Culla reforça la Mostra de la Tòfona com a gran revulsiu del turisme gastronòmic

618

Actualitat Diària

El municipi de Culla ha reforçat la Mostra de la Tòfona Negra de L´Alt Maestrat Castelló Ruta de Sabor com un gran revulsiu del turisme gastronòmic i agroalimentari. I és que el gran èxit de convocatòria de la primera jornada d’aquesta mostra que continuarà fins demà, ha constatat el seu gran potencial de dinamització turística per als municipis de L´Alt Maestrat. La jornada tècnica, l’exposició i venda de producte amb demostracions gastronòmiques i el lliurament de la Tòfona d´Honor 2020 a Demetrio Ferrando, han sigut els principals actes d’un dia carregat de visitants recorrent el centre històric del qual ja és reconegut un dels pobles més bonics d’Espanya.

És per això que l’alcalde de Culla, Víctor Fabregat, ha destacat en l’acte d’inauguració que “estem treballant perquè el nostre sector primari, amb la recol·lecció i el cultiu de la tòfona com a producte estrela, siga aliat de la dinamització turística de la nostra terra. És per això que el coneixement tècnic de la tòfona, el culinari, l’arrelament en la nostra cultura de l’aprenentatge de buscar la tòfona des de xiquets, tot això estic convençut que cada vegada més serà motiu perquè més i més gent vinga a conéixer-nos i a gaudir d’aquesta terra única”.

En aqueix sentit, Fabregat ha agraït a “totes les persones, associacions, institucions, que feu possible que aquest cap de setmana Culla i L´Alt Maestrat es convertisquen en epicentre trufícola i gran punt de trobada per a afeccionats i professionals, però també per als amants de la bona taula que vénen a gaudir del nostre bé més preuat, aquest conegut i reconegut fong a tot el món com l’or negre”.
I és que la Mostra de la Tòfona de l´Alt Maestrat es tracta d’una cita ineludible per als amants del conegut com a or negre de la gastronomia, que cada any se celebra en un municipi diferent de la comarca, en el moment més intens de la temporada de la tòfona negra i quan aquestes posseeixen les seues majors propietats aromàtiques i de sabor. Un cap de setmana que reunirà a truficultores, empreses vinculades al sector, vivers, hostalers i amants de la gastronomia.

Primera Tòfona d´Honor per a Demetrio
Demetrio Ferrando Beltrán, truficultor de Benassal, rep hui la ‘Tòfona d’Honor’ en la primera edició d’aquest premi, acte organitzat per l’Ajuntament de Culla.

Una nova distinció, que tal com ha explicat Fabregat “pretén convertir-se en una agraïment a la dedicació personal, institucional o empresarial en l’àmbit de la truficultura i per haver treballat en la posada en valor d’aquest singular producte tan important a la nostra comarca”.

L’organització del premi ha volgut reconéixer en Demetrio tota una vida dedicada a la comercialització i promoció de la tòfona negra (tuber melanosporum). L’acte de lliurament de la ‘Tòfona d’honor 2020’ té lloc aquesta nit a la Casa de la Cultura de Culla, després del ‘Sopar de la Tòfona Negra’ que servirà el restaurant El Faixero de Cinctorres.

Una primera jornada repleta d’activitats
La de hui ha sigut una intensa primera jornada de la mostra, carregada d’activitats. Amb la jornada tècnica, s’ha desenvolupat la xarra ‘Ajudes a inversions d’explotacions agràries: regs i fertirrigació en les explotacions truferas’, a càrrec de Marc Osuna, enginyer forestal en FEPAC-ASAJA Castelló, i Cristian Gracià, tècnic en regs. També la presentació de TRUFCAS, l’Associació de Truficultores de la província de Castelló, i la xarrada ‘Per què és tan important el sexe? La sexualitat de la tòfona negra i la seua importància per al cultiu’, a càrrec d’Herminia de la Varga, Doctora en Biodiversitat responsable de projectes d’investigació en Fertinagro Biotech.
De manera simultània a la jornada tècnica ha tingut lloc la fira monogràfica de la Tòfona Negra de L´Alt Maestrat, amb l’exposició d’empreses vinculades al sector de la tòfona (tòfona fresca, vivers, abonaments, productes elaborats,… ) i tapes elaborades per les associacions locals. Les degustacions i showcookings de tapes de tòfona realitzats pels docents i alumnes del Centre Públic Integrat de Formació Professional Costa de Flor del taronger (COSDA) han sigut sens dubte un altre dels grans atractius de la primera jornada de la mostra.
Más Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat demà diumenge de matí
diumenge serà la segona de les jornades de la mostra, amb l’obertura del recinte firal a les 10.00 hores, per a procedir a les 10.30 hores al XII Concurs de Tòfona Negra de Major Pes, i a aqueixa mateixa hora també es desenvoluparà el XVII Concurs de Gossos Cercadors de Tòfona.
A continuació, l’II Concurs Infantil de Gossos Cercadors de Tòfona i a les 12.30 hores degustació i showcooking amb tast comentat de vins de Celler Les Useres. A les 13.30 hores es durà a terme el lliurament de premis de la XVII Mostra de la Tòfona Negra de L´Alt Maestrat Castelló Ruta de Sabor, i a les 14.00 hores degustació d’arròs de presa i calçots amb romescu i tòfona negra a càrrec d’Arròs en Albinegro de Castelló. Finalment, a les 18.00 hores es clausurarà la fira amb el tancament del recinte firal.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací