Vila-real instal·la 30 plaques solars que faran funcionar amb energia neta la meitat de la flota municipal de vehicles elèctrics

1331

La Regidoria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic assumeix l’adquisició dels panells per 18.000 euros que s’han instal·lat en el sostre de Serveis Públics i que suposen una nova aposta per les energies renovables. El sistema és l’autoconsum en xarxa, amb plaques solars i es pretén fer una inversió similar per a altra trentena, amb el que cobriríem el 100% de les necessitats de l’Ajuntament

Actualitat Diària/S.N.

L’Ajuntament de Vila-real, en una nova aposta per les energies renovables, ha invertit, a través de la Regidoria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, 18.000 euros en la instal·lació de 30 plaques solars, que porten aproximadament un mes servint energia fotovoltaica a Serveis Públics. Es tracta d’una iniciativa pionera que ha comptat amb l’impuls i col·laboració de dues àrees que té com a fi principal l’estalvi energètic, la preservació del medi ambient i la salut. Així ho han anunciat els responsables de totes dues regidories, Josep Pasqual Sancho i Francisco Valverde, que han explicat que es tracta d’un projecte conjunt que va aparellat a la recent adquisició de 31 vehicles 100% elèctrics, la qual cosa converteix a Vila-real en la primera ciutat de la Comunitat Valenciana a comptar amb tota la flota de vehicles municipals alimentada per energies netes.

12-03-2019 Plaques solars“Hem decidit que la millor opció era l’autoconsum en xarxa, amb plaques solars que s’han instal·lat en el sostre de Serveis Públics, que funcionen mentre hi ha llum solar i pren del subministrament corrent si no hi ha sol, i quan aquesta s’acaba ho fan amb energia de la xarxa convencional, el que ens permet que tota l’energia obtinguda es gasta”, explica Sancho, qui afirma que “també hi havia una altra opció, l’autoconsum aïllat, en la qual s’utilitzen bateries, però en el nostre cas resulta més econòmic aquesta alternativa, que a més és menys contaminant”.

A més, l’edil indica que cada placa de les 30 té 330 watts i ocupen uns 60 metres de manera que es cobreix una gran part de la demanda elèctrica, no solament dels vehicles que es recarreguen habitualment, sinó també de l’edifici en si. “Aquesta instal·lació s’ha fet amb criteris de proximitat, contractant empreses de la zona, com Heliotec, premiada a nivell Europeu, garantint la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient”, afig, al mateix temps que anuncia que “una vegada comprovem el funcionament a més llarg termini, valorarem fer una inversió similar per a altres 30 plaques, amb el que cobriríem el 100% de les necessitats dels vehicles municipals”. Afig que Vila-real ja es troba immersa en un canvi de paradigma amb la transició cap a la descarbonització”.

La inversió de 18.000 euros en plaques solars s’amortitza en uns huit o nou anys i tenen una vida útil de 25 anys, com a mínim

12-03-2019 Plaques solars 1 (1)

Per part seua, Valverde recorda que “en 2015 apostem pels vehicles elèctrics i vam fer un estudi pilot amb quatre cotxes que, en quatre anys, ens han demostrat que no tenen cap punt feble perquè fa a l’autonomia, ja que un vehicle municipal no fa més de vint km al dia i un cotxe d’aquesta natura té una autonomia de 150, aleshores es va demostrar que és més que suficient per al treball diari dels nostres serveis municipals”. Així, explica que “quan vam acabar el rènting el vam tindre clar: tots els vehicles anaven a ser 100% elèctrics, el qual significava emissions contaminants i sorolls zero, per tant des de les institucions públiques devíem ser els primers a obrir camí perquè els nostres veïns comproven que no és ciència-ficció, ja que comproven dia a dia, com funcionen a nivell municipal i com són més sostenible encara si cap perquè funcionen amb l’energia més neta que tenim que és el sol”.

 A més, destaca que la inversió de 18.000 euros en plaques solars s’amortitza en uns huit o nou anys i tenen una vida útil de 25 anys, com a mínim. Cada una produirà uns 15.000 kW, el que permetrà carregar al cent per cent un cotxe. “Per tant, els nostres cotxes, que tenen una autonomia de 300 km i que fan 20 al dia, amb els 15.000 podrem cobrir les necessitats de la meitat de la flota. “Si tot funciona segons el que es preveu –i estem veient que la resposta està sent perfecta- no tindrem cap problema a adquirir 30 panells més en un pròxim exercici pressupostari, ja que tot són avantatges: mentre un vehicle de gasolina gasta 10 euros a fer 100 quilòmetres, un elèctric gasta un euro”. “Si arribem a 60, tots funcionaran amb energia solar”.

Sancho, així mateix, afig que “a banda dels càlculs econòmics, que com tota Administració pública, hem de fer, de vegades cal mirar més enllà. No tot és pensar en els diners, sinó en la salut de les persones i amb aquesta opció estalviem al medi ambient molta contaminació”. “Esperem que els veïns comprenguen per què fem aquesta inversió, ja que és un benefici per a tots”, indica.

Valverde, per la seua banda, corrobora aquesta teoria: “quants diners costa que la gent no respire fum cada dia?”, es pregunta. “Tot i que es desconeix el cost en hospitals, però sabem que des de l’Administració hem d’obrir el camí i posar en valor al cotxe elèctric i els seus beneficis perquè a poc a poc la gent s’anime a canviar”, conclou.

Futures estacions de recàrrega

Valverde insisteix en el bon funcionament del servei des que es va posar en marxa fa un mes, ja que no s’ha registrat cap incidència. “Els cotxes es carreguen durant la nit en molts casos i els sis punts semi ràpids, que necessiten entre tres o quatre hores per a omplir el cent per cent de la bateria del vehicle que es troben a Serveis Públics funcionen correctament, per tant habilitarem més, no tan sols per als vehicles municipals, sinó també al servei de la ciutadania, al voltant de l’Ajuntament i en el pàrquing perquè estem convençuts que és el futur immediat i des de les administracions hem de posar totes les ferramentes i facilitats, també pel que fa a nivell tributari, per a promoció dels vehicles elèctrics”, conclou.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací