A Borriana ja hi han dos nous veïns gegants, Seidia i Arnal, que es presentaran a l’Aplec

Enrique Lloret hi segut el membre de la Colla de Gegants i Cabuts encarregat de la confecció dels ninots

1863

ActualitatDiària

Arnal, fill de Blasc d’Alagó, va viure, segons explica la llegenda, un romanç amorós amb la filla del rei moro, Seidia, en l’època en la qual Jaume I i el mateix Blasc d’Alagó van realitzar la reconquesta de terres castellonenques. A partir d’ací, la Colla de Gegants i Cabuts de Borriana ha volgut utilitzar la història d’amor entre tots dos per a basar la creació dels dos nous Gegants que des d’avui formen part de la Colla.

I així ho han fet saber al costat del Regidor de Cultura, Vicent Granel, que aquest matí s’ha desplaçat fins al CMC La Mercè per a la presentació de les dues noves figures dins del marc, també de presentació, del XI Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana, que se celebrarà dissabte que ve dia 10 de febrer en la carrers de la ciutat. Ha sigut Granel qui ha començat explicant que “avui és un dia per a estar doblement satisfets, ja que d’una banda anunciem la desè primera edició d’un Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana que tornarà a comptar amb més de deu colles participants, i per un altre tenim al nostre costat als dos nous Gegants de Borriana, Arnal i Seidia, que són la mostra perfecta del treball conjunt que en els últims anys portem fent entre la Colla i l’Ajuntament, la qual cosa ha servit per a recuperar tradicions tan nostres i que tornaran a traure al carrer a desenes i desenes de borrianencs per a gaudir del folklore i la tradició valenciana”.

Al seu costat, el membre de la Colla de Gegants i Cabuts i encarregat de la confecció i construcció dels dos nous Gegants, Enrique Lloret, ha parlat sobre “els pràcticament tres mesos que ens ha portat construir els nous Gegants, que estan fets a base de fibra per a augmentar tant la seua durabilitat com el millor maneig i menor pes per a la persona que els faça caminar i ballar des de l’interior”.

També ha estat present en la presentació l’encarregada de la confecció dels vestits que vesteixen tant Arnal com Seidia, Gema Gil de Modhisteria, realitzant “un gran treball en l’elaboració de les teles perquè siguen una reproducció el més fidedigna possible de l’època històrica en la qual es va donar aqueixa història d’amor entre tots dos personatges”, tal com ha explicat el president de la Colla, Carles Martí. El mateix Martí ha comentat que “ens hem decantat per aquests dos personatges que apareixen en la novel·la de Joaquín Garcia Girona perquè parteix de la seua història es desenvolupa precisament en aqueixa part final de reconquesta de les terres castellonenques, en la ciutat de Borriana, tal com ens va aconsellar Iván Cabrera que també ha col·laborat en eixe estudi històric per a la creació dels nous Gegants”.

Finalment, tant Martí com el mateix Granel han volgut recordar que “aquest dissabte i a partir de les onze del matí tindrà lloc el taller de *cabuts que cada any obri l’Aplec, i en el qual xiquets i xiquetes podran confeccionar el seu propi cabut en el CMC La Mercè”. A partir de les dotze del migdia tindrà lloc la coneguda com “Plantà” de Gegants en la qual les deu colles participants en l’Aplec alçaran les seues figures. Segons ha explicat Martí, “enguany tenim a tres noves agrupacions participants, com són les de Nules, Santa Bàrbera i Fraga, a més de les ja habituals de Benicarló, Castelló, L’Alcora, Moncofa, La Vall d’Uixó, Vila-real i la Colla de Borriana”.

 

Ha sigut Granel qui ha convidat “a tothom a participar i estar present en una desè primera edició de l’Aplec que serà el reflex perfecte del gran treball que en els últims temps està realitzant la Colla de Gegants i Cabuts de Borriana al costat de l’Ajuntament, i que estem convençuts que serà un espectacle digne de ser seguit durant tota la jornada, especialment quan a la vesprada es realitze la desfilada i el Ball Final en la Plaça Major de Borriana”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací