El programa d´ajudes de la Generalitat propicia la incorporació de quasi 1.000 joves a l’agricultura

631

Actualitat Diària

Al voltant d’un miler de joves s’ha incorporat durant els últims anys a l’activitat agropecuària després d’aprofitar la línia d’ajudes dissenyada i posada en marxa per a tal finalitat per part de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Les convocatòries per accedir a aquest tipus de subvencions, que el Consell va recuperar després de la supressió de les mateixes per part de l’anterior govern, s’han succeït des de 2016 i estan obtenint una bona acollida per part d’aquells joves que projecten dur a terme iniciatives empresarials en l’àmbit rural.

Així, en 2016, la Conselleria d’Agricultura va aprovar un total de 245 expedients de primera instal·lació per a joves; el 2018 van ser 394 els plans presentats que van comptar amb el vistiplau de l’Administració autonòmica, mentre que en la convocatòria corresponent a l’any passat el nombre de beneficiaris rondarà al voltant dels 300.

La Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha afirmat que “les dades són prometedores, però som conscients que el relleu generacional és un dels grans reptes als quals ens enfrontem i, per això mateix, hem d’aspirar a incrementar considerablement aquestes xifres”.

Mollà ha afegit que “el suport a la incorporació de joves és una línia estratègica fonamental i per això redoblarem l’aposta per la mateixa en els pròxims anys”.

Fins al moment, l’import global concedit ascendeix a 33,9 milions d’euros, dels quals ja s’han abonat 15,8 a les persones beneficiàries que van assolint els objectius inclosos en els seus plans empresarials. Aquests projectes aprovats per la Conselleria tenen una durada de fins a 4 anys i garanteixen la viabilitat de les noves explotacions, D’aquesta manera, hi ha pagaments programats fins a la finalització de l’actual període de programació en 2023.

Per la seua banda, el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, ha destacat l’ampli repartiment dels fons de tal manera que “s’ha pogut cobrir la demanda existent. Caps dels joves que ha sol·licitat aquest tipus de subvencions i que complia els requisits establerts en la normativa, s’ha quedat sense poder accedir a les ajudes”. Aquestes estan dirigides a donar suport financerament a la implementació dels diferents projectes empresarials que presenten els joves per iniciar la seua activitat professional en el sector agropecuari.

Els projectes aprovats corresponen principalment a explotacions de cultius permanents dedicats a la producció de cítrics i altres fruiters així com a explotacions vitícoles que contribueixen de manera destacada a l’absorció de CO2 atmosfèric i, conseqüentment, a la lluita contra el canvi climàtic.

També és destacable el nombre d’explotacions mixtes que combinen la producció agrària i ramadera i que poden disminuir les necessitats d’inputs i la generació de residus fora de les explotacions.

Combatre el despoblament

Una altra de les característiques, no menys rellevant que està distingint l’execució d’aquest programa, és que un nombre molt significatiu d’aquestes sol·licituds es concentra en algunes de les comarques on el problema de despoblament és més urgent.

Les dades sobre aquest aspecte són reveladores, ja que algunes de les zones que compten amb major quantitat de projectes aprovats són: Utiel (87 plans de primera instal·lació), el Maestrat (42), Camp de Túria (41), Requena (37), Baix Segura (34), el Baix Maestrat-Sant Mateu (23), la Vall d’Albaida (20) o els Ports (19).

Mollà considera que “si bé és important i desitjable la incorporació de joves a l’activitat agropecuària en qualsevol lloc del nostre territori, el fet que hi haja un especial interés, tal com reflecteixen les dades, en enclavaments més castigats pel despoblament suposa un valor afegit i demostra la importància que té aquest instrument financer per a la sostenibilitat del territori”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací