Vila-real garanteix el bus urbà gratuït durant l’estat d’alarma el qual ha passat de 900 usuaris diaris a 18

626

Actualitat Diària

L’Ajuntament de Vila-real garanteix el transport urbà també durant l’estat d’alarma per la Covid-19 mantenint actiu l’autobús urbà gratuït Groguet, en compliment de la legislació que obliga als municipis de més de 50.000 habitants a prestar aquest servei; un transport urbà que s’ha adaptat a la situació d’emergència sanitària, amb mesures de prevenció, reduint l’aforament de passatgers, i ajustant línies i expedicions intentant assegurar la màxima cobertura en el nucli urbà i sobretot la connexió amb l’Hospital de la Plana. Des de l’inici de la situació d’estat d’alarma s’ha evidenciat la reducció en la xifra d’usuaris diaris, per la paralització d’activitats econòmiques no essencials, l’extensió del teletreball i el necessari confinament de la població, però, segons remarca l’alcalde, José Benlloch, “es tracta d’un servei públic, competència de l’Ajuntament, que hem de continuar prestant perquè així ho estableix l’article 26 de la Llei Reguladora de Bases de Règim Local, que assenyala com a obligatòria la prestació del servei de transport urbà en els municipis de més de 50.000 habitants”.

Així, des del decret de l’estat d’alarma s’han pres una sèrie de mesures com la reducció d’expedicions o la limitació de l’aforament en els vehicles, passant d’un màxim de 80 passatgers a un màxim de només 15 passatgers, per prevenció sanitària. El dia 1 d’abril va entrar en vigor l’última adaptació dels itineraris i expedicions diàries, eliminant temporalment la línia 2 i quedant establida una única línia adaptada per a intentar donar cobertura a tota la ciutat i amb parada final a l’Hospital de la Plana. A més, s’han reduït les expedicions a un total de 16 viatges diaris (8 els diumenges), enfront dels 37 viatges diaris que es realitzaven abans de la crisi sanitària. També s’han reforçat les mesures d’higiene i protecció tant de passatgers com de conductors, tot amb l’objectiu de previndre possibles contagis.

Quant als usuaris, segons les dades facilitades per l’empresa concessionària, les mesures de l’estat d’alarma han provocat una baixada en la xifra de passatgers. Així, mentre dues setmanes abans de l’entrada en vigor d’aquest decret les dues línies de l’autobús Groguet sumaven prop de 900 usuaris al dia, la mitjana de passatgers diaris va baixar a només 81 persones durant la primera setmana d’estat d’alarma. La segona setmana la mitjana es va situar en 42 passatgers diaris; en la tercera setmana es van comptabilitzar una mitjana de 56 usuaris al dia; mentre que, finalment, durant la setmana passada la xifra va caure fins als 18 passatgers diaris. Així mateix, els diumenges, segons les dades de l’empresa, l’ús encara és menor, registrant-se a penes una desena d’usuaris.

Amb tot, Benlloch insisteix que que “es tracta d’un servei públic que hem de continuar prestant perquè així ho estableix la llei”. Segons la informació facilitada per l’empresa concessionària, els veïns i veïnes que utilitzen l’autobús urbà el fan principalment per a desplaçar-se a l’Hospital de la Plana o per a acostar-se al centre de la ciutat per a adquirir productes de primera necessitat als comerços o per alguna causa justificada.

 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací