Benlloch i Roig aclareixen que afecta el forjat sanitari del subsòl de l’edifici de primària ubicat i que en cap moment ha sigut un risc per a l’alumnat, ja que no és una alteració amb fractura imminent. Asseguren que el nou centre s’incorpora al Pla Edificant i ocuparà la parcel·la actual però podria estar en la mateixa ubicació i orientació o en altres diferents
Actualitat Diària/S.N.
Tres dies després de donar-se a conèixer el problema d’aluminosi que amenaça la integritat del CEIP Escultor Ortells, hui l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha comparegut davant els mitjans de comunicació junt amb el director territorial d’Educació, Robert Roig, per a explicar la situació del centre educatiu, on les obres d’emergència per a donar solució al problema i com a mesura preventiva ja estan en marxa des del mateix dimarts, dia en què va saltar la notícia als mitjans de comunicació i la conseqüent alarma social. La roda de premsa ha tingut lloc després de mantindre una reunió amb la direcció del centre i representants de l’AMPA.
En primer lloc l’alcalde ha volgut aclarir que en cap moment la integritat física del l’alumnat ha estat en perill, ja que no era amb fractura imminent i ha manifestat que encara que la paraula “aluminosi genera sempre una gran alarma social pes dramàtics episodis viscuts a la ciutat, però en aquesta ocasió es tracta d’un cas de ciment aluminós, que és una adulteració d’un ciment que es va utilitzar molt en la construcció en els anys 70, i una una xicoteta afecció d’aluminosi que ha afectat el forjat sanitari, una zona d’un 1,15 m² de diàmetre que el subsòl de l’edifici de primària, i no a l’estructura ni a les bigues de l’immoble”, i afegeix que no s’ha detectat abans perquè no és una zona accessible i no s’ha manifestat de cap manera.
José Benlloch ha assegurat que és el cap arquitecte de la Conselleria d’Educació, Alfonso Serra, qui va alertar en el transcurs d’unes obres de menor envergadura per a la reparació de filtracions que afecten la zona de la cuina del centre i la casa del conserge, del possible cas d’aluminosi. “Casualment, ja estava consignada una inversió de 40.000 euros per a donar situació per part de Conselleria, ja que l’ajuntament no podia assumir-ho i dins del protocol, l’arquitecte en una visita realitzada el divendres passat va tindre la sospita i, aleshores van realitzar unes prospeccions i el dilluns es va confirmar el resultat amb un informe”, ha recordat.
Robert Roig per la seua banda, assegura que la Conselleria ha actuat amb la diligència més gran possible i que en cinc dies naturals es va donar solució a la problemàtica. “El dimarts van dictar un decret d’urgència per a poder escometre les obres que donen una solució tècnica a la detecció de ciment aluminós en el forjat sanitari de l’edició; una solució que tant els tècnics de la Conselleria com els de l’Ajuntament avalen com a absolutament segura i eficaç. “Vam buscar l’empresa que millor podia escometre els treballs, que és Vijosa Construcciones S.L., i el mateix dimarts ja estaven mans en l’obra, en ple més d’agost i amb mig país paralitzat, però en la seua responsabilitat s’han compromés a treballar fins i tot els festius per a finalitzar l’actuació, valorada en 440.000 euros, abans del dia 2 de setembre, que és quan s’incorporarà el professorat, garantint d’aquesta manera l’inici del curs escolar amb normalitat i seguretat.”, indica.
La solució tècnica adoptada ara consisteix en la injecció d’un formigó especial en el subsòl que reforça la zona i garanteix la seua solidesa. “És una solució absolutament segura i eficaç, que ja s’ha utilitzat en altres centres amb èxit”, valora el director territorial d’Educació.
Benlloch i Roig expliquen que la solució que s’ha adoptat és la millor -descartant-ne d’altres com l’ús d’aules prefabricades, que no haurien estat a temps per a l’inici de curs- i completament segura per als escolars. “Haguera suposat a més un trastorns i una reducció de l’espai de patí que no seria adequada per a l’alumnat del centre”. D’altra banda, Conselleria i Ajuntament coincideixen en la conveniència de construir un nou centre, aprofitant la línia d’ajudes del programa Edificant, donat que l’Escultor Ortells és un col·legi de 41 anys, amb altres problemes deguts a l’edat del centre. “Data de l’any 1978 i hi ha molt a renovar, com les finestres o el sistema de sanejament, aleshores la Generalitat s’ha compromés a incloure-la dins del Pla Edificant i nosaltres assumirem la delegació de competències pel que fa al projecte i la resta del procés”. Per altre lloc, Benlloch acalara que l’obra actual no és cap ‘xapusa’, sinó que és imprescindible per a garantir la seguretat de l’alumnat fins que es construïsca el nou centre, que ocuparà la parcel·la actual però podria estar en la mateixa ubicació i orientació o en altra diferent.
Responsabilitat i prudència
Tant l’alcalde com el director territorial han manifestat que s’ha intentat tractar el tema des de la perspectiva més seriosa i han agraït la “sensibilitat” de la directora i de les mares i pares del col·legi, . “La direcció del centre estava assabentada en tot moment i però fins que no hem tingut tota la informació damunt de la taula, fet que va ser possible el dimarts, no hem donat cap informació a la resta de la comunitat educativa, i just aquell dia vam posar-nos en contacte amb l’AMPA i també en les últimes hores, en les quals ens han traslladat tots els dubtes que els han sorgit, el més destacat dels quals ha sigut el perill al qual ha pogut estar sotmés l’alumnat sense saber-ho i els hem tranquil·litzat, ja que no era una alteració amb fractura imminent”, han manifestat.
Per últim, Benlloch ha lamentat el tractament del tema fet per l’oposició. “El PP ha demostrat una vegada més la seua irresponsabilitat i que no sap res de gestió. “És un tema molt sensible i hem facilitat la informació en el moment en el qual l’hem coneguda al cent per cent i amb responsabilitat i això res té a veure amb falta de transparència”, ha conclòs.