Els valencians continuen mantenint el seu compromís amb el medi ambient i reciclen malgrat el confinament

995

Setmanalment es coordinen més de 100 rutes de recollida per a garantir el buidatge dels més de 25.000 contenidors de la regió

Actualitat Diària

Des de l’inici de l’estat d’alarma, la gestió de residus s’ha mantingut amb normalitat i fins i tot va ser qualificada com a activitat essencial en l’RD-llei del 29 març, motiu pel qual no s’ha paralitzat cap activitat de la cadena en aquestes setmanes. En aquest sentit, Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada del reciclatge d’envasos de vidre a Espanya, ha coordinat amb la Generalitat Valenciana i els ajuntaments les operacions de la cadena de reciclatge per a assegurar que tots els envasos de vidre que els ciutadans depositen en els contenidors verds de la regió es reciclen al 100%.

Així, setmanalment es coordinen més de 100 rutes de recollida per a garantir el buidatge dels més de 25.000 contenidors de la regió seguint les premisses de prevenció i seguretat amb els empleats. Durant el mes de març, l’entitat s’ha centrat en el buidatge dels contenidors com a mesura de seguretat i protecció dels ciutadans i amb la finalitat d’evitar desbordaments.

A més, gràcies a l’esforç de tots els agents implicats en la cadena de reciclatge, romanen obertes una planta de tractament i reciclatge d’envasos de vidre, així com cinc plantes de residus urbans amb selecció automàtica de vidre situades la Comunitat Valenciana, garantint així el correcte reciclatge de tots els envasos de vidre que es depositen en el contenidor verd.

Aquest esforç, unit al bon comportament que ja mostrava la recollida selectiva d’envasos de vidre en els primers mesos de l’any, ha suposat que la Comunitat Valenciana haja aconseguit en el primer trimestre de 2020 un creixement acumulat de la recollida selectiva d’un 3,2% respecte a l’any anterior. No obstant això, es preveu que els pròxims mesos es produïsquen lògics descensos de les tones recollides produïts pel tancament dels bars i restaurants, així com el fre del turisme i la disminució del consum fora de la llar en celebracions, fires o festes populars, entre altres. El canal de l’hostaleria i restauració és el responsable del 52% dels residus dels envasos de vidre que es posen en el mercat.

Ecovidrio preveu que la taxa de reciclatge romanga estable i en els excel·lents nivells d’anys anteriors on més de 7 de cada 10 envasos es reciclen a Espanya. Els estudis duts a terme per l’entitat revelen que afortunadament, l’Estat d’Alarma no ha impactat en els hàbits de reciclatge dels ciutadans, ja que el 75% de la població continua depositant els envasos de vidre almenys una vegada per setmana.

Aquests estudis mostren, així mateix, que la crisi del coronavirus ha provocat l’increment en un 9,6% dels productes envasats en vidre en les llars. Quasi un 30% dels ciutadans consumeix més envasos de vidre ara que abans de la crisi del Covid-19.

Ecovidrio compta amb un Pla Estratègic i en col·laboració amb les administracions públiques de la Comunitat Valenciana continuarà treballant en campanyes de conscienciació ciutadana, reforç en la contenerització i suport a l’hostaleria, per a elevar la taxa de reciclatge de residus d’envasos de vidre fins al 85% en 2025 per a tota Espanya, 15 punts més del que exigirà Europa.

Més que mai, aplaudiment als ciutadans

És per això, que l’entitat ha volgut continuar promovent el reciclatge d’envasos de vidre durant el període de confinament, a través d’iniciatives com la web “És Temps de reciclar-se” que ofereix un ampli catàleg d’entreteniment familiar per a aprendre sobre medi ambient i reciclatge en aquests moments excepcionals en els quals els ciutadans han de quedar-se a casa o la campanya “Hui jo recicle per tots” #hoyyorecicloportodos per a ajudar a totes aquelles persones, que per la seua edat o per algun impediment físic no puguen baixar al carrer a depositar els seus envasos de vidre i qualsevol veí puga fer-ho per ells. Tots els que vulgueu ajudar, podeu descarregar ací el cartell que hem creat i col·locar-lo en el vostre portal o ascensor.

I no podíem deixar d’unir-nos als aplaudiments diaris de les huit de la vesprada llançant una campanya en mitjans de comunicació per a agrair a totes les persones que fan possible que la cadena del reciclatge de vidre no pare durant aquesta situació excepcional “Un aplaudiment per a tu, un aplaudiment per als quals reciclen”.

Descàrrega ací la guia per a reciclar amb seguretat durant el confinament.

El compromís dels valencians amb el reciclatge i la lluita contra el canvi climàtic

La Comunitat Valenciana va tancar el 2019 amb un increment del 4,6% de la recollida selectiva a través del contenidor verd respecte a 2018. Una xifra que suposa un increment del 14% en els últims cinc anys. Cal destacar que Alacant és la província de la Comunitat Valenciana que més va reciclar en 2019 (22,1 kg/hab) per damunt de la mitjana estatal.

En un context marcat per la necessitat d’evolucionar cap a un model d’economia circular i fer front a l’emergència climàtica, el reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per a evitar emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i la sobreexplotació dels recursos. De fet, només en 2019 els valencians han aconseguit:

– Evitar les emissions de 51.980 tones de CO2 equivalents a retirar més de 24.270 cotxes de la carretera durant un any.

– Evitar l’extracció de 107.546 tones de matèries primeres, equivalents a més de 10 vegades el pes de la Torre Eiffel.

– Estalviat 64.008 MWh l’energia suficient equivalent al consum energètic de tots els hospitals de la Comunitat Valenciana durant més de dos mesos.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací