La Comunitat, la tercera autonomia amb més sinistralitat dels autobusos escolars

510

Actualitat Diària

La “volta al col·le” és ja una cita ineludible per a les famílies espanyoles en aquestes dates. Als nervis habituals dels nens i a l’esforç econòmic dels pares, enguany se li sumen noves preguntes relacionades amb la pandèmia del COVID-19. Se seguiran les mesures de seguretat i d’higiene? Es posaran les màscares? Serà segur per als meus fills? Uns dubtes que també afecten els autobusos escolars, un mitjà de transport que cada dia utilitzen 630.000 nens espanyols per a anar al col·legi.

En termes de lluita contra l’accidentalitat, no és una qüestió sense importància, ja que el transport escolar és el primer col·lectiu de la seguretat viària que aconsegueix les “0 morts” en accident de trànsit, amb una sinistralitat 11 vegades inferior a la del cotxe privat i 6 vegades menor que la del transport públic. No obstant això, la por al COVID-19 pot acabar amb aquest assoliment, ja que més del 60% dels pares espanyols no volen utilitzar els autobusos escolars per por del contagi; un percentatge al qual podria sumar-se-li un altre 19% que només usaria aquest mitjà de transport si se li garanteix el compliment de totes les normes sanitàries i higièniques. Un percentatge que a la Comunitat Valenciana aconsegueix xifres molt similars (59%).

Aquesta és la principal qüestió que planteja l’informe “Transport escolar: viatgen assegurances els nostres fills? Accidentalitat, normativa i percepció social en l’era COVID”, realitzat per la Fundació Línia Directa en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Seguretat Viària (FESVIAL), i per al qual s’han analitzat tots els accidents de transport escolar ocorreguts a Espanya en els últims 5 anys i s’han realitzat 1.700 enquestes a pares i mares espanyols sobre com acudeixen els seus fills al col·legi i com perceben aquest mitjà de transport en relació amb la pandèmia del COVID-19.

Una de les qüestions més cridaneres que recull l’estudi, és que, a pesar que el 99% dels enquestats afirma “no haver tingut mai un problema” amb els autobusos escolars i de no haver-se registrat un solo mort en els últims anys, els pares sol li atorguen una puntuació de 3 sobre 5 en matèria de seguretat, molt per sota del cotxe privat o de fer el trajecte a peu. Una opinió que les dades oficials desmenteixen rotundament, ja que cap altre mitjà de transport gaudeix d’unes xifres de seguretat comparables a la dels autobusos escolars.

D’altra banda, els pares també reconeixen tenir “deures”, ja que només el 9% dels pares comprova personalment que es compleixen les mesures de seguretat en el transport escolar i el 63% admet desconèixer-les per complet, ja que és “una cosa que han de vigilar uns altres”.

Accidentalitat en els autobusos escolars

Els autobusos escolars són, amb molta distància, la forma més segura de portar als nens al col·legi, encara que el seu ús és relativament minoritari. Preguntats per la manera de portar als seus fills al col·legi, només el 4% dels pares trien l’autobús com a forma de desplaçament habitual dels seus fills, encara que gairebé el 90% ho tria perquè acudeixin a les seves activitats extraescolars o per a realitzar excursions. Això suposa que, cada any, els autobusos escolars realitzen uns 247 milions de trajectes amb nens.

En aquest sentit, malgrat que la pràctica totalitat dels nens utilitzen l’autobús escolar en alguna ocasió, les xifres d’accidentalitat són excel·lents. En els últims 5 anys sol es van registrar 136 accidents en els quals no va haver-hi morts i en els quals únicament es van produir 5 ferits de gravetat. De fet, aquest mitjà de transport porta des de 2012 sense registrar un solo mort en accident de trànsit. L’accident tipus en el qual es veuen implicats els autobusos escolars a Espanya sol succeir en via interurbana (58%), per col·lisió frontolateral (20%) i sobretot en el trajecte de tornada a casa. El mes amb més incidències sol ser octubre, coincidint amb les primeres setmanes de la “volta al col·le”.

Encara que el nombre de sinistres és molt reduït i la seva distribució per comunitat no és estadísticament rellevant, cal destacar que, la Comunitat Valenciana, malgrat ser una de les autonomies on menys s’utilitza l’autobús escolar per a portar diàriament als nens al col·legi (5,3%), ocupa el tercer lloc en volum d’accidentalitat, amb un 14% del total dels sinistres soferts per aquests vehicles a Espanya. Aquest percentatge és superat tan sols per Galícia (21%) i Andalusia (16%). En el costat contrari se situen Cantàbria, La Rioja i el País Basc, amb només un accident d’aquesta mena de vehicles en els últims 5 anys. Especialment cridaner és el cas de Madrid i Catalunya, que, encara que concentren més parc, població i activitat que la mitjana del país, no figuren entre les CC.AA. amb més sinistres.

Les infraccions presents en els accidents de forma més habitual van ser la distracció (22%), no respectar la prioritat (18%), la velocitat inadequada (10%) i no mantenir la distància de seguretat (7%).

Percepció i propostes dels pares

Preguntats pels avantatges que ofereix l’autobús escolar, els pares trien la puntualitat, la sostenibilitat i l’autonomia que aporta als nens. A més, valoren positivament la professionalitat dels conductors, les tarifes i la seguretat de les parades. La principal àrea de millora seria la falta de cinturons adequats (32%), ja que no estan adaptats a la talla i al pes dels nens. Quant a les propostes dels pares i mares espanyols per a millorar la seguretat d’aquests autobusos destaquen tres: implantar la “taxa 0” en el control d’alcoholèmia per als conductors (83%), fer obligatoris els Sistemes de Retenció Infantil (SRI) en tota mena d’autobusos (79%) i retirar la llicència a aquelles empreses que no compleixin amb les normes (63%).

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací