Desmantellat el major punt de venda il·legal de municions per internet d’Espanya

784

Actualitat Diària

La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació “SALVAT-ERMAS” desenvolupada a les províncies de Madrid, Biscaia, Pontevedra, Saragossa, Lleida i Barcelona, ha procedit a la detenció de quatre persones i a la imputació (investigats no detinguts) de dos més pels delictes de Tràfic d’Armes i de Municions, Dipòsit d’Armes i de Municions, Dipòsit d’Explosius i Tinença Il·lícita d’Armes de Foc Prohibides; procedint-se igualment a la realització de 10 entrades i registres on s’ha intervingut multitud d’armes i altres efectes.
L’operació es va iniciar l’any 2018 quan la Guàrdia Civil va detectar que un dels ara detinguts havia venut part de les armes confiscades a Astúries en el marc de l’operació Golalde. Posteriors recerques van posar de manifest que el principal objectiu, resident a la província de Madrid, portava més de 5 anys venent il·legalment munició, en la seva majoria, a persones que posseïen armes de foc il·legalment i que, per tant, no poden adquirir-la en establiments autoritzats. En aquest període havia arribat a vendre més de 36.000 cartutxos metàl·lics de diferents calibres, tant per a armes curtes com llargues (inclosa munició de guerra).

Per a fabricar part de la munició disposava d’un taller clandestí on, a part dels 18.000 cartutxos ja elaborats, se li van intervenir més de 100 kg de projectils, beines, engreixadors i pólvora, així com de la maquinària i eina necessària per a la fabricació artesanal de cartutxeria metàl·lica de 30 calibres diferents, que posteriorment comercialitzava de manera il·lícita a través d’internet.

En el moment del registre del seu habitatge aquest individu tenia una pistola municionada i disposada per al seu ús en la mesita de nit situada al costat del llit en la qual es trobava en el moment d’irrompre els agents. A més d’aquest arma, en un posterior registre d’una nau-garatge de la seva propietat que utilitzava a manera de magatzem de seguretat, es van intervenir un total de 59 armes de foc il·legals més, la majoria d’elles embolicades en plàstic llestes per a la seva venda i lliurament a possibles compradors. També se li van intervenir una granada de mà, tres magranes de morter i dos projectils de coets per a canó sense reculada i peces fonamentals d’armes, entre les quals destaquen nombrosos canons d’arma curta, tant nous com semielaborats.

Els agents de la Guàrdia Civil van identificar també als altres detinguts i investigats residents en la resta de províncies, entre els quals va jugar un paper destacat la persona detinguda a Bilbao (Biscaia), al qual se li van intervenir 77 armes de foc (entre armes curtes, llargues i prohibides), que posseïa il·legalment en el seu domicili.

Amb aquesta intervenció s’ha impedit que l’elevat número de munició i armes confiscades poguessin ser emprats en fets violents o desviats al mercat negre.

Efectes confiscats

• 100 armes curtes (pistoles i revòlvers) i 33 armes llargues
• 4 armes de foc artesanals (canons parany)
• 1 bastó escopeta (arma prohibida)
• 1 granada de mà, 3 magranes de morter i dos projectils de coets.
• 7 pistoles llança bengales i 2 fusells lanzacabos
• 29 canons solts d’arma curta i 5 tambors de regirar
• 18.196 cartutxos metàl·lics de diferents calibres.
• 75 kg de projectils i 33 kg de beines per a la fabricació il·legal de munició metàl·lica
• 2,5 kg de pólvora i 11.050 pistons (engreixadors) per a la fabricació de munició metàl·lica.
• Premses de recàrrega, empistonadoras i 32 set de DIEs per a la fabricació il·legal de cartutxeria metàl·lica de d’altres calibres d’arma curta i d’arma llarga.

Aquesta operació s’emmarca dins del Pla Integral per al Control de les Armes de Foc (PICAF) de la Guàrdia Civil que, com a cos competent a nivell nacional sobre el control de les armes i explosius, exerceix de manera exhaustiva. Des de l’entrada en vigor del citat PICAF en 2015, s’han desenvolupat més de 85 operacions contra xarxes de tràfic d’armes amb 404 persones detingudes, més de 4.536 armes de foc confiscades (moltes d’elles de guerra), 561.386 cartutxos metàl·lics intervinguts, 183 quilos de substàncies explosives confiscades i 18 tallers clandestins desmantellats.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací