Vila-real tanca 2018 amb 8,2 milions de romanents i destinarà 1,5 als projectes de millora industrial d’IVACE evitant un crèdit

957

Benlloch celebra que la gestió de l’equip de govern de Vila-real permet rebaixar l’endeutament 14 punts en huit anys i que se situa en el 60%. 2,2 milions que aniran directament als proveïdors de l’exerici passat que encara no han cobrat i altres 2,2 per a inversions pendents de l’any passat com Herarbo, la rotonda del Cedre, de l’avinguda d’Alemanya amb Sant Manuel o el tram de vorera de l’avinguda de Castelló i altres dos a despesa corrent de les regidories 

Actualitat Diària/S.N.

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha donat compte hui de la liquidació del pressupost definitiva de 2018 i ha confirmat, com va expressar fa unes setmanes, que no serà necessari demanar un préstec per a assumir 1,5 milions d’euros de part dels projectes de reindustrialització de l’IVACE. I és que, el primer edil ha manifestat que “gràcies a la gestió de l’equip de govern l‘endeutament de les arques municipals ha passat d’un 74% en 2011 a un 60% a l’actualitat i 8,2 milions de romanents, que és el resultat de les despeses consignades que s’han gastat i les que no. “Quan acaba l’any es fan comptes i mirem el que s’ha gastat i el que no”, explica Benlloch, qui recorda que “el pressupost anterior es va aprovar a meitat d’any i, després de la seua entrada en vigor, només va funcionar uns mesos, per la qual cosa van quedar alguns projectes en el tinter. Per tant, no sobra res, simplement són quantitats que s’han de reassignar per a poder portar endavant aquestes propostes en 2019”, indica.

01-03-2019 AlcaldeEl primer edil manifesta que després de la liquidació definitiva, el primer que s’ha de fer és descomptar d’aquests 8,2 milions la quantitat corresponent a despeses i serveis que s’han prestat a la fi de 2018 i que, per la burocràcia i el procediment que segueix l’aprovació de factures, que encara no s’han pogut abonar. A aquest apartat es destinaran 2,2 milions dels 8,2, que aniran directament als proveïdors. “És per exemple el cas de factures de la Fira Destaca, que va traure a coalició la posició en el ple, i que han de passar un procés de revisió, firma i remissió a Tresoseria que tarda i per tant, és lògic que un esdeveniment que es va celebrar en novembre, tenint en compte el moment en el qual es va presentar la nota, a data del 31 de desembre no s’haja pagat”, detalla.

No obstant això, Benlloch ha assenyalat que “també hi ha hagut expedients que no hem tingut temps d’executar per haver aprovat tard el pressupost, a causa de l’herència urbanística del PP, que ens va portar a pagar, només en 2018 uns 9,4 milions en sentències i empastres com el cas del Jardí de les Dominiques, el jardí Jaume I o un tram de l’avinguda França”. Entre aquests projectes es troben l’adequació de la rotonda del Cedre, de l’avinguda d’Alemanya amb Sant Manuel, el tram de vorera de l’avinguda de Castelló al costat de la rotonda de la fada, la remodelació de l’adoquí del carrer Doctor Font, l’obertura dels carrers d’Herarbo, que està a punt a falta de la firma de l’interventor, la remodelació de la Cambra Agrària, del parc de la Panderola  per a obtindre places de pàrquing , fins i tot, alguns pagaments d’expropiacions de la ronda Sud-oest a aquells propietaris que en el seu moment no van acceptar el que se’ls oferia i van acudir als tribunals, entre altres.“Hi ha una llista molt extensa d’expedients que no es van poder executar en l’exercici anterior i que passen a aquest. Per tant, hem hagut de fer una reserva i, descomptant l’import al qual ascendeix aquest llistat, que són 2,2 milions ens queden 3,8”, afirma.

carretera Onda 2Benlloch detalla que d’aquests 3,8 milions, es reserven 300.000 euros, que “no es tocaran fins a finals d’any, a l’espera que el nou Govern aclarisca si ha de ser per a pagar deute als bancs o els podem invertir en coses necessàries per a la ciutat”. D’aquesta manera, queden 3,5 milions disponibles. “Hem reservat 1,5 milions per a finançar la primera fase dels projectes de millora dels polígons industrials de l’IVACE, que especifica que són els ajuntaments els qui han d’avançar els diners. Així, no caldrà demanar cap préstec, el procès del qual engegat fa unes setmanes es paralitzarà i no endeutem més a la ciutat”, assegura Benlloch. Els dos milions restants es destinaran a despesa corrent i a ajustar partides, ja que “les regidories solen tindre el pressupost sempre molt ajustat”. A més, avança que entre les idees que tenen per a aquests dos milions estan retornar l’IBI als agricultors o crear l’alberg de transeünts de Càritas. “Quan entrem per primera vegada al govern en 2011, trobem un Ajuntament endeutat fins al punt de quasi ser intervingut”, apunta, “gràcies a la bona gestió d’aquest equip, hem reduït els valors en 14 punts i podem estar tranquils, perquè a més de reduir l’endeutament hem multiplicat per 10 les infraestructures esportives, les ajudes a entitats socials i hem donat solució a molts dels empastres que ens van deixar”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací