La Unió alerta que un vaixell procedent de l’Argentina descarregarà en el Port de Castelló 2.500 tones de taronges

586

Actualitat Diària

LA UNIÓ de Llauradors informa que un vaixell procedent de l’Argentina està previst que descarregue en el Port de Castelló demà divendres un carregament amb suposadament 2.500 tones de taronges amb destinació a la Unió Europea. Es tracta del Baltic Lady, amb bandera de Saint Vincent i les Grenadines, i l’organització demana als responsables de la inspecció que estrenyen la vigilància de la mercaderia en el Lloc d’Inspecció Fronterera (PIF).

L’organització assenyala que mentre es té coneixement d’aquesta importació, a Espanya encara existeix volum de taronges per a proveir als mercats. En aquest sentit critica al comerç o comerços importadors -dels quals desconeix el nom de moment- i els insta a tindre major sensibilitat cap a la seua terra i als seus llauradors que s’esforcen per oferir qualitat i rendibilitat per a no abandonar el cultiu.

Precisament la informació es coneix quan l’Argentina ha paralitzat els enviaments de llimes a la Unió Europea després de la intercepció de 39 partides rebutjades per presència de plagues (entre elles la Mancha Negra o la Cancrosis) entre maig i juny, segons va denunciar LA UNIÓ diumenge passat. En els sis primers mesos d’enguany, l’Argentina ha tingut un 86% més d’intercepcions de cítrics amb plagues que en tot 2019.

Per aquest motiu, LA UNIÓ sol·licita la paralització també de les importacions de taronges d’aquest país de l’hemisferi sud davant la falta de garanties de la seua sanitat vegetal i vistos els antecedents existents quant a les deteccions d’organismes nocius en les llimes.

Els exportadors argentins, després dels passos dels sud-africans

En aquest sentit, LA UNIÓ ha accedit a un escrit de l’Associació Citrícola del Nord-oest Argentí on indiquen que “donades les condicions de seguretat i previsibilitat se suspenen les exportacions de llima fresca a la Unió Europea a partir del 15 de juliol per al que resta de la present campanya a causa de la presència de plagues”. Argüeixen de manera textual com a motiu que el “nivell de control que hem tingut per part dels inspectors espanyols ha sigut acarnissat, arribant a situacions sospitosament arbitràries”. LA UNIÓ creu que aquesta paralització és “pur postureo” perquè ja acabava la campanya de la llima i en previsió de possibles problemes amb la de taronges que comença ara.

Els exportadors argentins de cítrics assenyalen que en el futur han d’evitar els ports espanyols. “Hem de revisar la nostra estratègia d’ingrés al mercat europeu, com ja l’han fet els nostres competidors de l’hemisferi sud -en clara referència a Sud-àfrica-, que tenint la mateixa problemàtica de Mancha Negra que el nostre país, han sigut capaços de reduir a nivells marginals les intercepcions per aquesta malaltia, evitant directament la descàrrega de mercaderia en ports espanyols”, afirmen.

Manifesten així mateix la seua preocupació per la situació per si “serveix de precedent sobre els quals es done suport a la Comissió Europea per a fer més exigents els requisits d’accés actualment vigents, que podria arribar a tornar inviable les exportacions a aquest mercat”.

Segons el parer de LA UNIÓ tot l’anterior posa de manifest la necessitat imperiosa, abans de signar qualsevol acord comercial de la UE amb tercers països i en aquest cas abans de ratificar el de Mercosur- d’analitzar els efectes per als productors europeus en tots els seus vessants, establir mecanismes més estrictes de control en frontera i prohibir l’entrada de qualsevol producte que no haja sigut produït sota la mateixa normativa que exigeix la Unió Europea a les produccions pròpies.

Advoca així LA UNIÓ per eixos protocols rigorosos de control de les importacions en tots els ports europeus sense distinció i el tractament en fred davant la greu amenaça i el risc evident de propagació i contaminació davant malalties greus de quarantena que no són presents encara en la citricultura europea.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací