Bankia, Endesa i OMIE, emeten el primer aval bancari íntegrament digital per a empreses

491

Actualitat Diària

Bankia, en col·laboració amb Endesa i OMIE (operador del mercat ibèric d’electricitat), ha emès el primer aval bancari per a empreses íntegrament digital, generant un fitxer en format XML amb les signatures electròniques incorporades.

L’aval ha estat presentat per Endesa en el web site de OMIE incorporant automàticament totes les dades de l’aval en els seus sistemes.

Les tres companyies, convençudes de la necessitat de fer aquest pas en el mercat, s’han posat d’acord per a abordar aquest projecte d’innovació i digitalització que permetrà anar substituint els tradicionals avals en paper, per avals en aquest format digital.

L’aval bancari és un producte financer altament estès però que, avui dia, es continua sustentant en un document en paper amb signatures dels apoderats de l’entitat bancària, amb els inconvenients que això suposa quant a maneig físic dels documents, verificació de les signatures i la poca flexibilitat per a modificar dades.

Durant els últims anys, s’ha estès la possibilitat d’emetre avals digitals, utilitzant un format de fitxer PDF en el qual s’incorporen les signatures digitals. Amb les circumstàncies sobrevingudes per la crisi de la pandèmia provocada pel COVID-19, s’ha intensificat la utilització d’aquesta tipologia d’avals digitals, per a evitar així el tràfec de paper i la necessitat de personar-se amb el document per a lliurar-l’hi al beneficiari de l’aval. No obstant això, aquest format de fitxer (PDF) no permet la integració automàtica de les dades de l’aval en els sistemes informàtics de les empreses involucrades.

“Amb la posada en funcionament d’aquest projecte, fem un pas més en aquest interessant camí cap a la digitalització integral, ja que els avals digitals en format XML, a més de tenir la capacitat de substituir al paper físic i el que el seu emmagatzematge suposa per a les companyies, permeten integrar totes les dades de l’aval en els sistemes informàtics del beneficiari i de l’empresa, donant total traçabilitat i seguretat a l’operació i facilitant tot el seu tractament administratiu”, afirma Mauro Fernández, director de Productes i Serveis d’Empreses de Bankia.

OMIE ha estat l’organisme que ha desenvolupat tecnològicament aquest nou model de garanties electròniques, que va ser dissenyat per al mercat de l’electricitat. Bankia ha estat la primera entitat financera a adaptar els seus processos per a implantar i oferir als seus clients aquest tipus d’aval, “que té un enorme potencial de desenvolupament, no sols per a les companyies elèctriques, sinó per a empreses de qualsevol sector econòmic”, subratlla Mauro Fernández.

Per a dotar de major seguretat a aquest procés d’emissió d’avals digitals, Bankia genera un codi de seguretat de verificació (CSV) per cada aval i dipositen els mateixos a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT), organisme que actua com a tercer de confiança, custodiant el document i oferint garanties per a comprovar l’autenticitat de l’aval.

Bankia mou anualment avals per un import pròxim a 13.000 milions d’euros, la qual cosa suposa una quota de mercat pròxima al 10,5%, i, “donades els seus avantatges, esperem que progressivament tot aquest volum es vagi migrant a la nova tipologia d’avals digitals amb format XML”, conclou el director de Productes i Serveis d’Empreses de Bankia.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací