Educació crea un repositori digital amb recursos sobre la COVID-19 accessibles a l’alumnat amb necessitats educatives

581

Actualitat Diària

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha creat un repositori digital col·laboratiu amb recursos per a afavorir l’accessibilitat del nou context COVID-19 a l’alumnat amb necessitats educatives específiques (NEE).

El recull de recursos per a l’aula, que es pot consultar en el web d’Inclusió Educativa (consultar ací), està obert que els centres envien els nous recursos que puguen crear.

La directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, ha destacat que “la tornada a l’escola en aquest context de COVID-19 per a totes i tots és un repte, però encara ho és més per a l’alumnat amb necessitats educatives especials”.

“Hem d’aconseguir que tots els nostres centres siguen visualment accessibles i el professorat ha treballat molt aquest estiu per a aconseguir-ho, per això volem posar a disposició de tota la comunitat educativa els recursos que han creat”, ha indicat Andrés.

Aquest nou banc de recursos conté materials de suport creats per professorat valencià i d’altres autonomies amb l’objectiu d’explicar a l’alumnat amb NEE la situació derivada de la COVID-19 i les normes socials i higièniques que cal seguir. L’objectiu del recurs és ajudar a preparar la incorporació d’aquest alumnat a l’inici del curs 2020-2021 després de sis mesos sense classes presencials.

Així mateix, tots els centres que hagen creat algun material que millore l’accessibilitat del nou context a l’alumnat amb NEE i vulguen compartir-lo amb altres centres a través d’aquest repositori col·laboratiu, poden enviar-lo a la Direcció General d’Inclusió Educativa (‘educacioespecial@gva.es’).

Tots aquests recursos els ha dissenyat el professorat amb l’objectiu de preparar el centre educatiu amb la cartelleria i els materials necessaris per a facilitar la comprensió de les normes, la redistribució dels espais i els canvis d’ús, els nous itineraris de desplaçament, les modificacions de les rutines i els hàbits d’higiene.

En aquest sentit, podem trobar els pictogrames que ha elaborat Neus Llàcer del CEIP Bonavista d’Alaquàs per a fer més accessibles les aules, el pati i els passadissos de l’escola o indicar a l’alumnat amb NEE com ha d’usar el lavabo.

Es tracta de cartelleria confeccionada a partir dels pictogrames que ha creat Arasaac, el portal aragonés de la comunicació augmentativa i alternativa (consultar ací), que ofereix recursos gràfics i materials que faciliten la comunicació de les persones amb algun tipus de dificultat en aquesta àrea.

Aquests sistemes s’anomenen augmentatius perquè són una ajuda a l’hora de potenciar el llenguatge oral en l’alumnat amb NEE, i alternatius perquè en el cas que l’escolar no tinga llenguatge oral són una manera alternativa de comunicació.

Hi destaquen els pictogrames: dibuixos lineals, simples i icònics per tal que els xiquets o xiquetes els reconeguen i aprenguen fàcilment. Els pictogrames s’utilitzen molt des de fa anys per a compensar les dificultats en el llenguatge de l’alumnat amb trastorn de l’espectre autista (TEA).

La mestra Neus Llàcer, especialista d’Audició i Llenguatge de l’equip de l’aula CIL del CEIP Bonavista d’Alaquàs, ha fet més accessibles, per a l’alumnat amb NEE d’aquesta escola, les normes de protecció davant de la COVID-19 a base de cartells amb pictogrames en què s’explica en valencià, entre altres coses, com s’ha de portar la mascareta, que cal mantindre la distància de seguretat interpersonal d’1,5 metres i que cal llavar-se amb gel desinfectant.

En el banc de recursos també hi ha guies perquè les famílies treballen amb els fills i filles l’anticipació de la incorporació al centre educatiu uns dies abans. En funció de les característiques de l’alumnat i del context escolar, els aspectes que caldria anticipar i sobre els quals cal incidir són: la tornada a classe amb els companys i companyes, les noves normes en el transport escolar i les noves normes socials i higièniques (distanciament social, ús de la mascareta, llavada freqüent de mans, etc.).

Un bon exemple d’això és la ‘Guia per a tornar a l’escola’ del CEE Ruiz Jiménez de València, que ha elaborat en valencià la mestra Laura Sahuquillo Martínez a partir dels pictogrames d’Arasaac. En aquesta guia s’explica a l’alumnat què és el coronavirus, quins símptomes causa i com poden protegir-se’n.

Aquesta escola explica al seu alumnat, a través de pictogrames, com ha d’anar en l’autobús, que ha d’evitar el contacte físic quan saluda els companys i companyes i el professorat, com ha de posar-se la mascareta i com s’ha moure pel centre i el pati, i què pot fer o no al menjador.

En l’apartat de vídeos del repositori destaquen les propostes per a explicar la tornada segura a les aules que han fet els CEE Baix Maestrat de Vinaròs, el CEE Rosa Llàcer i el CEIP Mare Nostrum de València, o l’explicació a ritme de mambo del protocol de prevenció i protecció davant de la COVID-19 que ha realitzat la professora Emma Rizo.

També hi ha un apartat d’acompanyament emocional, en què es donen pautes per a abordar amb l’alumnat la mort d’un familiar o amic pel virus, i un altre de contes per a explicar de manera senzilla la pandèmia i com protegir-se dels contagis.

En aquest últim cas podem trobar, per ara, els contes ‘Soy un virus’, de Manuela Molina; ‘Rosa contra el virus’, del Colegio Oficial de la Psicología de Madrid, i ‘Ballarem sota una estrella’, un treball col·lectiu de Fernanda Rodríguez Muguruza, Eva Rami i Silvia Carratalá.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací