Dansa València recupera el 90 % de la programació de la seua edició cancel·lada

759

Actualitat Diària

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha presentat la 33a edició del festival Dansa València, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura. Aquesta edició anava a celebrar-se el passat mes de març però va ser cancel·lada per motius del confinament provocat per la pandèmia.

Aquesta edició recuperada de Dansa València se celebrarà del 7 al 15 de novembre en diversos espais de la ciutat. La principal cita amb la dansa a València compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i de la Diputació de València.

En la presentació de la programació del 2020 han participat la directora del festival, Mar Jiménez; el director adjunt d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura, Roberto García, i la regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez.

Segons la directora del festival, Mar Jiménez: “hem fet un esforç extraordinari. Teníem un compromís amb les companyies, amb els creadors, amb els programadors i amb el públic, i per això hem recuperat el 90 % de la programació de l’edició cancel·lada al març per motius de la pandèmia de la COVID-19”.

Roberto García ha assenyalat que “el festival manté l’aposta per la línia que ha seguit des que va recuperar el seu format original. Vol continuar proposant una programació que represente el panorama coreogràfic nacional i valencià”.

A més, el director adjunt d’Arts Escèniques ha avançat els quatre projectes de l’IVC en el festival: el migmetratge ‘Paradís’, dirigit per Gema Iglesias i Nacho Carrascosa; la producció pròpia ‘La mort i la donzella’ i els laboratoris ‘oberts i fronterers’ de Vicente Arlandis i Ángela Verdugo.

“Presentem una programació oberta perquè el públic puga gaudir de la dansa i de les seues múltiples mirades, de manera que València siga el punt de trobada on es descobreixen noves propostes i escenaris” apunta Mar Jiménez, directora del festival.

Una edició que acull el treball de 29 companyies, de les quals 14 són valencianes i 15 de la resta d’Espanya. Tindrà 35 representacions, 10 espectacles de carrer i 2 estrenes absolutes, entre els quals destaca el treball de Christine Cloux i Jorge Picó i el de la coreògrafa emergent Lucía Jaén.

Durant els nou dies de duració, la programació de Dansa València pretén ser oberta a tots els públics i convertir la ciutat en el punt de trobada del sector escènic on “se subratlla la creació i el diàleg creatiu entre els diferents territoris de l’Estat. Hi ha un significatiu augment de comunitats representades, huit en total”, assenyala la directora del festival.

Diversitat identitària, radiografia valenciana i experimentació

Jiménez destaca els tres eixos clau que suposen enguany una novetat en el desenvolupament del festival: “en primer lloc, el protagonisme de la diversitat identitària dels muntatges que es converteix en l’eix temàtic que conduirà la gran diversitat de formes d’expressió i òptiques diverses que introdueixen els territoris d’origen, amb muntatges com el de Janet Novás amb Mercedes Peón, el de Manuel Liñán o el d’Olga Pericet”.

Una segona vertical temàtica és la presentació d’una mostra representativa de la cartografia de l’ecosistema coreogràfic valencià amb muntatges de Marcos Morau, Titoyaya Dansa, OtraDanza, Fil d’Arena i Ángela Verdugo, entre altres. I finalment amb ‘Moviments urbans’, el festival es transforma en un espai més obert, col·lectiu i de ciutat. ‘Moviments urbans’, una proposta de la Delegació d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, és un passeig per a redescobrir la ciutat des de la dansa de Fil d’Arena, Ertza, Mariantònia Oliver, Colectivo Lamajara, i Dunatacà, entre altres.

Així mateix, Dansa València presenta una programació expandida que dona espai a la formació, la reflexió i l’experimentació. Els coreògrafs Sharon Fridman, Marcos Morau i Manuel Liñán desenvoluparan classes obertes. L’Associació Valenciana d’Empreses de Dansa (AVED) organitza ‘Missió Inversa’, una iniciativa destinada a fomentar la presència de les empreses valencianes de dansa en el mercat exterior. I l’APDCV ha muntat una jornada de reflexió sobre la gestió col·laborativa de les arts de l’escena. Aquestes dues últimes activitats es duran a terme en línia.

Nou espais de la ciutat acullen el festival

Dansa València s’expandirà per diferents espais de la ciutat, amb l’objectiu d’afavorir l’ampliació de nous públics en distints districtes. Així, el festival comptarà amb els teatres Principal i Rialto de l’IVC, la Sala Matilde Salvador, Carme Teatre, Espai Inestable, Teatre El Musical, La Mutant i el Centre del Carme Cultura Contemporània.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací