Xus Madrigal, anuncia la decisió del govern local d’abandonar el Consorci, atés el canvi de conjuntura i assegura que la ciutat ha optat per la innovació, l’aliança amb la societat civil i l’el teixit empresarial local però no tanca la porta la col·laboració. A més assegura que la competència de l’ocupació és de la Generalitat i lamenta que s’ha passat de 21 pobles a deu
Actualitat Diària
L’Ajuntament de Vila-real anuncia que deixarà de formar part del Consorci gestor del Pacte territorial per l’ocupació dels municipis ceràmics i la seua àrea d’influència (Pacte de la Ceràmica). El regidor d’Economia, Xus Madrigal, ha donat a conéixer aquest matí la decisió del govern municipal d’eixir de l’organisme, en considerar que els canvis de conjuntura i el “fracàs” del Pacte des de la seua creació en 2011 no justifiquen continuar destinant els 40.000 euros que aporta cada any la ciutat. “Podem gestionar de manera més eficaç eixos recursos, tenint en compte, a més, que molts dels serveis que ofereix el Pacte ja s’ofereixen també per diferents entitats i organismes presents a Vila-real”, agrega Madrigal.
El Consell del Pacte de Ceràmica es constituirà el dia 29 de juliol i com que Vila-real deixarà de formar part de l’ens, no acudirà a la sessió. “Va nàixer l’any 2011, per a fer front a una situació de greu crisi econòmica, amb l’objectiu de buscar solucions globals al problema de la destrucció d’ocupació i l’atur, que va arribar a la nostra ciutat al 26% i a unes 6.500 persones. Afortunadament, eixa situació no té ja res a veure amb l’actual: en aquests vuit anys, Vila-real ha sigut capaç de crear un model econòmic propi i diferenciat; un model de col·laboració amb les empreses locals i aposta per la innovació, que compta amb entitats com Ucovi, Globalis, Efecte Vila-real, la Cambra de Comerç, les dues càtedres de l’UJI o la pròpia Regidoria d’Economia, que ja estan prestant els serveis que pot oferir el Pacte, com pot ser la informació a emprenedors”, detalla el responsable d’Economia. Aquest model, amb una inversió de 4,5 milions d’euros en plans d’ocupació en un any, ha col·locat la ciutat com el municipi de la Comunitat amb menys atur 11 mesos consecutius. “Vila-real ha estat ahí aquests anys, col·laborant i aportant, com a ciutat solidària que som, però els beneficis obtinguts han sigut mínims o nuls. Per això, veiem que ha arribat el moment d’eixir del Pacte de la Ceràmica i gestionar amb major eficàcia l’aportació anual de 40.000 euros”, agrega.
Ha passat de 21 pobles a deu
Vila-real és, de fet, el municipi amb major aportació al Pacte de la Ceràmica. Referent a això, Madrigal recorda que la Generalitat Valenciana –“l’Administració que té les competències efectives en matèria d’ocupació”, puntualitza- ha anat reduint la seua aportació des dels 150.000 euros inicials als 54.000 euros d’enguany, Borriana atorga 30.000 euros, Onda 20.000 i l’Alcora, 5.000 Una altra dada que demostra el “fracàs” de l’organisme és la seua composició: dels 21 municipis que van formar part del Consorci en els seus inicis s’ha passat a 10 en l’actualitat. “Això és un reflex que el model del Pacte està fracassat i, encara que Vila-real sempre estarà disposada a col·laborar en tot allò que supose lluitar contra l’objectiu comú que és acabar amb l’atur, aquest organisme no s’ha demostrat un instrument eficaç”, argumenta. Per última, l’Ajuntament assumirà els 40.000 euros d’enguany, com consta en els estatuts, i la dotació s’inclou en el pressupost d’enguany, però en 2020 deixarà de fer-se.