Castelló demanarà una actuació de protecció davant les inundacions al Barranc del Sol

505

Actualitat Diària

L’Acord de Fadrell impulsa una declaració institucional de cara al Ple Municipal d’aquest dijous en la qual reivindica al Ministeri de Transició Ecològica i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que execute “una actuació de protecció contra les inundacions en el Barranc del Sol per a donar resposta als desbordaments per plutges que es produeixen cada any”.

La declaració institucional promoguda pel grup socialista, Compromís i Podem-EUPV i que compta amb el suport de la resta dels partits municipals. aposta per una proposta d’adaptació al canvi climàtic tal com recull el Pla de Conca i el Pla de Gestió de Riscos d’Inundació 2021-2027 de la Confederació Hidrogràfica ara en fase de tràmit, que fixa “com a nous objectius la gestió hidrològica, la restauració hidro-forestal, el millor aprofitament de l’aigua pluvial per a omplir aqüífers i l’adaptació al canvi climàtic, noves directives que fan necessari l’actualització de les últimes projeccions”. Recorda que l’antic plantejament d’un nou col·lector en la zona es va postergar primer amb l’anul·lació del PAI Mestrets al qual es va vincular i, posteriorment, va rebre una resposta negativa de la CHJ en considerar “que no semblava prudent incloure més cabal al riu Sec”.

L’edil del PSPV-PSOE José Luis López ha destacat “la importància de reclamar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) la canalització del Barranc del Sol perquè drene al Riu Sec”. “Demanem que aquest projecte estiga executat com més prompte millor, ja que és una demanda històrica dels veïns i veïnes de la zona que pateixen les conseqüències que no estiga el barranc canalitzat amb cada episodi de fortes pluges”, ha apuntat López. “Reclamem amb aquesta declaració institucional la canalització, i també altres infraestructures complementàries que permeten augmentar els cabals de desguàs a la mar en períodes d’avinguda d’aigües”, ha dit el regidor socialista.

El regidor de Compromís Francesc Mezquita ha ressaltat que l’acord busca “donar una solució a un punt conflictiu i que aquesta solució arribe el més prompte possible” i ha recordat que “des de Compromís també hem inclós una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat per a que contemplen aquest projecte”. El també titular de la delegació de Participació Ciutadana ha apuntat que la declaració institucional vol “respondre a una demanda històrica dels veïns i les veïnes del districte nord i recull les peticions de les associacions dels barris de Roser, Sant Agustí i San Marcos”. Mezquita també ha assenyalat que “és hora que les administracions escolten la ciutadania i solucionen aquest problema d’inundacions, tot  seguint la nova normativa i respectant al màxim l’entorn natural del barranc”.

“Els experts adverteixen que cada vegada seran més freqüents i extrems els episodis de temporals, per el que necessitem canviar el paradigma en la gestió d’inundacions ja que no s’és suficient amb obres d’alleujament d’aigua. Necessitem promoure solucions naturals o sistemes de drenatge sostenibles que eviten escolaments i minimitzen les inundacions, actuacions que van en la línia del nou Pla General i els criteris de la CHJ”, explica per la seua banda el portaveu de Podem-EUPV, Fernando Navarro.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací