El CSIC contribueix a desenvolupar una app per a optimitzar la producció de les fleques

477

Actualitat Diària

Un equip de recerca de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), pertanyent al Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), participa en el projecte europeu PrO4Bake per a desenvolupar una eina digital dirigida a la planificació de la producció de les fleques artesanals. A través de models matemàtics, l’aplicació ajuda a optimitzar quantitat de matèries primeres, l’ús de maquinària i els recursos humans emprats. Ajustant aquests factors i coneixent la demanda de la zona, el sistema contribuirà a reduir la petjada ecològica i la quantitat de residus generats. El projecte està nominat en els premis de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT).

La participació que desenvolupen els grups de recerca del IATA implicats en el projecte, coordinats per les investigadores Cristina Molina Rosell i Mª Dolores Rodrigo Aliaga, consisteix a identificar i recopilar la informació necessària per a desenvolupar l’eina digital adequada a la mena de fleques existent a Espanya i a l’estil de vida de la població espanyola.

“En aquest projecte es desenvoluparan aplicacions matemàtiques dirigides a millorar la planificació de les fleques i, per tant, incrementar la sostenibilitat i eficiència amb l’ajuda d’eines digitals i algorismes optimitzats”, explica Cristina Molina Rosell, professora de recerca del CSIC en el IATA. “Per a adaptar aquesta eina als diferents models de fleques s’utilitzaran dades de producció i consum de diferents països europeus participants” (Dinamarca, Alemanya, Itàlia, Polònia, Espanya, Suècia i Hongria).

En les fleques la producció és un procés complex que combina nombroses etapes i una gran varietat de productes. Això dificulta la seva planificació, que hauria de considerar l’ocupació dels equips, capacitats, temps d’espera de cada producte… En les petites i mitjanes fleques, la planificació de la producció es realitza segons l’experiència dels seus responsables. No obstant això, la complexitat dels processos resulta en una planificació ineficient amb gran impacte negatiu en l’economia dels negocis. En l’actualitat, la major conscienciació sobre l’escassetat de recursos força cap a un ús eficient d’aquests.

Mitjançant un model de permutació sense espera, desenvolupat a partir de les dades de producció i vendes, l’equip de recerca dissenyarà la seqüència de producció dels diferents productes. L’optimització del temps de fabricació, el temps d’inactivitat de les màquines, el consum d’energia, les emissions de CO₂, i les combinacions d’aquests factors, conduiran a una major eficiència i, per tant, a menors costos de producció per a les PIMES.

“La demanda i expectatives dels consumidors, les seves opinions i possible flexibilitat segons la disponibilitat dels productes seran determinants en l’anàlisi per a aconseguir reduir el desaprofitament d’aliments, minimitzant la sobreproducció de productes de fleca. En definitiva, es desenvoluparà una aplicació amb una interface intuïtiva i amigable per a les PIME de fleca que permetrà optimitzar els seus processos i reduir el consum i la petjada ecològica” afegeix Mª Dolores Rodrigo Aliaga, científica titular del CSIC en el IATA.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací