El Pacte del Grau Cruix a Castelló en el ple del Codi ètic a la vice alcaldessa

1120

El cessament de Brancal depén ara de l’alcaldessa i, de moment, no té terminis mentre CseM i Compromís aplaudeixen al seu regidor

El Pacte del Grau, que sosté a l’equip de Govern de l’Ajuntament de Castelló, ha cruixit com un animal ferit quan el ple ha aprovat l’aplicació del Codi de Bon Govern sobre la vice alcaldessa. El cessament depén ara de l’alcaldessa, però ningú coneix els terminis “és la primera vegada que ocorre”. El Grup Socialista ha tingut la clau amb la seua abstenció “per coherència, per responsabilitat i per l’exemplaritat de les institucions”. Brancal ha sigut aplaudida pels seus.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

Es van complir els pronòstics, però no ha sigut agradable per a ningú. El Ple de l’Ajuntament de Castelló aprovava, per majoria, l’aplicació del Codi de Bon Govern sobre la vice alcadessa, Ali Brancal, en trobar-se ‘investigada’ per un presumpte delicte de corrupció, per ‘la querella dels sobres’.

Tal com s’ha explicat durant els últims mesos, el Codi de Bon Govern va ser aprovat per unanimitat el 30 d’abril de 2015, després que el llavors alcalde, Alfonso Bataller, haguera estat imputat per un tema relacionat amb el Gürtel del qual va ser exonerat un any després.

Va ser promogut per Esquerra Unida i per Compromís per a defensar l’exemplaritat de les institucions. Però no es va arribar a aplicar mai… fins ara. Per aquest motiu la situació haja donat lloc a tota mena d’intervencions, interpretacions i negociacions que s’han mantingut fins a poc abans d’iniciar-se la sessió.

Segons aquest document, un regidor ‘imputat’ paraula que ha sigut modificada com ‘investigat’, haurà de cessar en tots els seus càrrecs i delegacions fins que el jutjat decidisca si arxiva la causa o obri judici oral, en aquest cas, se li demanaria la dimissió. I són els polítics, els seus grups, i l’autoritat municipal, Junta de Govern o Alcaldia, els que han de fer complir aquestes condicions.

Sobre la base d’aquest Codi, que excedeix als que apliquen altres institucions, Castelló era la ciutat model i exemplar per damunt de totes les altres. Però aqueixa ‘exemplaritat’ defensada a capa i ganivet pels quals ho van promoure, s’ha portat per davant a la vice alcaldessa de Castelló.

El que no van calcular els qui van promoure aqueix Codi és que podia afectar-los. I això ha ocorregut, segons s’ha defensat Compromís i ha atacat Castelló en Moviment, perquè un regidor del PP va presentar una querella que va ser admesa a tràmit i que ha donat lloc a una instrucció en la qual Ali Brancal i Enric Nomdedéu estan investigats. Si són innocents o culpables, això ho dirà el jutge.

Així ho han entés PP i Ciutadans, que han votat a favor que s’aplicara. I també el Grup Socialista, que amb la seua abstenció ha forçat la majoria.

El dictamen de la comissió de Bon Govern, del passat dia 18, no donava lloc a dubtes, encara que fins a l’últim moment tant Compromís com CseM han intentat jugar amb les interpretacions de l’accepció ‘imputat formal’ que va perdre el seu sentit quan es va canviar la Llei d’Enjudiciament Criminal a l’octubre de 2015. Governava llavors ja el tripartit, integrat per PSOE i Compromís com a Equip de Govern, amb el suport de Castelló en Moviment. Però cap dels grups va impulsar la modificació del Codi i de l’accepció. Quan s’ha volgut traure a relluir aquesta modificació, Ali Brancal ja tenia l’espasa sobre el seu cap. D’haver seguit com a regidor, Enric Nomdedéu, que ara és secretari autonòmic per a l’Ocupació, segurament haguera corregut la mateixa sort.

El resum és que, si Ali Brancal està investigada en el jutjat per un presumpte delicte relacionat amb la corrupció, hauria d’abandonar les seues delegacions.

Comptat així, sembla simple, però a l’hora de la veritat ha sigut molt més farragós i, sobretot, molt més agre i desagradable.

El ple, com una olla de pressió

Dit això, el ple de hui era com una olla de pressió. En les bancades, dominaven les cares serioses. Els debats van ser àcids. I en la zona del públic, ple total.

Primer la sala va ser presa pels policies que protestaven per la línia que segueix l’equip de Govern en la negociació laboral que mantenen. D’aqueixa forma, i per a mostrar el seu malestar, quan Lorenzo va prendre la paraula, en senyal de protesta els policies es van alçar, li van donar l’esquena i van abandonar la sala.

Però els buits es van omplir immediatament. Entre el públic, seguidors del Partit Popular, exregidors, i també representants de Compromís de tota la província.

Els de Compromís volien donar suport a la vice alcaldessa. Ali Brancal va intentar mantindre el tipus fins a l’últim moment. Va posar i va bromejar amb els periodistes abans d’entrar a la sala, i es va mantindre en el seu lloc amb un ampli somriure… la processó anava per dins.

No va haver-hi portaveu de l’equip de Govern

La cosa va ser ràpida, fins a arribar al punt 15 de l’ordre del dia. S’elevava a ple el dictamen de la Comissió plenària per a aplicar el Codi de Bon Govern a Ali Brancal.

Arribats a aquest punt, l’equip de Govern no va tindre portaveu. Els cinc grups municipals van intervindre per separat. El tripartit estava trencat i el Pacte del Grau cruixia.

Les claus

Les claus de les intervencions que es relaten a continuació són: PP i CS estimen que el Codi obliga a Ali Brancal a cessar o ser destituïda. No per una querella del PP sinó per la investigació a la qual està subjecta pel Jutjat.

Compromís i CseM han diferit acusant el PP de malinterpretar i forçar la situació, i de voler acabar amb el Pacte del Grau, amb la connivència del PSOE.

I el PSOE, que s’ha mantingut ‘quasi’ en silenci fins hui, ha apel·lat a la responsabilitat, la coherència amb el que tots ells van assumir; a l’exemplaritat de les institucions… i han assenyalat que ells van sol·licitar un informe a la regidoria de Transparència, de Compromís el mes de juliol passat, quan va canviar la situació de Brancal i de Nomdedéu de querellats a investigats. Mai se’ls va facilitar.

Les intervencions

Peñalver: “Els innocents que dimiteixen per una imputació”

Ana Peñalver i Iñaki Vallejo van intervindre per Castelló en Moviment. El grup ja s’havia posicionat en contra de l’aplicació el Codi.

Ana Peñalver va acusar el PP de forçar el Codi de Bon Govern de forma interessada; i d’intentar recuperar el poder amb querelles en els jutjats. Va atacar a Ciutadans, dels qui va dir, funcionaven sense saber a colp de corneta des de Madrid. Va mesclar ous amb caragols, en referir-se als polítics presos de Catalunya; I es va referir a certs exemples en els quals “alguns innocents van abandonar els seus llocs institucionals per una imputació, per a veure’s imputats de nou en altres causes”.

Peñalver va acusar també el PSOE, de qui va dir, utilitzava aquest tema com a venjança, i d’haver-se aliat amb el PP en un pacte de silenci.

Els seguidors de Compromís van esclatar en aplaudiments. L’alcaldessa els va cridar l’atenció i va avisar: si es repetien les manifestacions desallotjaria la sala. No es va repetir.

Vallejo: “Les minories que van perdre les eleccions amenacen l’estabilitat municipal”

En el torn de rèplica, Ignacio Vallejo es va anar pel jurídic per a qüestionar la legalitat de la decisió que s’anava a prendre en funció e l’accepció de ‘imputat formal’. “Havien d’haver modificat el Codi”.

Vallejo va convertir al regidor del PP, Pérez Macián en el centre de tots els mals. Ho va acusar d’haver amagat els sobres amb els quals pretén acusar a Brancal; d’haver presentat la querella; i de convertir-se en l’amenaça del Pacte del Grau amb l’aplicació d’un Codi que podria posar contra la paret a qualsevol membre de la corporació amb una querella seua…

Arribats al cas, també va cridar l’atenció obre el que s’anava a aprovar i els qui el donaven suport… “i damunt PSOE i CS els donen les gràcies, i damunt Esquerra Unida i Podemos també ho donen suport encara que no estiguen representats en les institucions”.

Informe al Consell Jurídic Consultiu

Per a CseM, resultava contradictori que les minories que van perdre les eleccions intentaren canviar la forma de Govern i que el consens del Pacte del Grau es vera trencat pel PP. Finalment va proposar que se sol·licitara un Informe al Consell Jurídic Consultiu.

Garcia: “La vice alcaldessa no està imputada formalment”

Ignasi Garcia va tornar a traure tota la seua artilleria amb les al·legacions manifestades durant els últims dies. Entre elles, l’aplicació de forma interessada del Codi; les interpretacions de l’acord que es va impulsar en el 2015, que no es van presentar perquè un regidor del PP abusara d’ell amb la presentació d’una querella; i els informes jurídics que han sol·licitat. Va manifestar que Brancal no havia de cessar perquè no està imputada formalment, i va acusar el PP, com a partit corrupte de promoure aquesta ‘persecució’.

En la seua intervenció va tornar a fer una trucada perquè el Pacte del Grau no s’aliara amb la dreta i posara en perill la gestió del canvi aconseguida en aquesta legislatura. “Anem a permetre que una minoria decidisca la línia ètica d’ aquesta ciutat?”.

Vidal: “On està el Compromís que vostés ha exigit a altres persones?”

Vicente Vidal, de Ciutadans, va acusar els partits del Govern (abans en l’oposició) d’arrogància i imprudència en promoure un Codi ètic extrem que ara els passa factura. Els va acusar de promoure un acord ètic per als altres que ara no volen aplicar-se a si mateixos.

Els va parlar de Memòria Històrica, però de la memòria històrica que ells no volen assumir. I es va referir a la història d’aquell acord ètic que es va aprovar a instàncies de Compromís i Esquerra unida en 2013, i que va derivar en l’Acord del 30 d’abril de 2015. “On està el Compromís que vostés ha exigit a altres persones?”.

No era una situació agradable per a Ciutadans i així ho va manifestar Vidal, qui va avançar de nou que la vice alcaldessa haguera pogut dimitir amb dignitat abans de passar el glop d’aquest ple.

En la seua rèplica, Vidal es va dirigir a Brancal i li va desitjar que compte amb un bon advocat i que tot acabe bé. “jo no li desitge cap malament, però torne a aquesta casa per la porta gran”

Sales: “Volien aplicar-ho al PP i ara no li ho volen aplicar a si mateixos”

Quant a la intervenció del Grup Popular, defensada per Vicent Sales, estava cantada per endavant. Sales va repetir en l’estrada els arguments que el seu grup ha defensat durant aquests mesos. Va posar sobre la taula, la qual cosa opinaven i van promoure els grups que hui governen quan estaven en l’oposició, que es contradiu amb el que diuen ara des del poder.

Va fer referència a les actes de la Comissió Ètica que va generar el Codi, i com Enrique Nomdedéu va defensar una exemplaritat a ultrança que ara no compleix; o com l’alcaldessa d’ara, va demanar llavors el cessament de regidors investigats quan anaren a declarar.

Va recordar que el PP en el Govern els va demanar que reflexionaren, que estaven posant un llistó inassolible pel qual qualsevol querella de qualsevol ciutadà podia provocar el que ara està succeint… “el que ocorre és que llavors vostés volien aplicar-lo al PP, i ara no li ho volen aplicar a si mateixos”.

Simó: “Hem de ser coherents amb el que signem”

La millor del ple, pel nou i la hilaritat del seu discurs de va ser la de Rafa Simó. Com a portaveu del Grup Socialista.

“És el moment de dir el que pensem”, va afirmar, per a després citar el Codi ètic Municipal, que van assumir tots els Grups Polítics; els compromisos ètics que figuren en els idearis de PSOE, Compromís i de Castelló en Moviment; en l’ètica que van recollir els tres partits en el Pacte del Grau. I finalment, en el compromís que van posar sobre la taula en el ple de febrer quan es va abordar el tema de la corrupció. “El que signem té unes conseqüències”

Dit tot això, Simó va ser directe. “No podem agarrar-nos només a un terme com el d’imputat o investigat. No som el PP. Admetem que la querella del PP és malintencionada… però no podem permetre’ns que hi haja dues vares de mesurar”.

Així les coses, Simó va cridar a la coherència amb el que han signat; a la responsabilitat que han d’assumir per les seues decisions i pels seus compromisos, i a l’exemplaritat de les institucions.

Votar que no, va afirmar, no solucionaria el problema però si generaria una pèrdua de credibilitat en les institucions i en els polítics, que és, precisament, la qual cosa es va voler evitar amb la signatura del codi de Bon Govern. El portaveu socialista va indicar: “no podem negar-nos a aplicar el Codi de Bon Govern, però tampoc caure en el parany del PP. Per aqueixa raó ens abstindrem.

En el torn de rèplica, Simó, també va tirar per cara als seus companys, que no hi ha casos semblants perquè el Codi ètic que van aplicar per a Castelló no es dóna en altres parts… però és això el que van voler i van signar. És una qüestió de coherència… Haurien votat igual si la querella haguera sigut al PSOE?.

“Aquest codi va assenyalar després, ens e aplica perquè el volen PP i Ciutadans”, i els va recordar que Carmen Carreras, ex regidora d’Esquerra Unida i mestra que va impulsar aquesta carta ètica, també és favorable al fet que s’aplique, com ho és Podem… “I són còmplices del PP?”. “Complir el que es va signar és la responsabilitat de cadascun dels regidors”.

La votació, sense sorpreses

Acabat el debat l’alcaldessa va prendre la paraula… va ser per a recolzar-se amb l’informe tècnic que va demanar a la secretària i per a afirmar que tot s’ha fet de forma correcta.

Després es va votar: PP i Ciutadans (8 +4= 12) van alçar la mà perquè s’aplicara el Codi. Compromís i *CseM (4+4= 8), perquè es rebutjara. El PSOE (7), es va abstindre.

Completada la votació i aprovada l’aplicació per majoria, els seguidors de Compromís van abandonar la sala. Van esperar fora a Ali Brancal i la van victorejar. El mateix farien després, quan va acabar la sessió, en una terrassa del carrer Vera.

Guerra oberta en el Pacte del Grau

Pel que fa a la resta de la sessió, la guerra estava oberta. CseM va atacar sense pietat al PSOE; Compromís, no tant, però tampoc es va mostrar col·laborador amb els seus socis. El Pacte del Grau feia aigües.

Brancal contenta amb la defensa i sense data de cessament

Al final del ple els periodistes van intentar ampliar la informació que disposaven. Ali Brancal es va mostrar contenta i satisfeta pel suport rebut pel seu grup, Compromís, i per CseM. Va manifestar que no està disposada a dimitir ni a cessar, fins que no la cessen… Quan serà això?. Ah, això ho ignora, perquè és la primera vegada que es produeix aquesta situació.

Fuentes del Grup Socialista tampoc es van pronunciar quant als terminis. Ara hauria de ser l’alcaldessa qui la cessara… Però ho farà?. Les raons al·legades per a l’espera són la cautela… I si es presenta una querella?.

Així les coses, el ple ha canviat moltes coses, entre elles, la relació dels signants del Pacte del Grau, i les conseqüències de les clivelles que s’han produït hui en el tripartit. Però llevant això, la situació de Brancal seguirà com fins ara… de moment.

En xarxes socials, els seguidors de Compromís es van despatxar a pler. Entre els missatges, un que indicava: “Fatxes: 12. Covards: 7. Pacte del Grau: 8”. I que cadascun ho prenga com vulga.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací