Assajen un sistema de contagi a través de fongs per a posar fi a la mosca del Mediterrani

488

Actualitat Diària

La Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha donat a conèixer els detalls d’un nou sistema per a reforçar la lluita contra la plaga de la mosca del Mediterrani (Ceratitis capitata) basat en la utilització de fongs entomopatógenos i que vindria a reforçar encara més l’eficiència del programa que ve aplicant-se ja contra el referit insecte mitjançant la solta massiva de mascles estèrils.

El projecte, presentat aquest dimecres i que encara es troba en fase experimental, consisteix a infectar als mascles esterilitzats amb l’esmentat tipus de fong, que és absolutament innocu per a les persones, però capaç de produir una elevada mortalitat en les poblacions silvestres de Ceratitis. L’alliberament d’aquests insectes prèviament esterilitzats i impregnats a més amb fongs entomopatógenos, provoca una malaltia letal en els individus silvestres tant a través de l’aparellament amb les femelles com en la formació dels grups de mascles que competeixen per aquestes mateixes femelles.

“Es tracta, en definitiva, -ha explicat la consellera- de desencadenar jn contagi en les poblacions de mosca utilitzant als propis exemplars estèrils com a vectors de transmissió de la malaltia, la qual cosa complementaria i optimitzaria encara més l’eficàcia del programa contra la Ceratitis que se segueix en la Comunitat Valenciana”.

Els resultats preliminars d’aquest nou procediment es coneixeran aquest mateix any i a partir dels mateixos es podrà realitzar una avaluació detallada del seu abast.

Mollà, acompanyada pel secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes, i pel director general d’Agricultura, Antonio Quintana, ha visitat les instal·lacions de la bioplanta situada a Caudete de las Fuentes on, des de 2007, es duu a terme el desenvolupament i tractament dels insectes per a la seva esterilització i posterior solta massiva en la naturalesa.

Els mascles, en ser estèrils, no aconsegueixen fecundar a les femelles silvestres del camp, que d’aquesta manera ja no poden causar danys en els cultius en dipositar els seus ous en el fruit perquè lògicament aquests ous són inviables.

Els èxits obtinguts amb aquest mètode de lluita biològica, que es reforça amb el repartiment massiu de paranys entre els agricultors, són aclaparadors. Mireia Mollà ha apuntat sobre aquest tema que “gràcies a aquest sistema, totalment respectuós amb el medi ambient, s’ha aconseguit reduir en més d’un 95% les aplicacions d’insecticides per mig aeris, al mateix temps que el descens de les poblacions de mosca del Mediterrani on s’alliberen mascles estèrils s’aproxima al 50%”.

En l’avantguarda de la lluita bilológica

Per part seva, el secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes, ha destacat que “el treball que s’està realitzant en la bioplanta de Caudete és impressionant i ens situa per dret propi en l’avantguarda internacional de la lluita biològica. Som la segona instal·lació d’aquestes característiques a nivell mundial i la primera de tota Europa, amb capacitat per a produir 500 milions de mascles estèrils a la setmana i cosa que és més important encara: gràcies a aquest aposta de la Generalitat en la qual enguany invertirem gairebé 9 milions d’euros, estem aconseguint mantenir a ratlla a una plaga com la Ceratitis que històricament havia causat veritables estralls en la citricultura, sobretot, i també en altres fruiters”.

Millora de l’eficiència energètica

A més, i a fi de contribuir positivament a la preservació del medi ambient, la bioplanta de Caudete de la Fonts maneja un projecte per a instal·lar, entre altres coses, plaques solars, una marquesina fotovoltaica, una caldera d’oli terme alimentada amb biomassa i un sistema de depuració d’aigües que permetrà millorar al màxim l’eficiència energètica de les seves instal·lacions.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací