Aquesta espècie ha estat identificada en zones molt concretes del tram baix del riu, en la confluència entre el Millars i la rambla de la Viuda, i en la zona de Carnissers
Actualitat Diària
La guarderia rural del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha informat de la visita de 5 picaports (Plegadis falcinellus). Aquestes aus aquàtiques, que fins fa relativament pocs anys eren molt estranyes i escasses a les zones humides valencianes, també són conegudes com a rovellats degut al color rovell de la seua ploma. Les aus han sigut identificades en zones molt concretes del tram baix del riu. Especificament, l’au ha sigut vista a la confluència entre el Millars i la rambla de la Viuda, és a dir entre els termes d’Almassora i Vila-real, i en la zona de Carnissers, entre els termes de Borriana i Almassora.
El guarda rural del Consorci del riu Millars, Gonzalo Juan, ha assegurat que fins ara el Consorci no disposava de cap cita d’aquesta espècie i ha afegit que “aquestes setmanes estem veient prou quantitat de picaports principalment de pas”. Però, ha informat el guarda que ha sigut molt sorprenent i gratificant constatar “la presència de 4 individus que estaven parats alimentant-se en els prats verds en la zona de Carnissers, que en eixe moment duia aigua”, i ha continuat explicant “també vam veure un individu volant baix en la confluència del Millars amb la rambla de la Viuda, un enclavament que sempre presenta una làmina d’aigua”.
Picaports entre arrosals i melonars
Els picaports, fins fa no massa anys, eren aus molt escasses als aiguamolls valencians i l’única colònia valenciana reproductora es va establir fa uns anys a les maresmes del riu Guadalquivir. Van ser almenys miler individus aquest cop, segons dades de la Societat Espanyola d’Ornitologia, SEO-Birdlife. Des d’aquest enclavament, l’au ha anat recolonitzant altres aiguamolls del nord-est de la península Ibèrica.
Els picaports són inconfundibles, degut a la seua grandària, el bec corb, les potes llargues i les tonalitats marró fosc de les plomes que semblen rovellades. L’au és l’únic ibis que habita de forma natural a Europa. Des de fa uns 5 anys és fàcil trobar-los no massa lluny del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, concretament als estanys d’Almenara i als arrossars i melonars de la Llosa quan s’inunden a l’hivern.
Aigua que mai es perda la Mediterrània
El tram baix del Millars, que toca al seu pas els termes municipals d’Almassora, Borriana i Vila-real, recupera la seua autenticitat amb un cabal constant d’aigua des de l’embassament del Sitjar, a Onda, fins a la Mediterrània. El riu torna a portar aigua gràcies a solta des del pantanet de Santa Quitèria i l’assut Comunitari d’Almassora. Aquest fet ha permés a la presència d’aquestes aus camallargues que poques vegades abans s’havien deixat caure pel Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars.