Desarticulada una banda criminal que havia defraudat més de 12 milions d’euros

622

Actualitat Diària

Agents de la Policia Nacional i del Servei Secret dels Estats Units han dut a terme la major recerca d’àmbit internacional realitzada fins avui contra el frau comès amb targetes bancàries. El macrooperatiu ha permès la detenció de 105 persones a Espanya, Àustria, el Regne Unit i Grècia –altres 14 han estat imputades-, com a presumptes autors de delictes d’organització criminal, estafa, blanqueig de capitals, falsedat documental i tinença il·lícita d’armes. S’han practicat 88 registres domiciliaris simultanis en quatre dels països europeus que han participat en la recerca. La xarxa desmantellada hauria defraudat més de 12.000.000 d’euros mitjançant la creació d’empreses fantasma als Estats Units per a, després de dotar-les d’una falsa solvència econòmica, sol·licitar l’expedició de targetes de dèbit amb el màxim import disponible amb el pretext d’utilitzar-les en els seus viatges a Europa. Una vegada a Espanya, les targetes americanes eren utilitzades en establiments conniventes per elevats imports mitjançant el sistema de preautorització, aprofitant la diferència d’acceptació del pagament existent entre els bancs americans i espanyols. Mitjançant aquest procediment aconseguien realitzar importants compres i posteriorment buidar els comptes d’efectiu abans que les entitats bancàries poguessin anul·lar les operacions. L’organització va desplegar la seva base d’operacions en un hotel de Miajadas (Càceres) des d’on coordinaven les seves il·lícites activitats que s’estenien tant a Espanya –s’han detectat operacions en 24 províncies- com en 15 països estrangers.

La complexa recerca, liderada per la Policia Nacional en estreta col·laboració amb el Servei Secret dels EUA, va començar fa any i mig, i s’ha desenvolupat de manera coordinada amb EUROPOL i les policies de Grècia, Àustria, Dinamarca, el Regne Unit, Alemanya, Polònia, Ucraïna, a més de les autoritats judicials i Fiscals de l’Audiència Nacional Espanyola, cinc fiscalies dels EUA -Texas, Jacksonville, Miami, Providence i Boston- i quatre fiscalies europees -Alemanya, Àustria, Dinamarca i Grècia-. Una recerca que ha estat dirigida pel Jutjat Central d’Instrucció número sis de l’Audiència Nacional, qui va emetre 19 Ordres Internacionals de Detenció i Recerca als països implicats en els quals s’han realitzat les detencions i registres.

“Les detencions anunciades avui mostren la importància de la col·laboració entre bons socis”, va dir Conrad Tribble, Encarregat de Negocis de l’Ambaixada dels Estats Units a Madrid. “En nom del Servei Secret dels Estats Units, m’agradaria agrair als nostres socis internacionals, en particular a la Policia Nacional espanyola, per la seva gran dedicació i professionalisme en aquest cas”.

Havien establert la seva base d’operacions en un hotel de la localitat extremenya de Miajadas

Els membres de l’entramat desarticulat -nacionals dels Estats Units, Albània, Grècia, Bulgària, Veneçuela, Colòmbia i Espanya- utilitzaven nombroses identitats falses i havien establert la seva base d’operacions a Espanya, en un hotel de la localitat extremenya de Miajadas (Càceres). Igualment es trobaven en procés d’obrir una altra seu d’operacions en un luxós hotel de la regió de Grän (Àustria) i un altre a l’illa de Mikonos (Grècia).

Cadascun dels seus components tenia un rol determinat per a perfeccionar el frau. Alguns dels seus integrants, amb doble nacionalitat grega-estatunidenca, tenien la missió de viatjar a diversos punts dels EUA amb l’objectiu de posar en marxa empreses que posteriorment serien utilitzades per a cometre el frau. Una vegada que la societat estava legalment constituïda acudien a diferents entitats bancàries i obrien comptes a nom de les mercantils. Posteriorment rebien transferències internacionals que emetien altres membres de l’organització des de diferents països d’Europa per a generar una falsa creença d’activitat legítima i empresarial, aparentant d’aquesta manera solvència econòmica. Aquests fons els movien entre els diversos comptes bancaris amb què comptava l’organització, tant als EUA com a Espanya, Grècia, Àustria, Dinamarca, el Regne Unit, Ucraïna, Romania, Polònia, Bèlgica, Turquia, Portugal, França, Holanda, Letònia i Alemanya, simulant així transaccions financeres internacionals emparades en operacions empresarials habituals.

Després d’esperar uns mesos per a consolidar aquesta aparença d’estabilitat econòmica i temporal sol·licitaven a les entitats bancàries l’expedició de targetes de dèbit amb el màxim import disponible, amb el pretext ser utilitzades en els seus viatges a Europa. Una vegada obtenen les targetes les enviaven per correu ordinari a Grècia i Àustria i, des d’aquí, finalment a Espanya, país on serien finalment utilitzades per a ser utilitzades de manera fraudulenta. Aquestes persones, una vegada completaven la seva comesa als EUA, tornaven a Grècia sense por de que els bancs americans els reclamessin l’import estafat ja que no tenen intenció de tornar a territori americà.

Compres per elevats imports pel procediment de preautorització

Quan les targetes americanes estaven en poder dels membres de l’organització assentats a Espanya, eren utilitzades en diversos establiments per elevats imports mitjançant el sistema de preautorització. Els arrestats s’aprofitaven de la diferència d’acceptació del pagament existent entre els bancs americans i espanyols. D’aquesta manera, passats uns dies l’entitat bancària americana detectava que el pagament no s’havia autoritzat retornant els diners al compte del seu client, qui formava part de l’organització. Després d’aquesta devolució la targeta tornava a ser passada en els datáfonos dels comerços espanyols per a alliberar l’import retingut inicialment, generant un descobert en el compte bancari nord-americà vinculada a la targeta de la qual ja havien estat extrets tots els fons tornats de la devolució.

Immediatament després que els diners estigués en el compte bancari associat al TPV espanyol els fons eren desviats mitjançant transferència als comptes de diverses empreses, igualment posades en marxa per membres de l’organització assentats en multitud de països d’Europa. A continuació s’elaboraven falses factures de compravenda perquè el propietari de l’establiment connivente justifiqués la transacció per un import tan elevat i inusual.

Una comissió del 15% per als establiment conniventes

L’organització criminal va triar Espanya com a lloc per a perfeccionar el frau. En 2017 van assentar la seva base d’operacions en el municipi guipuscoà de Mondragón i posteriorment van canviar la seva ubicació a la localitat de Alange (Badajoz), on van arrendar un establiment d’hostaleria. Finalment es van establir en un hotel de la localitat de Miajadas (Càceres), on portaven dos anys operant. Aquest establiment mantenia oberta al públic la seva cafeteria per a no aixecar sospites d’inactivitat, però en ell es refugiaven els principals membres de l’organització, així com altres socis grecs que acudien temporalment a Espanya a realitzar alguna gestió relacionada amb el frau.

Els líders del grup, d’origen albanès, utilitzaven documentació falsa grega i comptaven amb personal de confiança, tots ells espanyols, que treballaven per a l’organització realitzant diverses funcions. D’una banda estaven els que captaven establiments conniventes, empresaris o autònoms que permetessin passar targetes americanes en el datáfono del seu comerç a canvi d’una comissió del 15% de l’import. Una vegada es trobés els diners en el compte del connivente, aquest hauria de reintegrar el 85% restant mitjançant transferència bancària a una dels molts comptes que manejaven els principals membres de l’organització tant a Espanya com en diferents països d’Europa. Per a justificar la suposada transacció elaboraven factures falses a nom de les mercantils americanes que figuraven en la targeta, amb la finalitat de simular haver comprat productes o prestat algun servei.

En una ocasió van passar targetes americanes en una farmàcia per valor de 80.000 euros -tot això en menys d’una hora-, mentre que en una altra suposadament van gastar 300.000 euros en un club taurí. Era tal el convenciment que la seva activitat era impune que durant l’estat d’alarma, i en ple confinament, van realitzar càrrecs en hotels que es trobaven tancats al públic per més d’1.300.000 euros. Els empresaris i autònoms que s’han lucrat amb l’activitat il·legal de l’organització són de tots els sectors, com a hostaleria, joieries, empreses de construcció, productes carnis, turístics, lloguer i compravenda de vehicles, maquinària agrícola, clubs d’alternació, taulells i ceràmica, entre altres.

A més, comptaven amb testaferros que els proporcionaven empreses pantalla. D’aquesta manera obtenien una aparent estabilitat temporal i les utilitzaven com a contenidor bancari dels diners que els conniventes “retornaven” a l’organització. Des d’aquests comptes redistribuïen posteriorment els diners a molts altres comptes bancaris controlats per l’organització a Europa i els EUA. Dins de l’entramat es trobaven també diverses persones que realitzaven funcions de “gestoria”, confeccionant les factures fraudulentes i la comptabilització de percentatges. Aquestes persones, a més, facilitaven els seus comptes bancaris i les de les seves empreses per a repartir els diners i dificultar la seva traçabilitat fins que arribés novament a l’organització criminal. Finalment, rebien l’assessorament de diversos treballadors d’entitats bancàries els qui els informaven sobre com i quan realitzar les preautoritzacions i alliberaments de les operacions amb targeta, a més d’alertar-los en cas que el departament de control de frau o blanqueig de capitals fiscalitzés els seus comptes.

Els membres de l’organització tenien els seus propis mecanismes per a controlar totes les mercantils i comptes bancaris oberts als EUA i països d’Europa, fent ús de la violència si era necessari per a reconduir a les persones que desaprovaven les línies marcades pels líders del grup. Un d’aquests episodis de violència ho va sofrir un dels seus membres quan van detectar que s’havia quedat amb una part del frau que havia dut a terme. Després de segrestar-ho i portar-ho al lloc en el qual s’amagaven els líders de l’organització “a donar explicacions” li van donar una pallissa i diverses punyalades, fets que mai van ser denunciats.

Centre de coordinació integrat per la Policia Nacional i el Servei Secret

Les detencions es van dur a terme en tres fases, sent la primera d’elles la més important i en la qual es van produir totes les entrades i registres realitzades tant a Espanya com a Grècia, Àustria i Dinamarca, així com la detenció de 36 persones aquest mateix dia. Per a això es va establir un centre de coordinació i comandament a Badajoz, en la seu de la Prefectura Superior d’Extremadura, compost per membres de la Policia Nacional i onze integrants del Servei Secret dels Estats Units destinats a Espanya i altres procedents de la seu del servei secret a Washington. Des d’aquest centre d’operacions es va liderar i va coordinar tota l’acció operativa i es va establir un canal directe de comunicació amb altres quatre centres de comandament instal·lats a Washington, Atenes, Àustria i en la seu d’EUROPOL. Així mateix, investigadors de la Policia Nacional es van desplaçar a Grècia i Àustria per a coordinar i realitzar in situ detencions i registres domiciliaris.

Aquesta complexa recerca ha revelat l’existència de més de trenta entitats bancàries afectades pel frau, que supera els 12.000.000 d’euros. A més s’ha pogut constatar que les il·lícites activitats de l’organització s’estenien per tot el món, tant a Espanya -Badajoz, Càceres, Madrid, Toledo, Àvila, Salamanca, Valladolid, Zamora, Àlaba, Guipúscoa, Barcelona, Girona, Castelló, València, Alacant, Múrcia, Almeria, Granada, Jaén, Còrdova, Màlaga, Cadis, Sevilla i Huelva- com internacionalment -els EUA, Grècia, Àustria, Dinamarca, el Regne Unit, Ucraïna, Romania, Polònia, Bèlgica, Turquia, Portugal, França, Holanda, Letònia i Alemanya-

A conseqüència de l’operatiu s’han bloquejat 87 comptes bancaris –tant a Espanya com en diversos països d’Europa- amb saldos que superen el milió d’euros; s’han intervingut 427.000 euros, 8.000 dòlars i 600 corones txeques en efectiu; més de 200 targetes bancàries i 100 datáfonos; documentació falsificada; 14 vehicles d’alta gamma; i deu armes de foc i diversos matxets i ganivets.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací