Turisme demana al Govern central que aprove els protocols de seguretat de les platges per al estiu

765

Es recomana als ajuntaments elaborar un pla de contingència per a les platges segures

Actualitat Diària

Turisme Comunitat Valenciana ha organitzat un seminari web per a traslladar a tots els municipis amb platges de la Comunitat Valenciana el treball que s’està realitzant des de l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) i la Generalitat per a garantir la seguretat de les platges durant aquest estiu.

En aquesta sessió informativa han participat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, el president del ICTE, Miguel Mirones, les tècniques del servei de Planificació i Estratègia Turística de Turisme CV Laura Pascual i Eva Beltrán i el tècnic de Platges de Turisme Comunitat Valenciana Amadeo Cardona.

Francesc Colomer ha constret al ICTE i al Ministeri de Sanitat “a aprovar al més prompte possible el document amb aquests protocols per a poder compartir com més prompte millor aquests coneixements i recomanacions amb els ens gestors de les platges, que són els qui han d’implementar mesures pràctiques”.

“Com més prompte millor estiga aquest document aprovat, que està elaborat per a tota Espanya, abans podrem distribuir la guia que hem preparat amb recomanacions adaptades a la singularitat de la Comunitat Valenciana, per a oferir la major garantia de seguretat”, ha recalcat Colomer.

A més, ha recordat que “Turisme CV està col·laborant amb el ICTE en l’elaboració dels protocols de seguretat per a platges, compartint el nostre coneixement i experiència”.

De fet, aquest protocol de seguretat, que es preveu que el Ministeri de Sanitat aprove en els pròxims dies, serà un document de suport i recomanacions per als ens gestors i servirà per a prendre les decisions oportunes sobre la realitat de cada platja. Turisme Comunitat Valenciana té previst completar aquest document amb una guia pràctica i adaptada a la singularitat del litoral valencià que ja està preparada per a la seua distribució.

Francesc Colomer ha remarcat que “una vegada es donen a conéixer aquests protocols, tots hem de fer un esforç de divulgació d’aquestes mesures, tant cap al sector com cap a residents i visitants” i que “estem tancant una campanya de comunicació en aqueix sentit, per a implementar la informació i difusió, sense la qual serà impossible traslladar la necessitat de conscienciació a l’usuari”.

Per part seua, el president del ICTE, Miguel Mirones, ha assegurat que “donada la urgència transmesa per les comunitats autònomes, ja està consensuat el document que enviaran als Ministeris de Sanitat i de Turisme per a la seua validació definitiva i poder fer-ho públic al més prompte possible”.

Així mateix, Tafaners ha reconegut “l’activa participació dels tècnics de la Generalitat, que han enriquit el contingut, que tindrà dues premisses fonamentals: existirà un ens gestor, que és el que ha de conformar el grup de gestió dels recursos, i cada ens establirà un pla de contingència específic donada la singularitat de cada platja”.

Protocols de seguretat amb tres premisses

La tècnica de Qualitat de Turisme CV ha ressaltat que els protocols s’han elaborat sobre tres premisses: seguretat sanitària, on l’important és reforçar la distància social, la neteja i desinfecció i la comunicació; que la platja no és un element aïllat, sinó integrat en un paisatge i pertany a una destinació turística, i la sostenibilitat, a tots els nivells.

En aqueix sentit, s’ha referit a la sostenibilitat econòmica, perquè aquestes adaptacions requeriran un cost addicional; a la social, perquè no van dirigides únicament als turistes sinó també als residents, i a l’ambiental, perquè existeixen platges naturals, urbanes i semiurbanes.

Una vegada estiguen aprovats els protocols pel Govern, Turisme organitzarà tres jornades pràctiques, una en cada província, per a presentar el seu document, atendre qüestions concretes i respondre als dubtes que els i les responsables municipals vulguen traslladar.

Recomanacions als municipis

En el seminari també s’ha analitzat la situació actual de les platges de la Comunitat per a oferir recomanacions als municipis amb platges.

Així, es recomanarà als ens gestors de platges, que seran els ajuntaments, elaborar un pla de contingència per a una platja segura centrat en el distanciament social, la neteja i higienització, i la comunicació i informació, per al que es tindran en compte les caracteritzes físiques de cada platja, especialment la seua grandària, accessos i zonificació.

En aquest sentit, el tècnic responsable de la secció de platges de Turisme Comunitat Valenciana Amadeo Cardona ha demanat als ajuntaments que vagen avançant qüestions com les característiques d’ocupació detectades fins al moment, elaboració de perfils d’usuaris i usurias i necessitats específiques, així com sobre els canvis que puguen experimentar-se per l’activitat del sector existent voltant.

Cardona també ha incidit en què “la planificació del personal serà també imprescindible, sent clars en els torns, tasques i processos de treball per a garantir la seguretat i les mesures d’higiene aplicades”.

Així mateix, s’ha apuntat a la importància del garbellat de l’arena, alguna cosa que els ajuntaments poden iniciar ja i que hauran de mantindre diàriament durant aquest estiu.

A més, les mesures que prepara Turisme Comunitat Valenciana recomanarà als ajuntaments definir la capacitat de cada platja tenint en compte variables associades a l’assistència de grups o unitats familiars i la necessitat de garantir els accessos i la mobilitat de les persones.

També recomanarà habilitar un doble carril per al control d’accessos a les platges i fomentar, sempre que siga possible, l’ús de tecnologies disponibles en el mercat per a reforçar el control de l’aforament i dels accessos.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací