Royo destaca que 2019 ha de ser l’any del ‘Bon tracte’ i per això es vol engegar una Escola, a més de potenciar la campanya ‘Trencar el silenci’ pels bons resultats que ha tingut La regidora destaca que el Pacte contra la Violència de Gènere té com a principals objectius trencar el silenci, millorar la resposta a les víctimes i reforçar l’assistència a aquestes i anuncia que es vol potenciar la campanya ‘Trencar el silenci’ pels bons resultats que ha tingut
Actualitat Diària/S.N.
La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vila-real, Rosario Royo, ha fet hui balanç de les actuacions de l’àrea de cara al 2019 i ha destacat el paper del Pacte Estatal contra la violència de Gènere i l”’interés de l’actual Govern” per a acabar amb aquesta xacra, al torn que ha lamentat “com alguns partits estan desvirtuant i llevant importància al moviment feminista, perdre tots els drets assolits és molt fàcil, però recuperar-los no ho és tant”, així que demane a la ciutadania que es deixe influenciar per manipulacions respecte a la violència de gènere i el feminisme, ha assenyalat. L’edil ha anunciat que el Govern central ha concedit una ajuda de 25.844 euros i que la programació de l’àrea de 2019 tindrà com a ‘Pel bon tracte’.
Royo recorda que Pacte contra la Violència de Gènere té com a principals objectius trencar el silenci, millorar la resposta a les víctimes i reforçar l’assistència a aquestes. “L’Ajuntament va assumir algunes competències en el mes d’agost per a la promoció de la igualtat junt a les entitats locals i hem rebut del Govern una subvenció de 25.844 euros que sumarà al pressupost de 2019 i que s’haurà d’invertir abans del 31 de juny en despesa corrent, que no en inversions, per això ens anem a reunir amb el teixit associatiu local per a traçar les iniciatives a implementar”, apunta. En aquest sentit, destaquen les campanyes de sensibilització i prevenció, “ja que la gent ha d’adonar-se’n que és un problema real i molt present”. Així és on entren en joc iniciatives com ‘Trencar el silenci’, recentment presentada i posada en marxa, i en la qual col·laboren els comerços de la ciutat que ofereixen als clients un fullet informatiu sobre les eines a l’abast de la víctima disponible als aparadors perquè els veïns s’informen. La campanya està tenint una molt bona acollida i la Regidoria vol potenciar-la. “Volem que la ciutadania siga més conscient del què passa al seu voltant, dels xicotets comportaments en les relacions als quals no es dóna importància i que poden arrossegar situacions greus, per tant ha de prendre la seua part de responsabilitat”, indica.
Les campanyes d’educació van a continuar sent prioritàries per a la Regidoria en 2019. “La implicació dels centres educatius i el seu professorat és fonamental i continuarem formant als escolars”, afirma. La visibilització dels micromasclismes també prendrà el seu espai enguany i s’incidirà en l’ús del llenguatge inclusiu. “La nostra tradició és patriarcal i masclista i això es reflecteix en la parla i les paraules que usem en detriment d’altres i viceversa”. I per últim, la visibilització del paper de la dona. “Al llarg de la història s’ha silenciat l’aportació i presència de les dones i hui són les que més participen en la societat civil i el seu treball ha de ser mostrat i posat en valor”, argumenta. Per últim ha destacat el lema del 2019, que serà ‘Pel bon tracte’. “Volem que aquesta idea ens definisca a Vila-real i a la resta de municipis. En aquesta línia, s’està preparant l’Escola del bon tracte i aviat hi haurà una reunió amb entitats com el Grup de dones de Vila-real, l’associació Andrea Carballo Claramonte o el col·lectiu LGTBI per a perfilar la programació de l’àrea. Recorda la incorporació de l’agent d’igualtat tan reivinidicada a la Casa de la Dona i confia a incorporar més personal a l’àrea.
Dades
La regidora ha detallat que un 12,5% dones de més 16 anys han patit violència de gènere, el que suposa 2,5 milions de dones. En el cas de fills i filles, el 64% han presenciat episodis de violència en l’entorn domèstic. “A pesar que hi ha dades molt negatives, també altres esperançadores i és que el 77,6% de les víctimes aconsegueixen eixir i un 45% han cercat l’ajuda d’entitats de la societat civil”, apunta.