Marzà: “Amb aquest web contribuïm a la recuperació de la memòria històrica patrimonial de la Guerra Civil”. Durant els pròxims mesos es faran presentacions d’aquesta nova eina als col·lectius de recuperació de la memòria històrica de les comarques d’Alacant, Castelló i València.
Actualitat Diària
La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha activat el web del Patrimoni Valencià de la Guerra Civil, que conté una extensa mostra d’espais estructurats, classificats i georeferenciats, que suposen l’inici d’un inventari d’elements construïts i utilitzats durant el període del 1936 al 1939 arreu de les comarques valencianes.
L’enllaç a aquest portal és: www.patrimoniGC.gva.es
Es tracta d’un llistat exhaustiu dels aeròdroms, refugis, hospitals, trinxeres, parapets, polvorins, rases, canals de comunicació, observatoris, llocs de comandaments, elements de resistència, magatzems, galeries subterrànies i tots els elements constructius relacionats amb l’arquitectura militar i de rereguarda de la Guerra Civil.
L’objectiu és facilitar que les persones interessades puguen accedir i contrastar tota aquesta informació centralitzada en l’espai virtual. El projecte compta amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic Valencià, la Universitat Politècnica de València i la Direcció General de Tecnologies de la Informació i Comunicació de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic.
Per al conseller Vicent Marzà “aquest web contribueix a la recuperació de la memòria patrimonial d’un episodi clau de la nostra història. És una eina que centralitza informació dispersa fins ara i que s’anirà ampliant” i ha afegit “el millor antídot per lluitar contra el totalitarisme és facilitar a la ciutadania la informació sobre el nostre passat i aquest web ho fa possible tant des del punt de vista pedagògic, com des del punt de vista de recuperació patrimonial. És, a més, un element de treball molt pràctic perquè l’utilitzen les persones expertes a l’hora d’abordar estudis sobre el tema”.
A més, durant els pròxims mesos es faran presentacions d’aquesta nova eina als col·lectius de recuperació de la memòria històrica de les comarques d’Alacant, Castelló i València.
La informació que conté el web
Ara mateix disposa d’informació de 1.066 béns patrimonials de la Guerra Civil al llarg del nostre territori. S’hi poden trobar 453 fitxes de les comarques d’Alacant, 433 de les de Castelló i 180 de València.
Hi ha béns sobre els quals es disposa d’informació suficient i homogènia sobre la seua situació, georeferenciació, tipologia, estat d’inventari, descripció, documentació gràfica i fonts d’informació.
En aquest sentit, s’ofereix un mapa interactiu en què es pot visualitzar la ubicació de cada espai i en què es pot desplegar una fitxa d’informació. En la fitxa figuren la denominació del bé, la situació i les coordenades UTM, la localització, si el bé està inventariat o no, la seua classificació, la informació gràfica, la descripció i fonts d’informació.
En aquest mapa es pot garbellar per categoria de bé patrimonial (centres culturals o polítics, defensa activa, defensa passiva, espais de detenció, fàbriques d’armament i munició, infraestructures logístiques, obra civil o sanitat civil i militar), o bé mostrar-ne aquells que disposen d’una fitxa d’informació completa.
Un espai web participatiu i ampliable
Una de les característiques més destacades del web és el seu vessant participatiu. Té una secció en què es convida les corporacions municipals, els investigadors, les entitats cíviques i la ciutadania en general a col·laborar a través d’una fitxa que cal omplir i enviar, per a valorar-la, a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.
L’inventari que està disponible al web del Patrimoni Valencià de la Guerra Civil és el fruit d’un treball d’identificació, localització i descripció documental i gràfica que es va iniciar en 2017, una vegada aprovada la Llei 9/2017, de 7 d’abril de modificació de la Llei 4/1998 de Patrimoni Cultural Valencià per la qual els elements que componen el patrimoni històric i arqueològic civil i militar de la Guerra Civil adquireixen la consideració de béns de rellevància local.