La Unió solicita una ayuda de mínimis para el sector cunícola de la Comunitat Valenciana

516

Actualitat Diària

LA UNIÓ alerta de la situació que està travessant el sector cunícola de la Comunitat Valenciana pel tancament de la restauració, el minvament de turisme i la pujada del preu dels pinsos que no s’ha traslladat als preus de la carn de conill dins d’una cadena que continua generant molt desequilibri i que posa en evidència l’incompliment de la Llei.

L’organització, que recentment ha mantingut una reunió amb la Subdirecció General de Produccions Ramaderes i Cinegètiques del MAPA, considera que s’hauria de donar una ajuda de minimis per a un sector que està contra les cordes i que no ocupa el focus mediàtic.

LA UNIÓ apunta que el conill és un producte molt consumit en la restauració, per la qual cosa durant 2020 el sector ha patit una greu caiguda de la demanda que ha obligat els productors a reduir el nombre de conills produïts, reduint els seus ingressos.

Igualment, en 2021 la situació tampoc està sent molt millor. L’avanç de la variant delta de la COVID-19 i l’exclusió de comunitats autònomes com la nostra en els destins segurs per a viatjar, provocarà que aquest estiu la despesa del turisme estranger tampoc done suport a la demanda.

D’altra banda, els costos, tant de pinso com de combustible, han continuat pujant sense repercutir en el preu final, mentre es reflecteix una taxa plana en el preu del conill durant més de 30 setmanes.

Si es compara el preu del pinso respecte a l’any passat, en 2021 el preu mitjà del pinso és quasi un 20% superior, mentre que el preu pagat pel conill només s’ha incrementat un 6% segons les dades del MAPA. Tenint en compte aquests factors, i tal com reflecteixen els indicadors del Ministeri, la reducció de producció i l’increment dels costos estan abocant al sector cap a una nova crisi del sector, similar a la crisi que va patir en 2015-2016.

“El Ministeri d’Agricultura té la capacitat i responsabilitat d’evitar una nova crisi; per això, reclamem ajudes de minimis per al sector cunícola que permeten travessar aquesta difícil reducció del marge d’ingressos de l’explotació”, reclama. “És l’oportunitat que té l’equip de Planas per a demostrar un suport real als productors d’una carn d’altíssima qualitat i valor nutricional i que ajuda a mantindre la població en el medi rural”, afig.

Així mateix, LA UNIÓ també ha alertat al Ministeri sobre el mal funcionament de la cadena alimentària al llarg d’enguany: “Durant 2021 el preu pagat al cunicultor s’ha mantingut immòbil, mentre que el mercat d’altres països productors com França ha registrat pujades en el preu. I tot això en un suposat mercat únic. Que es donen situacions tan dispars és, si més no, cridaner”, conclouen.

Per si tot l’anterior no fóra suficient per al sector, la Comissió Europea té la intenció de presentar una proposta legislativa abans de finals de 2023 per a eliminar progressivament i prohibir definitivament l’ús de gàbies. LA UNIÓ veu amb preocupació les preses d’establir la mesura perquè pot afectar greument tant a la sanitat animal com la rendibilitat, viabilitat i continuïtat de les explotacions cunícoles. L’organització advoca per la cerca d’alternatives viables i un pla d’adaptació coherent.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací