El 32é FITCarrer ix al carrer més que mai i reuneix a Vila-real a 21 companyies del país i internacionals del 3 al 5 de maig

1071

Diferents espais de la ciutat acolliran del 3 al 5 de maig espectacles innovadors de teatre, circ i dansa per a tots els públics. També  destaquen les Jornades Professionals, que en aquesta setena edició porten per títol ‘L’impacte de les arts de carrer en la societat’ i s‘entregarà el VIII premi Ramón Batalla, que enguany recau en la companyia Visitants, dirigida per Tomás Ibáñez, que compleix trenta anys, i en el fotògraf Gerardo Sanz. Els alumnes de teatre y dansa de Vila-real, Castelló y l’UJI participaran aquest any en diversos espectacles

Actualitat Diària/S.N.

El Festival Internacional de Teatre de Carrer (FITCarrer) celebra a Vila-real la seua edició número 32 i ho fa amb 21 companyies que actuaran, del 3 al 5 de maig, sota el lema ‘Eixim al carrer’, i que és el festival més veterà de l’agenda culural local i “que va significar el pas de la cultura de poble a una de ciutat i que ha moldejat i obert els gustos de la gent passant a ser una cita ineludible i molt esperada, ja que és un esdeveniment de referència”. El regidor de Cultura, Eduardo Pérez, i el director artístic del festival, Pau Ayet, destaquen que el lema va en dues adreces: com a públic i com a professionals. “Com a públic, eixim al carrer per a veure què ens ofereix el festival, però com a professionals també eixim al carrer per a envair l’espai públic amb les nostres propostes i per a generar un impacte”, explica Ayet.

En aquest sentit, tots dos han donat a conéixer la programació, que constarà de teatre, circ i dansa en obert, que començarà amb les Jornades Professionals, que en aquesta setena edició porten per títol ‘L’impacte de les arts de carrer en la societat’, en les quals “es reflexionarà i debatrà sobre nous reptes, canvis i evolució del sector i com es fan propostes a la ciutadania envaïnt part de la via pública, el seu espai i la responsabilitat del què es conta i com es conta”. L’art del carrer és un dels més democràtics i lliures”, apunta Ayet. A més, s’entregarà el VIII premi Ramón Batalla, que enguany recau en la companyia Visitants, dirigida per Tomás Ibáñez, que compleix trenta anys, i en el fotògraf Gerardo Sanz. Ayet destaca que el Fit Carrer és una gran oportunitat per a posar en contacte i ser punt de trobada dels professionals de diverses arts escèniques de carrer. Per a completar aquest bloc, al dia següent a les 12.00 a la sala de conferències de la Fundació Caixa Rural, Pau Llacuna, oferirà la conferència ‘Festivals i Territori’. “En els últims anys hem passat de tindre una sola companyia d’art de carrer a tindre’n trezte, aleshores volem analitzar les implicacions d’aquest canvi, generat en part per l’Escola que suposa el FitCarrer només a Vila-real, sinó també a la comarca i a la província”, apunta Ayet.

A més, les actuacions arranquen amb diferents propostes, algunes d’elles molt especials, com l’espectacle ‘Buenas noches, Europa’, de Animasur, “un dels referents del teatre a Andalusia”, que actuarà junt amb les escoles municipals de teatre i dansa i que abordarà la immigración, o el de Paula Escamilla, o el que és el mateix, ‘Escandall Teatral’, que “de la mà de Xarxa Teatre ens porta passes de la seua controvertida obra sobre masclisme i violència de gènere amb tres passes de ‘Floretes, Flowerless i Florera’”.

‘Jule’, de Hortzmuga Teatroa, dirigida als més menuts, i ‘Sefiní’, de Trapu Zaharra, completen l’agenda de la jornada, juntament amb Click, que representarà ‘Isla’. “L’humor estarà present en les actuacions, una d’elles, la de Click, molt esperada, ja que es va haver de suspendre per la pluja l’any passat i no deixarà indiferents”, explica Ayet.

El dissabte serà el torn de John Fisherman, amb dos passes diferents de ‘Money for Free’, i Claire Ducreux, amb ‘Avec le temps’, entre altres. “Comptarem amb la col·laboració de les escoles de teatre i dansa de la ciutat, així com de Castelló i de l’UJI”, indica el responsable del FITCarrer, qui recorda que la programació al complet es pot consultar a través d’una APP gratuïta que porta el nom del FITCarrer.23-04-2019 FITCarrer

La jornada també comptarà amb La furtiva, que forma part d’Scura Splats, amb el seu espectacle ‘All&oli’ un work in progress que servirà per a divertir i provar l’espectacle abans de portar-lo al complet a altres festivals. Adhok també arribarà a Vila-real el dissabte amb els seus treballs Inmortels: ‘L’envol i Le nit’, mentre UpArte oferirà ‘Àureo’. Les Impunxibles representaran ‘Painball’, que combina dansa contemporània i música i per a completar el dissabte El Carromato desplegarà els seus ‘Big Dancers’ –titelles gegants- des de la Maiorasga a la plaça Major, “un espectacle molt visual, amb llums i música”.

L’últim dia de festival comptarà amb les actuacions d’Acrobacia mínima, amb Seu-te! i Asaco Produccions, amb ‘Tanque Gurugú’, que “es dirigeixen a un públic familiar i prometen ser dues obres molt divertides”. John Fisherman tornarà amb la seua obra i Xa! Teatre mostrarà un altre work in progress, en aquest cas de dansa aèria, titulat ‘Murocràcia’. La Temeraria portarà fins a la ciutat ‘Pasión por un tubo’ i OtraDanza representarà ‘Vacío’. Però la jornada no acabarà fins que els espectadors gaudisquen de l’espectacle A s’ombra, dels mallorquins Atirofijo circ, i ‘Entremundos’, dels portuguesos PIA.

Les diferents representacions tindran lloc a espais com el carrer de Pere Gil, la Maiorasga, la plaça Major, la zona del Crist de l’Hospital, la plaça al costat del Mercat Central, l’avinguda del Cedre, la plaça de Bayarri, la Panderola i el Llaurador. “Esperem que la gent isca al carrer i gaudisca del festival més veterà de l’agenda cultural de la zona”, afirma Eduardo Pérez, qui apunta que “l’únic límit serà la imaginació”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací