Actualitat Diària
Dins d’aquesta edició dels ‘Bàsics Filmoteca’, dedicada al ‘remake’, és el torn de ‘Los siete magníficos’ el dijous, 3 de desembre, a les 18 hores. José Antonio Hurtado, cap de programació de la Filmoteca, farà la presentació i dirigirà el col·loqui posterior sobre el film ‘Los siete magníficos’ (1960) de John Sturges i el seu deute amb ‘Los siete samurais’ (1954) d’Akira Kurosawa, que es projectarà a la Filmoteca el 5 i el 8 de desembre.
És coneguda la influència de ‘Los siete samurais’ en el western i ‘Los siete magníficos’ de Sturges és el millor i més fidel ‘remake’ del film de Kurosawa, però la seua herència impregna molts productes audiovisuals contemporanis, des de Tarantino fins a ‘Mad Max: Fúria a la carretera’, passant per sèries com ‘El equipo A’ o pel·lícules d’animació com ‘Bichos’ de Pixar.
‘Los siete samurais’ juntament amb altres films seus com ‘Rashomon’, enalteix Kurosawa a Occident, admirador del cine americà i del western de John Ford. Sis anys més tard, Hollywood porta a la pantalla una nova versió d’aquesta obra mestra del cine històric de samurais, i ambienta la seua història en el territori del western.
El resultat és un vibrant i espectacular relat èpic que porta la firma d’un especialista del gènere: John Sturges. Va ser tan del grat del cineasta japonés, que aquest li va regalar una espasa de samurai en senyal d’agraïment. Gràcies a un elenc d’actors en estat de gràcia, i a la ja mítica música d’Elmer Bernstein, ‘Los siete magníficos’ es converteix molt prompte en un títol llegendari i molt popular, fins al punt que va donar lloc a diverses seqüeles i ha sigut objecte d’un ‘remake’ recent dirigit per Antoine Fuqua (‘Los siete magníficos’, 2016).
‘Los siete samurais’ i ‘Los siete magníficos’ són una bona prova que dues obres de distinta procedència dialoguen entre si en un procés de mestissatge fecund.