Borriana aborda el problema dels residus voluminosos al carrer sense permís de l’Ajuntament

776

El servei de recollida d’objectes voluminosos municipal a càrrec de FOBESA va recollir l’any passat al voltant de 380.000 kg

El Consistori apel·la a la responsabilitat ciutadana i alerta que aquesta “pràctica incívica” comporta multes entre 600 i 30.000 euros. De 3.509 recollides de voluminosos realitzades, 2.161 van ser deixades a la via pública sense previ avís i normalment al costat dels contenidors

Actualitat Diària

Sis de cada deu persones trauen residus voluminosos al carrer al costat de contenidors sense avís previ a Borriana, segons es desprèn de l’informe municipal de 2018 del servei de recollida d’objectes voluminosos que realitza Fobesa, i que va arreplegar l’any passat al voltant de 380.000 quilograms de residus voluminosos.

Aquest servei va realitzar 3.509 retirades, de les quals 2.161 van ser residus deixats a la via pública sense avís previ i normalment al costat dels contenidors, i només 1.348 van ser després de rebre un avís per part dels veïns i veïnes. Aquestes dades evidencien que només avisa el 38 per cent de persones sobre la retirada d’aquest tipus de residus, per contra, el 62% els trauen al carrer sense avís previ.

Sobre aquest tema, el regidor de Via Pública, Vicente Aparisi, ha alertat que l’augment de deixalles voluminoses abandonades al carrer “és preocupant” i ha incidit en la “importància” que la ciutadania es consciencie de la “transcendència del reciclatge en tots els seus vessants”.

residus voluminosos BorrianaLa pràctica d’abandonar mobles, matalassos, restes d’obra i altres materials, és una pràctica que està creixent i arriba a ser “alarmant”, ha precisat el regidor de Via Pública, i l’ha considerat com un “problema seriós”, perquè retirar aquests objectes grans en desús “encareix el sistema de recollida municipal i el complica”.

Concretament, el cost per a les arques municipals de la recollida dels voluminosos sense avisar de l’any passat s’eleva a 105.400 euros dels 170.000 euros del cost global, “una despesa elevada que deixa de destinar-se a uns altres treballs de via pública”, ha lamentat.

Per a Aparisi, la causa d’aquest augment pot ser “la deixadesa o la comoditat”. l’Ajuntament facilita els mitjans amb la recollida gratuïta cada dimarts i dijous avisant prèviament per telèfon, i ha apel·lat a la “responsabilitat i respecte de la ciutadania per a actuar en conseqüència”.

El responsable de Via Pública ha posat l’accent en el fet que “els mobles, electrodomèstics i estris que sobren en una casa també sobren al carrer” i ha indicat que s’han de portar a l’Ecoparc municipal, o respectar els dies i horaris marcats per a depositar aqueixos objectes”.

Així, ha recordat que el servei gratuït de recollida de voluminosos es presta cada dimarts i dijous, en horari de 19h a 04h, aproximadament, sempre davant de les seues façanes i sempre amb avís previ als telèfons 964518712 de Via Pública o al 964 536 761 de Fobesa , i ha advertit que en cap cas “han de depositar-se dins o al costat dels contenidors”.

Això precisament, ha remarcat Aparisi, “és el que volem evitar” i ha fet una crida a la ciutadania perquè utilitze aquest servei per a “evitar la proliferació de residus abandonats en la via pública, que perjudiquen el conjunt de la ciutadania i donen una imatge de Borriana que no es mereix el conjunt de la població”.

Segons ha manifestat el regidor, abandonar, tirar o depositar estris i mobles al carrer, és “una conducta incívica” i està considerada per les ordenances municipals com una una falta greu i ha advertit que comporta una multa de 600 a 30.000 euros.

A més, l’equip de govern ha donat ordre a la Policia Local que es realitzen indagacions quan es troben voluminosos en la via pública i en els contenidors. Amb això espera que aquesta mesura servisca com a element dissuasori de l’incompliment de l’ordenança de convivència ciutadana, que penalitza als infractors amb sancions econòmiques.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací