La Unió calcula que les pèrdues per la pedregada a la Plana Baixa seran de 13,8 milions

547

Actualitat Diària

LA UNIÓ de Llauradors ha reclamat hui a Agroseguro que estudie fórmules per a evitar que les persones afectades per la pedra del passat diumenge a la Plana Baixa no tinguen cobertura del sinistre durant la pròxima campanya malgrat tindre assegurada la collita i també una línia d’ajudes a la Conselleria d’Agricultura per a les que renoven la seua assegurança enguany.

Les dades recaptades per LA UNIÓ durant les últimes hores indiquen que les pèrdues ascendeixen a uns 13,8 milions d’euros i el radi d’acció va ser de més de 3.700 hectàrees, fonamentalment en les localitats d’Artana, Nules, Moncofa, Vilavella i la Vall d’Uixó. El cultiu de cítrics és el més perjudicat i el de més extensió en superfície per la zona a causa de les afeccions en la fusta i la caiguda de la floració per defoliació per impacte de la pedra. També hi ha danys en ametlers, olivar, hortalisses i alvocat.

El problema que es detecta és que en l’actualitat els danys únicament estaran coberts en aquelles varietats de cítrics encara per recol·lectar i que tenen les garanties en vigor. La resta de varietats es troben sense cobertura de danys perquè els danys en producció de pedra inicien la seua cobertura el pròxim 20 d’abril, així com l’inici de l’extensió de garanties. Així, encara que hi ha hagut una important caiguda de floració, la pèrdua d’aquesta producció no estarà coberta. A més, els danys en plantació cobreixen exclusivament la mort dels arbres, que no ha sigut el cas, encara que la defoliació ha sigut important. Aquesta defoliació afectarà la producció de la pròxima campanya, on l’arbre haurà de recuperar la seua massa foliar i en conseqüència es preveu una floració inferior.

Per això LA UNIÓ, amb la intenció de defensar els interessos de les persones afectades, ha demanat en l’escrit remés hui a la Comissió Territorial d’Assegurances que Agroseguro realitze un estudi de l’inici de garanties de pedra per estat fenològic i no una data determinada i un estudi i incorporació d’una taula de valoració dels danys en plantació per pedra que cause defoliació acusada i la seua afecció en la següent campanya (tenint com a referència la taula de valoració de danys en gelada). També ha demandat una agilització dels peritatges de les varietats de cítrics pendents de recol·lectar.

A la Conselleria d’Agricultura també ha sol·licitat una línia d’ajudes per a aquells assegurats que tenint pòlissa l’any passat renoven la seua assegurança en l’actual. Aquestes ajudes s’han de valorar amb els criteris establits en la norma de l’assegurança de cítrics d’haver ocorregut el sinistre dins del període de cobertura. Així mateix li demanda suport en els grups de treball i comissió territorial d’assegurances per a la realització dels estudis de millora de la cobertura de sinistres com aquests. LA UNIÓ és conscient de l’important esforç que des de la Conselleria es dóna a la contractació de l’assegurança i s’ha d’avançar en les cobertures de la mateixa per a no deixar desemparats als llauradors en sinistres com l’ocorregut a la Plana Baixa.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací