Una trobada massiva de veïnat per a elaborar allioli commemora la 1a Xulla d’Interés Turístic Provincial a Vila-real

990

Serà el dilluns 13 a les 19.00 i qualsevol podrà acudir directament a la plaça, fer un donatiu solidari de dos euros per al projecte XiCaEs de Caixa Rural i rebrà tots els ingredients i materials per a fer la salsa. Cal recordar que aquest acte tradicional dels festejos patronals que es va introduir per primera vegada al maig de 1979 –fa ara 40 anys- i que no falta al maig ni al setembre

Actualitat Diària

Des que el passat 26 de març es coneguera la resolució per la qual la Generalitat atorga la declaració de Festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana a la Nit de Xulla, Junta de Festes i l’Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria de Festes, s’han unit per a idear un esdeveniment que permeta commemorar aquesta declaració de forma simbòlica i posar en valor l’esdeveniment.

D’aquesta manera, la plaça Major acollirà el proper dilluns 13, a partir de les 19.00 hores, una sessió d’elaboració d’allioli prèvia a la celebració oficial de la primera Xulla com a Festa d’Interés Turístic, que donarà començament a les 21.00 hores pels carrers de la ciutat. “La Xulla és una cosa molt nostra i sense allioli no hi ha Xulla. És una cosa molt nostra i és una forma de commemorar aquesta primera festa que celebrem ja amb el títol oficial, units i demostrant que ens sentim orgullosos de les nostres arrels”, explica el regidor de Festes, Diego Vila. Cal assenyalar que no és un concurs i que, per tant, no es tracta d’una sessió competitiva. “Simplement, tot aquell veí o veïna que ho desitge, pot vindre directament a la plaça Major i fer un donatiu de dos euros -que es destinarà al projecte XiCaEs de Caixa Rural– i rebrà tot els ingredients que necessita, així com el morter i l’instrumental necessari”, afirma. De llarg a llarg de la plaça hi haurà taules distribuïdes perquè els participants treballen còmodament i puguen elaborar la tradicional salsa valenciana per excel·lència, que després podran degustar en la Xulla.

“Esperem que la participació siga molt alta i que la plaça Major s’impregne de l’olor tan característica dels ingredients que, juntament amb l’aroma a les brases, ens recorden que estem de festa i que la Nit de Xulla és tot un emblema de Vila-real”, afirma. Un acte tradicional dels festejos patronals que es va introduir per primera vegada al maig de 1979 –fa ara 40 anys- i que no falta al maig ni al setembre.

“És irrenunciable, cada dilluns de festes, faça el temps que faça, eixim al carrer i amb amics, veïns i familiars, compartim un moment de distensió i germanor al voltant de la taula”, afirma, “ara, amb aquest reconeixement oficial tan merescut, segurament serà molt més valorada i la viurem amb major intensitat”.

La Xulla se suma a altres celebracions que compten amb la distinció de Festa d’Interés Turístic, com són la Setmana Santa, la Fira de Santa Catalina o la Cavalcada de Reyes, que ajuden la ciutat a posicionar-se en el focus del turisme provincial.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací