El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars reprén el control de visons americans

771

Els treballs de seguiment i vigilància de l’espècie formen part del Life europeu Lutreola Espanya coordinat per Medi Ambient

Actualitat Diària

La Guarderia rural del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars constituït pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha représ els treballs de control del visó americà (Neovison vison). Aquest mamífer carnívor, inclòs en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores, és originari de nord Amèrica, concretament de bona part dels Estats Units i el Canadà. Aquest mustèlid va ser introduït a Europa (França, Alemanya i Espanya) cap a la dècada dels anys 60 del segle passat a causa de la seua pell, molt preuada per la indústria pelletera internacional.
El Consorci riu Millars, mitjançat el servei de guarderia, participa des de l’any 2018 en el Life Lutreola Espanya de la Unió Europea davall la coordinació del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana.
El projecte té com a finalitat principal salvaguardar el precari estat de conservació del visó europeu (Mustela lutreola) a Espanya on viu un dels últims reductes poblacionals naturals i de major viabilitat d’aquesta espècie autòctona europea. El visó europeu és un mustèlid catalogat per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) com en perill crític d’extinció. Aquest mamífer carnívor habita tan sols en diversos indrets del nord d’Espanya, Romania, Ucraïna, Rússia i França. L’objectiu del Life Lutreola desenvolupat al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars és contribuir a la millora del visó europeu, justament amb la utilització de tècniques efectives d’erradicació del visó invasor americà, el seu gran competidor i que suposa una greu amenaça no sol per al mustèlid europeu sinó també per a moltes altres espècies de fauna autòctona a Europa. El visó americà està present a les comarques del nord de la Comunitat Valenciana, en els rius Millars i Palància des dels anys 90 del segle passat. Són d’animals fugits o alliberats de granges pelleteres ubicades a les províncies de Terol i Castelló. Els visons exòtics van iniciar una dispersió lenta però continua cap a la zona de l’Alt Millars, riu Túria, riu Jalón i finalment van arribar al riu Ebre. Els animals una vegada van colonitzar l’Ebre van entrar en contacte amb l’hàbitat de l’amenaçat visó europeu.
Ara amb el Life Lutreola Espanya el Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars estableix el seu compromís de col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient per tal de reduir les poblacions de visons americans al Paisatge Protegit i així protegir els últims reductes dels visons europeus ubicats al nord d’Espanya.

Trampes flotants

La guarderia rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars disposa de tres plataformes flotants per a capturar els visons americans. Cadascuna es diposita dins de l’aigua en llocs on prèviament s’ha detectat la presència dels animals mitjançant l’anàlisi dels seus excrements o empremtes a la vora del riu. Durant una primera fase les plataformes flotants incorporen unes bases d’argila que permeten obtenir les empremtes dels animals quan hi accedeixen. Durant una segona fase i una vegada detectada la presència del visó americà s’instal·la una gàbia automàtica per a capturar els animals. El passat mes de maig la guarderia rural va aconseguir capturar el primer exemplar de visó americà (Neovison vison) al Paisatge Protegit.
Concretament es tractava d’un animal jove atrapat en la zona del mesurador, riu amunt de l’assut dels Matxos, entre els termes d’Almassora i Vila-real. El mustèlid va ser retirat pels agents mediambientals de la Conselleria de Medi Ambient, responsables del maneig de la fauna exòtica. La Guarderia rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars va detectar la presència de visons americans en el Paisatge Protegit l’any 2014. Concretament els guardes van trobar tres exemplars ofegats en uns mornells il·legals instal·lats al riu per a la captura furtiva d’anguiles.
Les granges pelleteres de Terol i Castelló
La presència del visó americà en rius mediterranis castellonencs com el Millars o el Palància s’explica per la fugida massiva o l’alliberament premeditat de milers d’exemplars de granges pelleteres ubicades a les províncies de Terol i Castelló durant els anys 90 del segle passat. Per exemple l’any 2007 van fugir uns 2000 visons americans d’un total de 10000 que hi havia a la granja Visones Alto Palancia S.L. ubicada a la població de Viver, a la comarca de l’Alt Palància. La granja va patir el sabotatge d’uns desconeguts que van entrar a l’empresa, obriren les gàbies dels animals estabulats i van trencar una part de la tanca que envoltava la granja.
El resultat va ser la presència indiscriminada de centenars de visons americans en tot el tram mitjà i baix del riu Palància. Aquest fet lamentable també s’havia repetit anys abans en el tram mitjà del riu Millars. L’any 1990 es van escapar de la granja Zovimar ubicada a Sarrión (Terol), diversos visons americans. Els animals estaven abandonats en l’explotació després de la fallida de l’empresa. Onze anys després, un sabotatge en una altra granja localitzada a la Puebla de Valverde (Terol), va facilitar l’alliberament de milers de visons americans que van acabar colonitzant el riu Millars.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací