El Consell comunica la seua col·laboració a la Unió Europea per a lluitar contra la Xylella fastidiosa

Cebrián ha participat mitjançant videoconferència en el Consell Consultiu del Ministeri d'Agricultura

1705

ActualitatDiària

La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, ha oferit la seua col·laboració a la Unió Europea, a través del Ministeri, per a lluitar contra la Xylella fastidiosa. Així mateix, ha posat l’experiència de la Comunitat Valenciana a la disposició del Ministeri per al grup de treball que planteja la Comissió Europea i en el qual vol “estar present”, ja que, tal com ha assenyalat, “la cooperació és, sens dubte, una de les claus que podria aportar solucions al sector i frenar la malaltia”.

Cebrián ha participat mitjançant videoconferència en el Consell Consultiu del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient sobre política agrícola en el qual, a més de la Xylella fastidiosa, s’han tractat temes referents al futur dels aliments i l’agricultura o a la situació dels sectors del sucre i la carn de porcí en el mercat.

La consellera ha acollit de bon grat la iniciativa de França de celebrar una Conferència Ministerial sobre la Xylella fastidiosa el passat mes de desembre a París, però ha lamentat que les comunitats autònomes amb casos declarats no anaren convidades a participar. “Portem la càrrega dels plans de vigilància, eradicació i control, i, en el cas de la Comunitat Valenciana, a més, comptem amb un laboratori nacional de referència, com és el IVIA”, ha argumentat.

La titular d’Agricultura i Medi ambient ha assegurat que l’actual situació requereix de “un missatge clar per part del Ministeri sobre la importància crucial de les mesures d’eradicació com a solució d’emergència i sobre el compliment estricte de la normativa”, que dimana de la Decisió 2015/789 de la Unió Europea i de la Llei de sanitat vegetal 43/2002. De fet, ha recordat que en la Conferència Ministerial els ministres van reconèixer com a objectiu prioritari de la política de sanitat vegetal la necessitat d’eradicar els brots del bacteri en el mínim temps possible.

La consellera també ha reclamat una actuació concreta en cadascun dels casos, ja que la situació en els diferents territoris és molt diferent. “Es necessita un enfocament específic segons les característiques agronómicas, geogràfiques i fins i tot socioeconòmiques de cadascuna de les zones afectades”, ha assegurat.

Així mateix, Cebrián ha avalat els requisits de control fitosanitari d’importacions a la UE plantejats en la Conferència Ministerial sobre la Xylella fastidiosa celebrada a París. Finalment, ha valorat l’esforç realitzat per la UE amb el fons addicional de 10 milions d’euros per a projectes de recerca, però ha demanat que s’aclarisquen les condicions i l’objecte del mateix, així com quan es podrà disposar d’ell.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací