Vila-real investigarà l’autoria de l’abandó de voluminosos a la via pública en la seua nova campanya amb Fobesa

979

La iniciativa inclou accions informatives i una intensificació de l’actuació policial. La concessionària de la recollida de residus, Fobesa, repartirà més de 20.000 tríptics i habilitarà un servei de controlador ambiental que precintarà els estris, i ha posat en marxa un servei pilot de sensors al barri del Pilar per a optimitzar la recollida i detectar incompliments d’horari

Actualitat Diària/S.N.

Vila-real declara la guerra a l’abandó de voluminosos a la via pública després de la proliferació amb la fi de les festes d’un gran nombre d’objectes d’aquest tipus als carrers de la ciutat, sobretot al costat dels contenidors. De mà de l’empresa concessionària de la recollida de brosses dels contenidors i la neteja de la via pública, Fobesa, l’Ajuntament ha engegat la seua nova campanya informativa amb l’objectiu d’evitar l’abocament d’aquests residus que tant danyen la imatge de la ciutat.

El regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde, la regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez, i el director de l’àrea de Medi Ambient de Fobesa, Javier Bartolomé, han explicat la bateria de mesures d’aquesta nova iniciativa dins de ‘Vila-real + neta’ i han donat compte de les últimes dades de recollida amb avís i sense avís que evidencien que la ciutadania no està conscienciada o no coneix aquest servei gratuït.

VILA-REAL CAMPANYA VOLUMINOSOS 1

Javier Bartolomé ha recordat la posada en marxa del servei de recollida a domicili de voluminosos per a la seua millor gestió. “És gratuït i només cal cridar al 964 53 67 61 i per l’altra està la possibilitat de traslladar els objectes de gran dimensió a l’ecoparc que està al costat de la ciutat esportiva Pamesa, obert cada dia de la setmana a excepció del dilluns i que tampoc té cap cost”. Lamenta que no tota la ciutadania faça ús d’aquest servei i opte per deixar els mobles i electrodomèstics al carrer, just al costat dels contenidors, “amb la mala imatge que ofereix”.

Bartolomé ha detallat que durant 2018, es van realitzar 6.256 recollides per part de l’empresa Fobesa, de les quals només el 37% (2314) van ser amb el corresponent avís, mentre que el 63% (3951) dels casos van ser abocaments incontrolats, en total, 862.000 quilos tractats. Pel que fa a 2019, fins al 30 d’agost, es van realitzar 5.421 recollides, de les quals només el 36% (1965) van ser amb el corresponent avís, mentre que el 64% (3556). Les dades arrosseguen que hi ha una tendència a l’alça dels voluminosos i poda al carrer, ja que la recollida s’ha incrementat un 6,79% respecte al mateix període del passat any.

Així, per a atallar aquesta problemàtica, la campanya informativa consistirà en el repartiment de 20.000 tríptics amb informació sobre el servei de recollida, l’ecoparc i també un recordatori de les hores en les quals es pot dipositar el fem orgànic als contenidors, de 20.00 a 23.00. “És altre dels grans problemes als quals ens enfrontem, l’incompliment de l’ordenança pel que fa al dipòsit del fem ordinari, el que genera problemes de salubritat i distorsions en la recollida”, apunta. En aquest sentit, el 40% dels contenidors de fem de la ciutat ja tenen un cartell informatiu amb aquesta informació i en el que queda de mes arribarà al cent per cent. 

WhatsApp Image 2019-09-17 at 15.47.31

En segon lloc, un controlador ambiental de l’empresa Fobesa realitzarà tasques de vigilància i control per diferents zones de la ciutat, per a detectar els punts més sensibles i prolífics pel que fa a les males pràctiques, de dilluns a dissabte. Quan es detecten estris abandonats, els operaris de Fobesa “procediran a precintar aquests voluminosos i es donarà un període de temps abans de recollir-los perquè els responsables municipals puguen intentar localitzar als autors de l’abocament”, assenyala el director general de l’empresa.

El regidor de Serveis Públics ha insistit que “farem un esforç important per a donar informació però després d’això només quedarà l’acció sancionadora”. Així mateix, Valverde ha lamentat la imatge de “brutícia” que genera l’abandó de voluminosos en la via pública, a més que “suposa un sobreesforç per a les empreses de recollida de residus i neteja” i un contratemps important quan es depositen al costat dels contenidors de recollida de residus perquè “dificulta les labors dels camions de recollida”. Per això, en aquesta nova campanya es farà especial incidència a recordar la prohibició de depositar aquests estris al costat dels contenidors. Recorda que Vila-real destina 1,7 milions al servei de recollida de fem i un a la neteja viària. “És una dotació molt elevada però en aquests moments amb l’aprovació del Pla de gestió de Residus de la Generalitat, s’obri un nou context, en el qual Vila-real hauria de tindre fins a quatre controladors ambientals, per tant és absolutament necessària un nou contracte que s’adeqüe a les necessitats actuals de la ciutat i basat sobretot en criteris d’eficiència, ja que s’ha demostrat que no és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta”.

A partir d’aqueix moment, actuarà la Policia Local amb “contundència”, segons ha avançat la regidora de Seguretat Ciutadana perquè “les accions que no siguen cíviques s’han de sancionar”. Silvia Gómez ha fet una trucada la col·laboració ciutadana i ha recordat que l’Ordenança de Convivència Ciutadana contempla sancions de fins a 3.000 euros quan es tracta d’infraccions molt greus. “Serem contundents i estem també estudiant mesures específiques per als problemes que es generen en festes, amb l’abandó de voluminosos i la brutícia en algunes penyes, que si es repeteixen, podria arribar a suposar la impossibilitat de conformar-se com a casal en els pròxims festejos”, ha recalcat Gómez. L’edil reconeix que Vila-real + neta no ha donat els fruits esperats i assegura que la Comissió de Convivència de Ciutadana també ha abordat aquest tema i s’estan estudiant altres iniciatives”.

Prova pilot al barri del Pilar: sensors en els contenidors

Fobesa ha implantat en el barri del Pilar un programa pilot basat en mig centenar de sensors en els contenidors, tant de fem com en els de reciclatge. “Així podem optimitzar el servei de recollida, ja que hi ha materials que necessiten una freqüència de recollida major o menor, en el cas del vidre, el paper i els envasos, i guanyar en eficiència i efectivitat, ja que es reordenarien les rutes de recollida i s’evitarien els desbordaments. I per altra banda, la detecció, en el cas del fem orgànic, en quin moment del dia són més nombroses les actuacions incíviques pel que fa a l’incompliment de l’horari”, conclou Javier Bartolomé.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací