Rosana Pastor serà la comissionada de l’Any García-Berlanga, càrrec des del qual s’encarregarà d’impulsar i coordinar les diferents activitats que es desenvoluparan al llarg de 2021 en commemoració del centenari del naixement del cineasta Luis García-Berlanga.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha reunit al Palau amb José Luis García-Berlanga, fill del cineasta, i amb l’actriu valenciana, que, al final de la trobada, ha expressat la seva “il·lusió” per la comesa encarregada, i ha avançat que la programació d’actuacions anirà orientada a “posar en el centre” la figura d’aquest autor clau de la cinematografia espanyola i rendir-li “el tribut que mereix”.

Per part seva, José Luis García-Berlanga, que, com a representant de la família, també participarà l’any García-Berlanga, ha agraït al president la seva implicació en aquesta iniciativa, i ha ressaltat la importància de “posar a la disposició del públic” el llegat del cineasta, per a acostar-lo a les generacions més joves, que no l’han conegut, i també per a donar l’oportunitat de tornar a gaudir de la seva obra als qui sí que el coneixen.

Activitats dins i fora de la Comunitat Valenciana

Rosana Pastor ha agregat que l’Any García-Berlanga contemplarà activitats dins i fora del territori valencià i donarà l’oportunitat de “redescobrir” i de “fer arribar a tots els racons” l’obra “d’aquest creador multidisciplinari que va ser Luis García Berlanga”.

Es tracta de “divulgar, donar a conèixer i homenatjar el cineasta, al creador, a l’home de la cultura que ens ha representat” als valencians i valencianes, en la seva “idiosincràsia, caràcter i tarannà” i que “ens ha fet viatjar” no sols fora de les fronteres de la Comunitat Valenciana, sinó també d’Espanya, ha assenyalat Pastor.

L’actriu, titulada a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València, va iniciar la seva trajectòria professional en el teatre, amb obres com a ‘Flor de tardor’, ‘Pessoa en persona’, ‘Antígona’, ‘Les troianes’, La pell en flames’, ‘Passos lleugers’ o ‘Oncle Vania’. Al cinema, la seva filmografia abasta més de seixanta títols, i compte en el seu palmarès amb nombrosos reconeixements, entre els quals destaca el premi Goya a la millor actriu revelació per la seva participació en ‘Terra i llibertat’, del director Ken Loach.

En 2013 es va encarregar de la direcció escènica amb el muntatge de ‘Enoch Cremen’, i, a l’any següent, de la codirecció del documental ‘El Cinquè Genet-Una visió de la I Guerra mundial per V. Blasco Ibáñez’, on va participar també com a guionista.

Rosana Pastor va formar part de la junta directiva de la European Film Academy, i és membre de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya, i de l’Acadèmia de l’Audiovisual Valencià. A més, va ser triada per les Corts el 28 de novembre de 2019 com a membre del Consell Valencià de Cultura.

Activista en diferents col·lectius com la Plataforma Cultural Contra la Guerra o la Associació per l’Horta, en 2015 va ser elegida diputada en les Corts Generals per la circumscripció de València, període en el qual va contribuir a impulsar l’Estatut de l’Artista, aprovat per unanimitat en el Ple del Congrés al setembre de 2018. Amb la dissolució de les Corts Generals, al març de 2019, va retornar a la seva activitat professional com a actriu i directora.

Com comissionada de l’Any García-Berlanga, l’actriu i directora tindrà com a comesa l’impuls i la coordinació del treball del Comitè Executiu creat per a la celebració de les activitats commemoratives per acord del Consell de la Generalitat.

Luis García-Berlanga, nascut a València el 12 de juny de 1921 i mort a la seva casa de Somosaguas en 2010, va ser un dels protagonistes més destacats del cinema espanyol del segle XX, com a guionista i com a director d’algunes de les pel·lícules més celebrades pel públic i per la crítica durant els més de cinquanta anys al llarg dels quals es va desenvolupar la seva carrera artística, tal com recorda el decret aprovat pel Consell el passat 8 de gener en el qual es declara 2021 Any García-Berlanga.

El seu debut com a director va tenir lloc en 1951 amb la pel·lícula ‘Aquesta parella feliç’ i que, a partir d’aquest moment, i fins a 2002, quan va realitzar el seu últim curtmetratge, Luis García-Berlanga va desenvolupar una obra cinematogràfica que el va convertir en una figura fonamental de la cultura espanyola i una de les quals més influència han exercit al cinema espanyol, amb obres tan representatives de la seva època i inoblidables com a ‘Benvingut Mr. Marshall’, ‘Calabuch’, ‘Plácido’, ‘El botxí’, ‘Grandària natural’, ‘L’escopeta nacional’, ‘La Vaquilla’ o ‘Moros i Cristians'”, entre altres.

“En totes elles es pot trobar un estil fílmic i una visió de la societat i dels éssers humans tan pròpies, originals i distintives que va ser necessari inventar un neologisme per a representar-les: berlanguiano”, assenyala el decret, que indica a més que la projecció internacional del cineasta no li va fer oblidar “la seva vinculació, personal i simbòlica, amb la Comunitat Valenciana”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací