Tretze artistes contemporanis mostren les seues creacions a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló

844

Actualitat Diària

L’Institut Valencià de Cultura presenta el nou projecte expositiu de l’Espai d’Art Contemporani de Castelló, l’exposició col·lectiva ‘Insistir en el mateix: tornar sobre una presència suggerida‘, comissariada per Ángel Calvo Ulloa i que es podrà visitar del 31 d’octubre de 2019 al 16 de febrer de 2020.

L’exposició col·lectiva compta amb la participació dels artistes Kasper Akhøj, Berta Cáccamo, Alejandro Cesarco, Rui Chafes, Marguerite Duras, Claudia Fernández, Carla Filipe, Fernanda Gomes, Rubén Grilo, Julio Jara, Carlos Maciá, Jordi Mitjà i Xoan Torres.

‘Insistir en el mateix’ torna sobre ‘Una presència suggerida’, una exposició presentada el desembre de 2018 dins del projecte ‘iN SPiTE OF’ a la ciutat de Porto. Si en aquella ocasió el format s’acostava a l’assaig visual, ‘Insistir en el mateix’ pretén abordar des de l’exposició un vell interés per la qüestió de la impermanència, pels rastres d’una presència que sembla haver-se evaporat, però que, no obstant això, batega d’alguna manera en una sèrie de peces que ocuparan l’EACC.

Amb les peces que conformen aquesta exposició, partim de nou de la sensació que alguna cosa ha abandonat el lloc uns instants abans de la nostra arribada i ha deixat com a testimoni d’això petjades quasi imperceptibles, una calor que encara se sent i l’alteració de les formes que unes mans poden practicar sobre qualsevol element sobre el qual exercisquen pressió. Del que parla aquesta nova exposició de l’EACC és potser de l’obstinació per continuar deixant constància del nostre pas pel món.

Performance’ inaugural

Amb motiu de la inauguració el 31 d’octubre ha tingut lloc la ‘performance’ ‘The works come through by rhythmic theory’, a càrrec de l’artista Carla Filipe amb la col·laboració dels músics Andrea Giménez, J. J. Doc i José Luis Miralles. Desenvolupada durant la residència que Carla Filipe va realitzar el 2015 a la Rauschenberg Residency a Captiva Island (Florida) i adaptada el 2019 per a la seua presentació a l’EACC, ‘The works come through by rhythmic theory’ es vincula amb un seguit de treballs que l’artista ha realitzat en els últims anys al voltant del procés de gentrificació de la ciutat de Porto.

Aquesta instal·lació inaugural, construïda a partir de grans serigrafies sobre tela que registren les textures del sòl dels carrers d’aquesta ciutat, s’acompanya d’una sèrie de textos-poesia-pauta escrits mitjançant la repetició de síl·labes o vocals. A partir de l’equiparació d’aquests signes amb sons, s’origina una ‘performance’ que implica un seguit de músics encarregats de produir en directe aquestes correspondències sonores.

El projecte finalitzarà amb una ‘performance’ de cloenda a càrrec de l’artista Julio Jara, titulada ‘Propongo errar’, que tindrà lloc el diumenge 16 de febrer de 2020 a les 13 h.

Tota la informació de les activitats i la programació dels espais de l’Institut Valencià de Cultura a Castelló està disponible en el web ‘ivc.gva.es’.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací