El CSIC desenvolupa un probiòtic que preveu i tracta l’obesitat i els malalties metabòliques

485

Actualitat Diària

Una investigació de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), centri del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha permés el desenvolupament d’un probiòtic de nova generació que permetrà previndre de manera eficaç els complicacions metabòliques de l’obesitat. El projecte, finançat per la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i on participa l’Institut Tecnològic de la Indústria Agroalimentària (AINIA), consisteix en la valorització d’un bacteri aïllat de la microbiota intestinal d’individus prims que s’associa a un fenotip metabòlic saludable en estudis epidemiològics.

Patentada per l’IATA per la seua potencial aplicació per a previndre i tractar l’obesitat, el centri d’investigació del CSIC pretén, en el marc d’aquest projecte, completar els fases d’experimentació al laboratori i optimitzar els processos de producció, abans d’iniciar els assajos en humans previs a la seua comercialització.

Els estudis que s’han realitzat fins hui ofereixen resultats prometedors perquè actua a través de dos mecanismes d’acció. D’una banda, redueix l’apetit i, per una altra, normalitza els alteracions immunològiques associades a l’obesitat i que, sovint, derivin en altres malalties cròniques, com la diabetis tipus 2 i els patologies cardiovasculars.

Efectes positius per a la salut

En assajos preclínics realitzats en un model d’obesitat, l’administració del bacteri ha demostrat ser capaç de reduir la ingesta d’energia i el pes i greix corporal, així com els alteracions metabòliques associades a l’obesitat, com la hiperglucemia i la intolerància a la glucosa i, també, redueix la inflamació intestinal i sistèmica que condueix al desenvolupament de patologies cròniques.

“Pensem que aquest bacteri pot tindre major eficàcia en comparació amb altres productes existents en el mercat per la seua múltiple manera d’acció”, apunta Yolanda Sanz, professora d’investigació del CSIC a l’IATA, centri que ha coordinat el projecte europeu MyNewGut, en virtut del qual és generat un biobanc de bacteris intestinals humanes amb potencial per a millorar la salut.

Superats els primers sis mesos d’execució, l’equip científic ja ha demostrat la seguretat del bacteri, ha elevat la producció a escala de laboratori i ha seleccionat un sistema de microencapsulat per a millorar la seua estabilitat i vida útil.

Aliments funcionals

En aquest cas, l’IATA està treballant de manera estreta amb l’AINIA, que aporta la seua experiència en tècniques de microencapsulació, un procés important per a la comercialització del probiòtic o agent bioterapèutic perquè facilitarà que, després de l’administració, el bacteri mantinga la seua viabilitat, amplificant així el seu efecte.

El projecte s’alinea, a més, amb els conclusions del Comitè Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Agroalimentació promogut per l’AVI, que proposa la producció d’aliments més saludables, així com el desenvolupament d’aliments funcionals capaços d’exercir una acció beneficiosa per a la salut.

De la mateixa manera, aquesta iniciativa també coincideix amb l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com RIS3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. En concret, s’emmarca en la millora de la qualitat de vida mitjançant la promoció de la salut i sanitat eficient, un dels eixos prioritaris d’acció del pla.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací