Encreuament d’acusacions i ‘vendettas’ a l’Ajuntament de Castelló, el PSOE demana el cap de Pérez Macián

825

La publicació d’un mitjà de comunicació sobre l’operació Púnica, deslliga un nou caos que ara afecta al PP 

La publicació del contingut d’un ‘hipotètic’ informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil sobre l’Operació Púnica a Castelló ha deslligat un encreuament d’acusacions i ‘vendettas’ a l’Ajuntament. L’alcaldessa ha cridat a la responsabilitat, però la seua ‘mà dreta’, Patrícia Porta ja ha demanat el cap del regidor del PP, Juan José Pérez Macián, malgrat reconéixer que desconeix l’informe. El PP espera a conéixer l’informe.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

La situació política dins de l’Ajuntament de Castelló s’ha tornat caòtica per moments i aspira a ser-ho encara més en els últims mesos de legislatura. L’encreuament d’acusacions entre uns i altres grups s’ha transformat en una ‘vendetta’ que ara vol cobrar-se el cap del regidor del PP, Juan José Pérez Macián.
La història, l’última, esclatava en la nit del dimarts, quan es filtrava a fonts del PSOE, que un grup de comunicació anava a publicar hui ‘una cosa molt grossa’ que tenia a veure amb un informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) sobre la denominada Operació Púnica, i que afectava a Castelló.
A partir d’aqueix moment, la roda va començar a donar voltes. Hui, la informació publicada pels mitjans escrits i radiofònics d’aqueix grup, al·ludien al citat informe de la UCO, en el qual, segons citaven, estarien assenyalats l’ex alcalde Alfonso Bataller i l’actual regidor del PP, Juan José Pérez Macián, com a integrants d’una trama que pretenia ‘maquillar’ la imatge del llavors candidat a l’alcaldia del PP, amb finalitats polítics, en l’operació Púnica.
Siga com siga, i una vegada airejat aqueix contingut, la veritat és que ni el PP ni el PSOE, per no parlar de Compromís o dels altres grups municipals, ningú coneixia el contingut de l’informe, ni havia vist el document.
No obstant això, aprofitant que l’alcaldessa participava en un acte de Gastronomia i comerç, els mitjans han preguntat i la regidor portaveu adjunta del Grup Socialista, Patrícia Porta, s’ha afanyat a assenyalar, que el seu grup, el PSOE anava a demanar explicacions i responsabilitats a Pérez Macián, i no solament això, sinó que estaven disposats a sol·licitar la seua compareixença en la Comissió de bon Govern perquè se li aplicara també el Codi de bon Govern…
Per part seua, l’alcaldessa ha quedat perfectament. “Per damunt dels polítics i les persones està la ciutat i l’Ajuntament”.
Immediatament es demanaven explicacions al Grup Municipal Popular i al regidor al·ludit, Juan José Pérez Macián que, si que havien llegit el periòdic, però que no tenien coneixement ni de l’informe de la UCO per a l’Audiència Nacional, ni notificació alguna que els afectara. Posteriorment arribaven els comunicats oficials, el del PSOE, demanant el cap de Macián, el del PP, que assenyala que tot és una cortina de fum, i el de Compromís, que s’ha unit a les crítiques, i sense tindre tampoc l’informe, ja han assenyalat a Pérez Macián com l’origen de tots els mals “lligat sistemàticament a la corrupció”.
Est ha sigut, de forma més o menys cronològica, el relat dels fets. Arribats ací sembla rellevant aclarir alguns aspectes.
Operació Púnica Què és?
Es va denominar operació Púnica a l’operatiu iniciat per la Guàrdia Civil, a instàncies de l’Audiència Nacional, per una trama de corrupció, que hauria adjudicat serveis públics per valor de 250 milions d’euros en dos anys a canvi de pagaments i comissions il·legals. La guàrdia Civil va detindre el 27 d’octubre de 2014 a 51 polítics, edils, funcionaris i empresaris, de PP, PSOE i fins i tot d’IU. A conseqüència d’aqueixa investigació van ser investigats més de 90 ajuntaments.
Una de les branques de l’operació Púnica, se centrava en l’oferta de serveis de publicitat i imatge, a través de mitjans informàtics controlats per les empreses investigades.
Entre els detinguts, com a presumpte capitost de la trama es trobava Alejandro de Pedro Llorca, consultor i empresari amb residència a València.
Tal com va publicar Castelló Informació el 9 de juny de 2015, aquesta persona seria titular de diverses empreses des de les quals assessorava en matèria d’imatge i noves tecnologies. Entre les seues operacions, la creació de nombrosos diaris digitals repartits en tot el país, que funcionen de forma automàtica mitjançant la redifusió dels comunicats i notes de premsa que arriben a la seua estructura.
D’aquesta manera, entre altres coses, es podia garantir una ‘repercussió mediàtica’ de les notícies que interessava publicar. Paral·lelament i sobre la base d’aqueixa repercussió, el mitjà es finançava amb les insercions de publicitat, ‘intencionades o no’ d’ajuntaments i institucions.
El cas d’Alejandro de Pedro Llorca, va anar molt més comentat en la Comunitat Valenciana, perquè se li atribuïa també l’assessorament en imatge i noves tecnologies a polítics, als quals es gestionava la seua imatge, perfil web, portal d’internet. Però també, s’hauria indicat, la realització de pràctiques no honestes en organitzar no solament la bona imatge dels seus clients, sinó també a provocar campanyes en internet contra els opositors dels seus clients.
Una vegada descoberta la trama, tots els ajuntaments que van estar en contacte amb la societat i les empresa investigades, o que hagueren contractat publicitat amb aquesta societat, van passar a situar-se en l’ull de l’huracà, i per tant, van ser investigats per la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.
Operació Púnica a Castelló
En el que concerneix a Castelló, la Guàrdia Civil va detectar que l’Ajuntament de Castelló havia contractat dues publicitats en un diari digital gestionat per l’editorial Madiva. Amb aquestes dades, el dimarts, 9 de juny de 2015, agents de la Guàrdia Civil es van personar a l’Ajuntament de Castelló per a investigar la presumpta relació de l’encara alcalde Alfonso Bataller amb la trama Púnica, i a més, el primer edil de Castelló va haver d’acompanyar-los per a declarar en el la Comandància.
El Govern de l’Ajuntament de Castelló va difondre llavors un comunicat en el qual indicava: “En relació a la presència de la Guàrdia Civil a l’Ajuntament de Castelló hui, aquesta obeeix a les investigacions que s’estan duent a terme en l’Audiència Nacional sobre l’empresa ‘Madiva Editorial’ el propietari de la qual va ser detingut en l’operació duta a terme el 27 d’octubre de 2014”.
“Aquesta empresa havia sigut contractada per l’Ajuntament en matèria d’inserció de publicitat, tal com ja es va informar el Ple Municipal i a través dels mitjans de comunicació. L’alcalde, en ser coneixedor d’aquests fets, va paralitzar el pagament d’aquestes factures de forma immediata. En data de hui el pagament d’aquestes factures segueix suspés”.
Les factures no es van pagar. El 13 de juny, Bataller va prendre possessió de la seua acta de regidor, i el 15 va renunciar com a membre de la Corporació.
Es va saber després que no hi havia imputació contra Bataller i mai fins ara es va tornar a saber més de l’operació Púnica de Castelló.
Segons el grup de comunicació que ha publicat el contingut de l’informe de l’UCO, la investigació hauria seguit avant, però fins al moment ni Bataller ni els seus regidors van tornar a ser cridats a declarar.
Després de la renúncia de Bataller, Begoña Carrasco va assumir el lideratge del Grup Popular a l’ajuntament, ja en l’oposició, amb Juan José Pérez com a portaveu adjunt.

Els conflictes judicials a l’Ajuntament de Castelló
Encara que aquesta legislatura semblava bastant més tranquil·la que l’anterior, els conflictes judicials han estat presents en tot moment, i per primera vegada s’ha aplicat el Codi de Bon Govern que va aprovar per unanimitat la Corporació anterior el 30 d’abril de 2015.
Amenaces de querelles i recursos contenciosos administratius presentats en el jutjat, hi ha hagut uns quants. Sobre la taula està la Banda Municipal, per la plaça del seu director, tant en el Tribunal del Contenciós Administratiu com en el Penal; la destitució del president de la Junta de Festes; querella per la restricció d’horaris i taules en la Muralla Liberal i a Tetuan, polèmica sobre Les Tavernes… i també està admés a tràmit el contenciós pel topònim sol en valencià, del nom de la ciutat.
Però els casos més assenyalats per la seua proximitat en el temps i en les rodes de premsa, són ‘La querella dels sobres’, que va interposar Juan José Pérez Macián, per una presumpta malversació de fons públics, que ha comportat la investigació judicial d’Ali Brancal; o el frau de factures de la Subdelegació del Govern de Castelló, que afecta al qual fóra titular d’aquesta administració, Toni Lorenzo.
Fins ara, no s’ha iniciat judici oral en cap dels casos citats i les diligències judicials segueixen el seu curs.
En el cas d’Ali Brancal, de Compromís, el procés judicial continua en marxa i en breu haurà de resoldre’s un dels recursos interposats per la defensa, contra l’acte de la jutge, que autoritzava a obrir els sobres presentats per l’acusació. Però en el polític, la que fora vice alcaldessa va haver de renunciar als seus càrrecs per l’aplicació del Codi de Bon Govern, forçada pels vots de PP i Ciutadans i l’abstenció del Grup Socialista en el ple del mes de desembre.
En el que afecta a Antonio Lorenzo, del Grup Socialista, el tinent d’alcalde presentava fa uns dies la seua renúncia a l’acta de regidor i a la de diputat provincial, després de ser coneixedor, que es veuria afectat per la investigació. Això succeïa divendres passat.
Ara, a penes uns dies després (no ha arribat a una setmana), després de la publicació del contingut de l’informe de l’UCO, el regidor del PP, Juan José Pérez Macián, és el que es troba en el punt de mira, i el PSOE exigeix el seu cap immediat.
Encreuament d’acusacions? ‘vendettas’?. La recta final de la legislatura no és apta per a cardiács.
Comunicats remesos
El Grup Popular afirma que és una cortina de fum i *deconoce el contingut de l’informe de l’UCO
“El Grup Municipal Popular, a la vista de les informacions aparegudes hui que afecten el portaveu adjunt, fa constar:
Estem davant una cortina de fum orquestrada pel PSPV i Compromís per a tapar els seus propis problemes amb la Justícia.
La setmana passada ja es va intentar per part dels partits que formen part del Govern municipal de l’Ajuntament de Castelló mesclar assumptes personals amb la seua activitat pública i el Codi de Bon Govern. Hui, estem davant un nou intent per a danyar la seua imatge.
La informació apareguda en els mitjans de comunicació hui es refereix a uns fets que ja es van conéixer i van investigar policialment l’any 2015 i que en cap moment van derivar en una imputació formal. De fet, va quedar al marge del processament (ordre de processament de juliol de 2015).
Des de juliol de 2015 fins hui, no s’ha produït cap variació oficial sobre aquest tema. Hui ha tornat a ser notícia aquest assumpte sabent que l’Audiència Nacional manté oberta la investigació pels recursos de la defensa d’un dels processaments. Però tant en la primera ordre de processament, de juliol de 2015, com en un segon, de juliol de 2018, el portaveu adjunt va quedar al marge de qualsevol responsabilitat Penal. No hi ha ni una sola prova nova. Les que s’estan utilitzant ‘torticerament’ ja es van conéixer en el 2015.
Ni el Govern municipal ni l’alcaldessa aconseguiran per aquests mitjans que deixem de demanar-los explicacions per la dimissió del regidor d’Hisenda i segon tinent alcalde Antonio Lorenzo, que encara no ha explicat a la ciutadania per què ha decidit que renunciar a la seua acta”.

El Grup Socialista de Castelló demana al portaveu adjunt del PP que assumisca responsabilitats per la seua implicació en el ‘cas Púnica’

“El grup municipal socialista a l’Ajuntament de Castelló ha exigit al portaveu adjunt del grup popular, Juan José Pérez, que s’a part del càrrec després de conéixer-se la seua implicació en el ‘cas Púnica’, per un presumpte intent de falsejar contractes públics per a potenciar la imatge electoral de l’ex alcalde del PP Alfonso Bataller (2011-2015). Pérez Macián, igual que Bataller, està acusat d’un presumpte delicte de frau en la contractació pública. En el cas que no ho faça de ‘*motu propi’, els socialistes insten a la portaveu popular, Begoña Carrasco, a apartar-li del càrrec.

Les informacions publicades hui en la premsa nacional revelen que Pérez Macián està implicat en la trama d’utilització de recursos públics per a promocionar al llavors alcalde, davant la falta d’expectatives electorals en els comicis de 2015. Per a això, s’indica que es va maquinar un tripijoc de contractes públics amb els quals finançar diaris digitals d’exaltació de la figura de Bataller, així com la seua presència com a tertulià en mitjans nacionals. També s’ha fet públic l’intent de mediar amb ADIF per a simular una informació sobre la imminent arribada de l’AVE a Castelló.

Pérez Macián ha de reconsiderar la seua situació municipal i pensar en com pot afectar el bon nom de la institució”, indiquen fonts socialistes. El codi ètic que regeix la conducta dels càrrecs municipals estableix els criteris de servei a l’interés públic, integritat, objectivitat, responsabilitat, transparència, honestedat i exemplaritat que han de complir les persones que representen a la ciutadania en la institució de l’Ajuntament.

Les diligències de la Guàrdia Civil en el ‘cas Púnica’ han sigut traslladades recentment a l’Audiència Nacional perquè determine la situació judicial de Bataller i Pérez Macián. No obstant això, de les proves practicades pel cos policial, així com dels correus electrònics i les comunicacions telefòniques interceptades, queda constància dels ardits il·legals del PP per a utilitzar recursos públics amb finalitats electorals. La investigació ha conclòs que els treballs de promoció de la imatge política de Bataller anaven a tindre un cost de 41.400 euros, dels quals una part anava a ser assumida pel PP local i una altra, suposadament de manera fraudulenta, amb diners públics. Aquest suposat desviament de fons públics s’anava a camuflar amb factures per la inserció de publicitat de tres campanyes de publicitat municipals en els periòdics digitals creats per a l’ocasió pel capitost de la trama, Allunyant de Pedro.

El Grup Municipal Socialista considera que la primera responsabilitat en l’assumpció de responsabilitats correspon a la persona que és objecte de la situació política o judicial, en aquest cas el portaveu adjunt del PP, Juan José Pérez; en segon terme, a la responsable de l’organització del grup municipal, la portaveu Begoña Carrasco. En el cas que no es donen les explicacions oportunes ni s’assumisquen responsabilitats, el PSPV-PSOE sol·licitarà la compareixença del regidor en la Comissió de Ple de Bon Govern i Participació, per a determinar si li és aplicable el Codi de Bon Govern de l’Ajuntament.

Cal recordar que va ser, precisament, l’esclat dels casos Gürtel i Púnica a l’Ajuntament de Castelló, durant l’alcaldia d’Alfonso Bataller, el que va determinar la voluntat de tots els grups polítics municipals en la Corporació de reformar el Codi de Bon Govern, per a endurir les responsabilitats dels regidors i les regidores davant eventuals casos de corrupció”.

Compromís: “Macián ha utilitzat sistemàticament les institucions de manera fraudulenta per a benefici propi”
“Davant les informacions publicades hui en la premsa estatal en les quals, segons un informe de la Guàrdia Civil, el portaveu adjunt del Partit Popular a l’Ajuntament de Castelló, Juan José Pérez Macián, hauria comés un delicte de frau en la contractació municipal per a sufragar la neteja de la imatge de l’alcalde Bataller després de ser imputat per la Gürtel, des de Compromís considerem aquests fets com molt greus. És a dir, Bataller i Pérez van contractar amb les empreses de la Púnica per a blanquejar la imatge del exalcalde per la seua implicació en la Gürtel. La putrefacció sistèmica del PP els porta a acudir a la corrupció per a tapar altres corrupteles. És per això que exigim que, tant Pérez Macián com la seua portaveu, Begoña Carrasco, donen explicacions per la seua implicació en la trama corrupta coneguda com Púnica.
Hui hem conegut que Macián ha estat sent investigat per l’UCO de la Guàrdia Civil en el cas Púnica, el cas més important de corrupció en el si del Partit Popular després de la Gürtel. D’aquesta manera es demostra que Macián ha utilitzat sistemàticament les institucions de manera fraudulenta per al seu propi benefici i el del seu partit.

Amb això, per a Compromís queda més que acreditat que el Partit Popular que lidera la senyora Carrasco continua immers en trames corruptes i que manté en les seues files gent que s’ha beneficiat de la corrupció i que ha robat a totes les i els castellonencs.
A més, la senyora Carrasco i el seu partit, lluny de demanar disculpes a la ciutadania i de retornar els diners que ens han robat a totes i tots, a cada cas de corrupció del seu partit que salta a la palestra, encén el ventilador per a intentar fer creure que tots som com ells, encara que siga servint-se de mentides i muntatges.
Cal recordar a més que el Partit Popular que lidera la senyora Carrasco és el mateix que en 2007 es va pagar la campanya electoral amb diners corruptes que van aconseguir extorquint a empreses que els van costejar les despeses electorals a canvi de favors en la contractació pública. Actualment, en la bancada popular encara hi ha fins a tres regidors que en aquella contesa electoral van aconseguir les seues actes gràcies als diners tacats de corrupció i que, a més, l’actual president de la Diputació, Javier Moliner, va ser el coordinador d’aquella campanya”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací