El 72,3% dels allotjaments del Camí del Cid ha adoptat mesures enfront del coronavirus

834

La Diputació de Castelló assumeix durant 2020 la presidència del consorci, que enguany ha apostat pel cicloturisme

Actualitat Diària

El Consorci Camí del Cid ha realitzat una enquesta a més de 150 allotjaments de la ruta, sondeig que deixa com a conclusió que la situació provocada per la Covid-19 els obligarà a reinventar-se i a oferir nous serveis basats en la riquesa i diversitat natural dels seus territoris, allunyats de la massificació.

En qualsevol cas, malgrat la complicada situació econòmica provocada per la pandèmia, més del 96 per cent dels enquestats creu que en aquests moments el Camí del Cid pot ser una eina vàlida per a atraure turisme d’altres províncies, incidint a més en què el cicloturisme es mostra com una de les alternatives al turisme rural més tradicional.

La Diputació de Castelló ostenta enguany la presidència del Consorci del Camí del Cid, tal com va quedar recollit en el consell rector celebrat el mes de novembre passat a Vilafranca, acte en el qual el president de la institució provincial castellonenca, José Martí, va assumir la representació de l’organisme.

En l’enquesta, realitzada entre els dies 20 i 26 de maig, han participat establiments de les huit províncies que integren aquest itinerari: Burgos, Sòria, Guadalajara, Saragossa, Terol, Castelló, València i Alacant. La mostra inclou cases rurals (45,7%), hotels (24,1%), albergs (8,5%), hostals (6,6%), càmpings (2%), i altres allotjaments com a pensions, apartaments i habitatges d’ús turístic. (13,1%).

Incertesa davant la nova situació

Davant la situació provocada per la Covid-19, l’enquesta recull que el 72,3% dels allotjaments afirma haver adoptat alguna mesura d’adequació en el seu establiment davant les noves exigències derivades de l’alarma sanitària, enfront d’un 27,7% que encara no ha pres cap mesura. En aquest sentit, el 61% creu que la informació de què disposa és suficient per a adaptar el seu allotjament, enfront d’un 39% que la considera insuficient.

Respecte de les expectatives d’ocupació hotelera, i malgrat les previsions d’increment de turisme d’interior, el 81,4% creu que l’ocupació durant la temporada d’estiu serà menor que en 2019. Per a la temporada de tardor, les perspectives negatives s’atenuen: un 69% considera que l’ocupació serà menor que en 2019.

En aquest sentit, el 96,1% considera que el Camí del Cid és una eina vàlida per a atraure turisme d’altres províncies. El 85,7% valora positivament el Camí del Cid com a producte turístic, enfront d’un 3,2% que té una visió negativa i un 11,1% que no sap o no contesta.

Preparant-se per al futur: l’opció del cicloturisme

Al marge dels requisits sanitaris, el 61,2% dels hostalers considera que aquesta nova situació obligarà els allotjaments a reinventar-se, a oferir nous serveis, a especialitzar-se i buscar nous perfils de clients. El 27,6% creu que aquests canvis hauran de produir-se, encara que no seran substancials i un 11,2% opina que no són necessaris.

Actualment, el perfil de client que acudeix a aquests establiments està majoritàriament orientat, en un 79%, al turisme rural (cultural, de naturalesa i gastronòmic). Dins d’aquest ampli ventall, s’observa el creixement del turisme de bicicleta i del turisme gastronòmic i *enoturista, que els enquestats assenyalen com a interessants vies de negoci.

De fet, aquesta és una de les principals eines turístiques en les quals està treballant la Diputació de Castelló, que en la passada fira internacional de turisme de Madrid va donar a conéixer la província com a destinació cicloturista de la mà de Pedro Delgado.

Millorar l’oferta

En el cas del cicloturisme, un 5,1% afirma estar ja especialitzat en aquesta modalitat; un 30,4% rep clients cicloturistes i està treballant a millorar la seua oferta; un 34,2% reconeix que li agradaria atraure a clients d’aquest tipus, però no sap com fer-lo i si necessitaria una forta inversió en el seu establiment. Un 14,6% creu que el seu establiment manca de les infraestructures necessàries; un 4,4% no està interessat en aquesta modalitat, i un 11,4% no sap o no contesta.

Per a captar nous clients, el 38,4% destina la seua major inversió econòmica a les plataformes digitals de comercialització; un 26,4% deposita la seua confiança en la seua pàgina web; el 19,4% opten per les xarxes socials; un 4,6% aposten pels anuncis en mitjans de comunicació convencionals o digitals; un 5,7% tria altres modalitats, i un 5,4% no realitza cap despesa en la promoció del seu allotjament. El 83,8% disposa de pàgina web encara que només un 48% l’actualitza almenys dues vegades a l’any.

Medi natural

Després de l’anàlisi dels resultats de l’enquesta i de les observacions que han traslladat els allotjaments, el Consorci Camí del Cid estima que és necessària una adaptació del sector als nous perfils de visitant, més compromés i sensibilitzat amb el medi natural.

En aquest sentit, els territoris que travessa aquest itinerari, allunyats de la massificació i caracteritzats per la seua riquesa i diversitat natural, aporten un gran valor afegit a l’oferta i constitueixen una imatge de marca molt positiva que és necessari visibilitzar, per a això serà determinant el suport compromés de les institucions.

L’especialització per modalitats, com és el cas del cicloturisme, és una altra de les claus, així com el desenvolupament d’eines tecnològiques més eficaces, fonamentals per a arribar al client final, conèixer les seues necessitats i fidelitzar-lo.

 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací