El Consorci del Millars dedica el seu onzé capitol a la relació del Millars amb Borriana

946

Actualitat Diària

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars gestionat pels Ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana presenta l’onzè capítol de la sèrie documental que promociona els valors ecològics, paisatgístics, socials, històrics i hidrològics del tram baix del riu més important de la província de Castelló. L’onzena entrega titulada ‘Borriana i el riu Millars’ recorda la importància que té aquest riu per als borrianencs des de fa més de 1000 anys, ja que aquesta ciutat històrica ubicada a la vora de la Mediterrània ha crescut i prosperat gràcies a les aigües del Millars. Borriana és filla del Millars, la història, el desenvolupament i la riquesa i la vida la deu, en part, a aquest riu bondadós que sempre s’ha portat molt bé amb els borrianencs. La nova entrega sobre els valors del Paisatge Protegit fa un recorregut pel tram baix del Millars tocant les terres borrianenques.

GALLS DE CANYAREn la primera part del capítol es fa un repàs per les antigues civilitzacions que es van assentar a l’actual terme de Borriana com van ser els ibers, els romans, els àrabs o els cristians. En aquesta part es fa parapeu en el jaciment arqueològic de Vinarragell, un dels més importants del litoral mediterrani espanyol i el primer on es van descobrir estructures i ceràmiques fenícies. El nou documental també dedica un apartat destacat a la principal zona del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars com és la gola sud, un espai on per exemple visiten o habiten espècies tan emblemàtiques com la llúdria, el gall de canyar, l’àguila pescadora i el corriol menut entre d’altres.

Borriana, Almassora i  Vila-real són els pobles del Millars 

Amb aquest nou documental sobre Borriana i el riu, acaben els tres capítols (el novè, el desè i aquest onzè) dedicats a contar la història, el present i el futur del Millars i de les poblacions que formen part del tram baix a més de gestionar el Paisatge Protegit de la Desembocadura juntament amb la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana.

La gola Sud i la platja de la Pola

LLÚDRIAEn l’actualitat la gola sud és el paratge més important del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars pel que fa a la fauna i a la flora. Borriana deu la seua magnífica platja d’arena a les aportacions del Millars. També el turisme ornitològic bàsicament familiar comença a visitar la zona per a veure les aus aquàtiques que hi habiten. També cal destacar la Pola, ja que actualment està catalogada com a platja protegida de nivell dos en el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral de la Comunitat Valenciana (PATIVEL). És una platja natural, lliure d’edificacions i capaç de garantir una connectivitat ecològica entre la mar i la terra.

12 Capítols per a promocionar el paisatge protegit de la desembocadura 

La sèrie està formada per 12 capítols d’entre 6 i 9 minuts de durada cadascun. Són emesos amb una periodicitat mensual a través del Facebook, el canal de YouTube i de la pàgina web del Consorci riu Millars: www.consorciriumillars.com . També es poden veure en les pàgines webs i el Facebook dels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana.

Alhora el Consorci distribueix la sèrie documental a les televisions locals i comarcals de la Comunitat Valenciana per a donar la màxima difusió al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. Es tracta d’una sèrie documental transmèdia que permet la seua visualització des de qualsevol plataforma capaç de reproduir vídeos.

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars pretén com a objectiu final donar a conèixer a la societat castellonenca i a la resta de ciutadans de la Comunitat Valenciana els valors ambientals, socials i històrics d’un riu tremendament generós anomenat Millars que aporta riquesa paisatgística, històrica, arqueològica, ambiental i agroalimentària a la província de Castelló. Fins ara s’han emès 11 capítols titulats: ‘El riu Millars, de Gúdar a la Plana’, ‘El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars’, ‘A cagar al riu!’, ‘Volant pel Millars’, ‘Les aus de la desembocadura del riu Millars’, ‘El Millars: l’artèria vital de la Plana’, ‘Els antics pobladors del Millars’, ‘Els molins de la desembocadura del riu Millars’, ‘Almassora i el riu Millars’, ‘Vila-real i el riu Millars’ i ‘Borriana i el riu Millars’. Tots estan disponibles a la pàgina web del Consorci riu Millars, al Facebook i també al canal de YouTube.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací