Enaire invertirà 127 milions en 2021 per a transformar-se tecnològicament

482

Actualitat Diària

ENAIRE invertirà 127 milions d’euros en 2021 per a transformar-se tecnològicament i impulsar la recuperació del sector

El Consell d’Administració de ENAIRE, gestor nacional de navegació aèria, ha aprovat avui el Pla Operatiu 2021 que té planificada una inversió de 127,1 milions d’euros durant aquest any que permetrà la transformació tecnològica i de l’espai aeri i impulsar la recuperació del sector aeronàutic.

Aquesta inversió se centrarà en la digitalització dels sistemes de control i navegació aèria i en la reestructuració de l’espai aeri i de nous conceptes operatius per a impulsar la construcció del Cel Únic Europeu.

La inversió se centrarà en la digitalització dels sistemes de control i navegació aèria

Amb aquesta inversió, ENAIRE té per objectiu superar la crisi i preparar-se per a la futura recuperació dels vols per a augmentar l’eficiència, sostenibilitat ambiental i la qualitat dels serveis i facilitar així la recuperació del sector de l’aviació. Tambien facilitarà la seva internacionalització, augmentant la seva competitivitat davant els canvis estructurals del sector.

D’aquesta inversió, 39,2 milions d’euros es destinaran a sistemes digitals de control de trànsit aeri (ATM); 19,8 milions, a modernització i manteniment d’infraestructures; 15,7 milions, a optimització dels sistemes de comunicacions aeronàutiques; 15,3 milions, a actualització tecnològica dels sistemes de navegació i vigilància i, 14,9 milions, a digitalització, desenvolupament i suport de sistemes de tecnologia de la informació i comunicació (TIC).

Una part d’aquesta inversió, que suposa un increment del 27% respecte a l’any passat, podrà rebre fons europeus NextGeneration, CEF i Horitzó 2020.

L’esforç inversor de ENAIRE, contemplat en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2021, permetrà al proveïdor de serveis de navegació aèria disposar de major fortalesa una vegada que se superi l’actual crisi en el sector. Així mateix, aquestes inversions són necessàries per a la construcció del Cel Aeri Digital Espanyol, que s’emmarca en l’estratègia d’un Cel Únic Digital Europeu.

El Consell d’Administració de ENAIRE va revisar l’Informe de Gestió de 2020, del balanç i resultats del Pla de Vol 2020 (Pla Estratègic de ENAIRE de 2017 a 2020) període, en el qual l’entitat que presideix el secretari d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Pedro Saura, ha invertit un total de 360 milions d’euros.

El director general de ENAIRE, Ángel Luis Arias, ha subratllat que “el Pla de Vol 2020 ha col·locat a l’organització en una bona posició per a afrontar la crisi i fer costat a la recuperació del sector de l’aviació i, alhora, afrontar els reptes futurs. El viatge cap a la transformació de l’organització iniciat amb l’anterior Pla Estratègic continuarà amb major determinació, energia i ambició amb el Pla de Vol 2025”.

Així mateix, els membres del Consell van ser informats de l’operatiu realitzat pels professionals de ENAIRE durant la crisi del recent temporal de neu “Filomena” gràcies al qual es va garantir en tot moment la seguretat i l’operativitat dels vols gestionats per ENAIRE, no sols a la Torre de Control del aeroperto Adolfo Suárez Madrid Barajas, sinó molt especialment des del Centre de Control de Trànsit Aeri de Madrid-Torrejón que gestiona els vols en tot l’àmbit de la regió Centre-Nord de la Península, incloent tot el trànsit de sobrevol, domèstic i internacional.

Objectius per als pròxims anys

Els objectius estratègics per als pròxims anys, que seran recollits en el Pla de Vol 2025, en fase d’elaboració i aprovació, són:

Reforçar contínuament la seguretat, prestant especial atenció a la cultura de seguretat, al factor humà i a la ciberseguretat davant els nous riscos emergents.

Millorar la qualitat, escalabilitat i resiliència dels serveis prestats a través de la digitalització, la modernització de l’espai aeri i els conceptes operatius, i el reforç de la cultura d’orientació al client i grups d’interès.

Contribuir a la mobilitat sostenible en el sector, minimitzant l’impacte de l’activitat de ENAIRE en el medi ambient i impulsant per la seva descarbonització.

Escometre el desenvolupament del negoci i internacionalització de ENAIRE, per a posicionar-nos a un entorn global i liberalitzat del futur sector de la navegació aèria.
Augmentar la recuperació econòmica i viabilitat futura de ENAIRE, i augmentar l’eficiència, productivitat i, per tant, la competitivitat de l’empresa per a superar la crisi i adaptar-se als canvis estructurals del sector, alhora que es contribueix a la recuperació global del sector de l’aviació.

Accelerar la transformació cultural, organitzativa i modernització de ENAIRE, aprofitant les noves tecnologies per a ser més àgils i eficients i desenvolupant una cultura centrada en les persones com a principal actiu de l’empresa.
Reducció de taxes en 2021

Una altra mesura adoptada per ENAIRE per a impulsar la recuperació en 2021 és la nova reducció dràstica de les seves taxes de navegació aèria. La taxa de ruta peninsular es redueix de 51,08 euros en 2020 a 45,44 euros en 2021, la qual cosa suposa una rebaixa de l’11%. Així mateix, la taxa de ruta a Canàries, que ja s’havia rebaixat anteriorment i és més baixa que en la Península, també es redueix, de 43,73 euros a 40 euros, cosa que significa un 8,5% menys.

Amb aquesta mesura, ENAIRE contribueix de manera rellevant a la recuperació del trànsit aeri davant la seva pitjor crisi de la història pels efectes de la COVID-19, minora els costos de les companyies aèries i ajuda a la reducció dels preus dels bitllets per als usuaris finals dels vols.

Aquestes rebaixes de ENAIRE en la seva taxa de ruta se sumen a les reduccions que ja va realitzar en 2018, 2019 i 2020. Des de 2017 Espanya ha vist reduïda la seva taxa de ruta un 36,7% la peninsular i un 31,6% la de Canàries.

 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací