La Conselleria recolza a l’Ajuntament de Callosa de Segura per a retirar la creu dels morts en combat

167131

ActualitatDiària

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport dóna suport a l’Ajuntament de Callosa de Segura perquè retire la creu dels morts en combat. La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha visitat Callosa de Segura, on s’ha entrevistat amb l’alcalde, Fran Macià, amb el qual ha tractat assumptes sobre el patrimoni cultural del municipi.

En aquests moments, un dels temes pendents és la retirada de la creu dels morts en combat de la plaça d’Espanya, que s’ubica a l’entorn de protecció de l’església parroquial de Sant Martí en compliment de la Llei de memòria històrica perquè es tracta d’un element d’exaltació de la Guerra Civil i la dictadura. A més, la creu dels morts en combat impedeix l’adequada visualització de l’església, que és Bé d’Interés Cultural.

Carmen Amoraga ha manifestat que “tant els informes de patrimoni i justícia com la Llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana avalen la retirada de la creu dels dels morts en combat que, a més, és un element dissonant i impropi en l’entorn del BIC de l’església”.

La Direcció General de Cultura i Patrimoni va autoritzar la retirada d’aquesta creu el passat mes de març perquè incideix negativament sobre el BIC i recomanava també la retirada d’altres elements impropis com el cablejat elèctric que creua l’espai públic i, particularment, els fanals fernandinos de braç i la de la fornícula situats a la façana.

Amb la visita, la directora general ha volgut “donar suport institucionalment i felicitar personalment l’alcalde de Callosa de Segura i l’equip de govern per la seua implicació en la reparació d’aquest greuge històric que ha generat tant de patiment en tantes persones durant tant de temps”.

La Generalitat va aprovar al novembre de 2017 la Llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana, l’objectiu de la qual és promoure els valors democràtics per mitjà del record i l’homenatge als que van patir les conseqüències del conflicte bèl·lic i de la dictadura franquista, sense revengismes i amb l’ànim de recuperar per a totes les víctimes tres drets fonamentals: el dret a la veritat, el dret a la justícia i el dret a la memòria

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací