Educació impulsa noves accions per a acompanyar l’alumnat amb dislèxia

532

Actualitat Diària

Educació de la Generalitat ha realitzat i està treballant diferents actuacions per a acompanyar l’alumnat amb dislèxia. D’una banda, i des de fa uns quants cursos, està a disposició del professorat i de les famílies la guia sobre dificultats específiques en l’aprenentatge de la lectura dirigida a tota la comunitat educativa (http://www.ceice.gva.es/documents/162640733/164710915/Guia+DEA-L+Valenciano.pdf/dd1935b9-8170-45b4-a32d-e564c4430772), que conté una aproximació conceptual i protocols de detecció, identificació i intervenció per a poder aplicar-los en l’atenció educativa d’aquests alumnes. També inclou un annex amb orientacions per a les famílies (http://www.ceice.gva.es/documents/162640733/164710915/ANNEX+Guia+DEA-L+Valenciano.pdf/41816036-c8f4-4bce-9c27-671e84de6a78).

 Així mateix, durant els pròxims dies, la Direcció General d’Inclusió Educativa, publicarà un protocol per tal d’orientar i sistematitzar les actuacions dels centres educatius a l’hora d’organitzar una resposta integral i personalitzada a l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge de la lectura i l’escriptura. Aquest protocol anirà acompanyat d’orientacions d’ús per a la comunitat educativa que estarà disponible en la web d’Inclusió Educativa (http://www.ceice.gva.es/va/web/inclusioeducativa/inici).

 La directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, destaca que la finalitat d’aquest protocol “és oferir propostes flexibles en l’organització i la personalització i la individualització de l’ensenyament per a donar resposta a les necessitats per a la inclusió de l’alumnat. Hi ha un objectiu preventiu en Infantil i Primària, en tant que possibilita l’eliminació de les barreres d’accés, participació i aprenentatge per a una adequada adquisició de les habilitats de lectura i escriptura; i un altre objectiu és l’organització de la resposta educativa més adequada tan prompte com es detecten dificultats en l’aprenentatge de la lectura i de l’escriptura, especialment en els primers cursos de Primària, tot i que l’ús d’aquest protocol es pot fer extensiu a cursos i etapes posteriors”.

 En cadascuna de les mesures fixades en el protocol s’indiquen quines accions s’han de dur a terme per a cadascuna de les etapes que es poden trobar en un centre. Es proposen una sèrie d’actuacions que cal desenvolupar, adaptades segons l’alumnat i les diferents etapes, que el professorat amb la participació i col·laboració de la família, el mateix alumnat i altres agents de la comunitat educativa i amb l’assessorament dels serveis d’orientació educativa, ha de planificar i realitzar amb la finalitat d’organitzar la resposta educativa més adequada a l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge de la lectura i de l’escriptura.

 A més, dins del marc de col·laboració institucional, s’ha iniciat l’elaboració de normativa conjunta entre la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, que organitzarà les adaptacions que precisa l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge de la lectura i de l’escriptura en les proves d’accés a la universitat.

 Finalment, la Direcció General d’Inclusió Educativa també ha participat en la presentació, mitjançant videoconferència, de la campanya ‘Units per la Dislèxia’ que promou l’associació Dislexia y Familia (Disfam) amb motiu de la celebració del dia internacional. La campanya es va presentar el passat 1 d’octubre i en l’acte van participar diferents administracions públiques, entitats i associacions vinculades amb la dislèxia.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací